Kremowy deser z pięciu składników. O niebo lepszy niż budyń z torebki

Uwielbiany hollywoodzki aktor okazuje się sporym łasuchem, ponieważ nie ukrywa, że po desery sięga szczególnie chętnie. Jeden z nich darzy wyjątkowym uwielbieniem i sentymentem, ponieważ przypomina mu czasy dzieciństwa. Co przyrządzała dzieciom mama Hugh Jackmana?

FlanFlan
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Pieczenie i gotowanie są aktami miłości" – mawiała Grace McNeil, matka odtwórcy roli Wolverine’a w serii X-Men. Hugh Jackman do dziś wspomina, że – choć zmęczona ciężką pracą jako krawcowa – zawsze dbała o to, by rodzina jadła porządne posiłki. Na stole nie mogło też zabraknąć deseru, w tym ulubionego przez późniejszego gwiazdora kina flanu, czyli delikatnego musu na bazie mleka, śmietany, jajek i cukru, podawanego zwykle z karmelową skorupką.

Grace McNeil zapisywała ulubione przepisy w specjalnym zeszycie, który z czasem trafił w ręce Jackamana. Aktor postanowił podzielić się recepturą flanu na swoim instagramowym kanale, a jego wpis wywołał entuzjazm internautów – okazało się, że specjał jest naprawdę pyszny i – co nie mniej istotne – łatwy w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczna kanapka, którą zrobisz sam w domu

Deser bez trudu przyrządzimy we własnej kuchni. Składniki są powszechnie dostępne, nie musimy też wykazywać się wybitnymi umiejętnościami kulinarnymi.

Świeże jajka to podstawa

Bardzo ważne, by składniki flanu, zwłaszcza jajka, były świeże. Ocenimy to po zanurzeniu w szklance z zimną wodą. Gdy jajko natychmiast opadnie poziomo na dno, możemy je jeść bez żadnych obaw i wykorzystać do przyrządzenia kogla-mogla. Jeśli wypływa na powierzchnię, a nawet wystaje ponad poziom wody, ma już najwyraźniej bardzo dużą komorę powietrzną, co jednoznacznie wskazuje na jego nieświeżość.

Świeże jajko, po wbiciu na talerzyk, ma bezbarwne, gęste i przejrzyste białko oraz wypukłe, centralnie ułożone żółtko. Im jest starsze, tym białko staje się bardziej mętne, rozrzedzone i rozlewające, zaś żółtko zmatowiałe i płaskie, niekiedy też z widocznymi plamkami, zlokalizowane bliżej skorupki.

Przepis na flan

Zaczynamy od przygotowania karmelowej otoczki deseru. Do rondelka wsypujemy cukier (pół szklanki), dolewamy wodę (3-4 łyżki), podgrzewamy nie mieszając, po czym gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy masę, aż nabierze bursztynowego koloru. Kilka razy potrząsamy naczyniem, by karmel równo się zrumienił.

Masę przelewamy do szklanej tortownicy (dzięki temu nic nie wycieknie przez ewentualne szczeliny), rozprowadzamy po dnie i odstawiamy do zastygnięcia.

Do garnka wlewamy mleko, pełnotłuste (litr), dosypujemy cukier (pół szklanki) i podgrzewamy, nie doprowadzając jednak do zagotowania. W misce mieszamy jajka (6), cukier waniliowy (4-5 łyżek) i szczyptę soli, po czym powoli wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając.

Mleczno-jajeczną masę przelewamy do tortownicy z karmelem. Formę umieszczamy w większej, wypełnionej wodą sięgającą do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut, aż do ścięcia wierzchu.

Po wyjęciu z piekarnika flan pozostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej, a później umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Następnego dnia cienkim nożem odcinamy brzegi od formy, po czym szybkim ruchem odwracamy całość – karmel powinien znaleźć się na górze.

Ulubiony deser Hugh Jackmana świetnie smakuje samodzielnie, choć można go też podać z owocami, np. borówkami amerykańskimi czy malinami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem