PrzepisProste przepisyWyrasta bez proszku do pieczenia. Przepyszne ciasto na święta

Wyrasta bez proszku do pieczenia. Przepyszne ciasto na święta

Słodkości na bożonarodzeniowy stół lepiej zaplanować z wyprzedzeniem. A idealnym pomysłem będą sprawdzone przepisy z kuchni babci. I przykładem jest cwibak. To przepis na ciasto pełne bakalii.

Cwibak - przepis z książki "Kuchnia naszych babek"
Cwibak - przepis z książki "Kuchnia naszych babek"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

16.11.2024 08:33

Nasze babki i prababki wiedziały, jak oczarować rodzinę i bliskich najlepszymi potrawami. A te najwspanialsze receptury w jednej książce zebrała Małgorzata Kur. "Kuchnia naszych babek" to zbiór starych przepisów, które nadal świetnie się sprawdzają, a często pomagają poznać historię już nieco zapomnianych specjałów. Poniższy przepis w oryginalne jest z 1948 roku.

Co to jest cwibak?

Cwibak to ciasto przypominające keks, lecz w przeciwieństwie do niego nie zawiera tłuszczu. Ma bardzo prosty skład – mąka, jajka, cukier i bakalie. Nie dodaje się do niego proszku do pieczenia, mimo to pięknie wyrasta. Ciasto jest bardzo łatwe i można je długo przechowywać. Im starsze, tym lepsze!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na cwibak z bakaliami

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru (można mniej),
  • 250 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszone figi i morele, skórka pomarańczowa itp.),
  • masło i mąka pszenna do przygotowania keksówki.

 Przygotowanie:

Większe bakalie (np. figi czy morele) pokrój na kawałki, obtocz w odrobinie mąki. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie dodawaj partiami mąkę, miksując. Na koniec wmieszaj bakalie. Przełóż ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Dłużej przechowywany cwibak, pokrojony w kromki, zamienia się w pyszne sucharki z bakaliami. Źródło oryginalnego przepisu: M. Huvert, Ciasta, ciastka, ciasteczka, Łódź 1948

Kuchnia naszych babek
Kuchnia naszych babek© Materiały prasowe
Źródło artykułu:PUBLICAT
Zobacz także