Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni

Gdy tradycyjne smarowidła zaczęły mnie już nudzić, postanowiłam spróbować czegoś zupełnie innego. Po udanym grzybobraniu, gdy koszyk wypełnił się dorodnymi, pachnącymi okazami, zamiast suszyć grzyby, dodałam je do hummusu i powstała pyszna pasta na kanapki.

Hummus grzybowy zastąpi ci ulubione smarowidłoHummus grzybowy zastąpi ci ulubione smarowidło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Hummus to popularna pasta z ciecierzycy, która świetnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Równie dobrze możesz potraktować go jako zdrowszy zamiennik dipu do warzyw — wystarczy pokroić w słupki marchewkę, seler naciowy czy ogórka i gotowe. To idealna przekąska, gdy masz ochotę na coś lekkiego, ale chcesz uniknąć chipsów i innych ciężkich smakołyków.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Grzybowe smarowidło na jesień

Jesienią szczególnie lubię hummus w wersji grzybowej. Dodatek podsmażonych leśnych grzybów sprawia, że pasta zyskuje głębszy, bardziej aromatyczny i wyrazisty smak, nadając jej oryginalny charakter.

Większość hummusów jest raczej klasyczna lub z dodatkiem pomidorów czy papryki, a grzyby to dość nietypowy składnik, który rzadko pojawia się w gotowych produktach dostępnych w sklepach. Na szczęście samodzielne przygotowanie hummusu nie jest trudne, a satysfakcja z własnoręcznie zrobionej pasty, którą zwykle kupujemy gotową, jest naprawdę spora.

Przepis na grzybowy hummus

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 150 g grzybów leśnych (np. podgrzybków, borowików, kurek) lub pieczarek,
  • 100 g cebuli lub szalotki,
  • 30 ml pasty tahini,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta kuminu,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta chili,
  • papryki wędzonej.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz grzyby leśne, dokładnie je oczyść i pokrój w drobniejsze kawałki.
  2. Następnie podsmaż je wraz z posiekaną drobno cebulą na połowie oliwy na średnim ogniu, aż zmiękną, odparują wodę i delikatnie się zarumienią.
  3. Zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.
  4. Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną ciecierzycę, obrany ząbek czosnku, pastę tahini, sok z cytryny oraz pozostałą oliwę i zmiksuj całość na gładką, kremową masę.
  5. Dodaj podsmażone grzyby, wsyp kumin, szczyptę soli, pieprzu, odrobinę chili oraz papryki wędzonej.
  6. Następnie krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników — jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej 1-2 łyżki wody i ponownie zmiksuj.

Możesz też przygotować klasyczny hummus, a podsmażone grzyby z cebulką położyć na wierzchu. W obu wersjach taka pasta smakuje wyśmienicie.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥