Katarzyna Bosacka radzi, kiedy używać imbiru suszonego, a kiedy świeżego. To ma znaczenie

Imbir to przyprawa, która w ostatnich latach zrobiła niebywałą karierę. Polubiliśmy ją wraz z potrawami kuchni azjatyckiej, doceniamy jej walory zdrowotne i rozgrzewające. Katarzyna Bosacka podpowiada, jak go dobierać do dań i naparów.

Ekspertka nie ma wątpliwości, który rodzaj imbiru wybraćEkspertka nie ma wątpliwości, który rodzaj imbiru wybrać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Imbir ma charakterystyczny, dość ostry, ale odświeżający smak, który wzbogaca potrawy. Jest również bogaty w cenne składniki odżywcze. Lubimy po niego sięgać szczególnie zimą, bo ma także właściwości rozgrzewające. Do wyboru mamy imbir świeży i suszony. Który wybrać? Podpowiedzi udzieliła na swoim Instagramie Katarzyna Bosacka, która od lat chętnie doradza, jak dokonywać świadomych wyborów podczas zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Właściwości imbiru

Imbir zyskał popularność na całym świecie dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i właściwościom leczniczym. Zawiera szereg cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały jak fosfor, potas, wapń i żelazo. Jednym z jego głównych składników aktywnych jest gingerol, który odpowiada za jego pikantny smak i jest znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych.

Pomaga na trawienie

Imbir pomaga też łagodzić różnorodne problemy żołądkowe, w tym nudności i zgagę. Poprawia trawienie, co ma wpływ na lepsze samopoczucie po posiłkach. Dodatkowo regularne spożywanie tej przyprawy wspomaga metabolizm. Imbir ma też wpływ na zmniejszenie apetytu, a nawet może ograniczać chęć sięgania po niezdrowe przekąski.

Dwa rodzaje do wyboru

Imbir ma wiele zalet. Tylko który wybrać? W sklepach bez problemu można kupić zarówno ten świeży, jak i suszony. Katarzyna Bosacka przekonuje, że warto mieć w kuchni zarówno jeden, jak i drugi. A to dlatego, że jego rodzaj dobiera się do konkretnej potrawy. Wtedy jego właściwości są też optymalne. Nie bez znaczenia jest także to, że smaki imbiru nieco się różnią.

Potrzebny jest świeży i suszony

Imbir świeży jest idealny do naparów, herbaty zimowej, dań kuchni azjatyckiej i generalnie wszystkich tych, które nie potrzebują długiego przygotowywania. Taki imbir ma znacznie więcej witaminy C i enzymów poprawiających trawienie, podkreśla ekspertka w swoim nagraniu.

A co z suszonym imbirem? Na zasadzie przeciwieństwa, świetnie nadaje się do potraw długo gotowanych. Zupy, w tym oczywiście dyniowa, są tu dobrym przykładem. Katarzyna Bosacka szczyptę imbiru dodaje nawet do rosołu, bo daje mu przyjemnej pikantności. To także idealna przyprawa do curry, sosów, gulaszy. Ekspertka podkreśla, że nie ma w nim wody, a przeciwutleniacze chroniące nas przed chorobami, są bardziej skoncentrowane.

Pod wpisem Katarzyny Bosackiej pojawiło się sporo komentarzy. Odezwało się sporo entuzjastów tej przyprawy. Wielu z nich podkreślało, że stosują ją także do kawy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej