PrzepisNapojeDorzucam do kawy zamiast cukru i mleka. Mam więcej energii i czuję luz w pasie

Dorzucam do kawy zamiast cukru i mleka. Mam więcej energii i czuję luz w pasie

Na początku podchodziłam sceptycznie do tego połączenia. Jednak szybko się przekonałam, że naprawdę działa. Wystarczy raz dziennie wypić kawę z azjatycką przyprawą.

Kawa z imbirem podkręca metabolizm
Kawa z imbirem podkręca metabolizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | katildam

Lista przypraw, które można dodawać do kawy, wciąż się wydłuża. Wypróbowałam już cynamon, kardamon, anyż. Teraz przyszedł czas na imbir. Kiedyś kojarzony był tylko jako dodatek do sushi, a teraz okazuje się, że pasuje nawet do napojów. Warto go dodawać do małej czarnej, bo korzyści jest sporo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Ile kaw dziennie można wypić?

Naukowcy mają na celowniku kawę i wciąż pojawiają się nowe badania. Jej pozycja wśród zdrowych napojów się umacnia. Udowodniono, że jej umiarkowane spożycie może przynieść wiele korzyści. Kofeina stymuluje bowiem układ nerwowy, poprawia koncentrację oraz zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.

Zawsze jednak są zalecenia, by nie przekraczać 400 mg kofeiny dziennie, co odpowiada mniej więcej trzem filiżankom. Gdy nawet jedną z nich wypijemy ze zdrowym dodatkiem, korzyści będzie jeszcze więcej.

Jak działa kawa z imbirem?

Imbir do zimowej herbaty już nikogo nie dziwi. A gdyby tak dodać go do kawy? Choć wydaje się, że ten dodatek kompletnie nie pasuje, warto się przełamać. Najlepiej stosować świeży imbir. Wystarczy go zetrzeć lub pokroić na plasterki.

Taki dodatek jest dobrym wsparciem dla odporności i odchudzania. Przyprawa jest znana z właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych, dlatego pomaga skutecznie chronić się przed infekcjami. Dodatkowo przyspiesza metabolizm, a tym samym wspiera spalanie tłuszczu oraz wyrównuje poziom cukru we krwi.

Jak przygotować kawę z imbirem?

Przygotowanie kawy z imbirem jest wprost banalne, dlatego często taką piję. Do świeżo zaparzonej kawy dodaję jeden lub dwa plasterki świeżego imbiru, czasami też ścieram go na tarce. Kiedy mi się skończy, sięgam po sproszkowaną postać — po prostu wsypuję szczyptę do kawy.

Łatwo też wzmocnić smak imbiru w kawie. Wystarczy wcześniej zaparzyć kawałek kłącza w gorącej wodzie, a następnie dolać napar do kawy. Masz ochotę na "piernikowy" napój? Zapewni go mieszanka imbiru, cynamonu, kardamonu i odrobiny miodu.

kawaimbirimbir właściwości

Wybrane dla Ciebie