Dodajesz imbir do herbaty? Prawdopodobnie robisz to źle

Plasterki imbiru pływają w herbacie i już wiadomo, że mowa o zimowej odsłonie popularnego napoju. Nawet jeśli nie jest to pomarańczowo-żurawinowa herbatka niczym z kawiarni, warto wiedzieć, w którym momencie i jak ten korzeń imbiru należy dodać.

Imbir to świetny dodatek do herbaty, ale łatwo popełnić błądImbir to świetny dodatek do herbaty, ale łatwo popełnić błąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Imbir to jedna z najstarszych przypraw znana ze swoich prozdrowotnych właściwości, w tym poprawy trawienia i podnoszenia odporności. Herbaty imbirowe są szczególnie popularne w sezonie jesienno-zimowym, gdyż skutecznie rozgrzewają i wspierają układ odpornościowy. Wykorzystanie imbiru jako dodatku do herbaty jest doskonałym sposobem na włączenie jego korzyści do codziennej diety. Niestety, kiedy nie będzie dodany w odpowiedni sposób, nici z jego dobrym właściwości.

Imbir w herbacie - pożądanie działanie

Herbata z imbirem nie tylko doskonale smakuje, ale również działa jak naturalny spalacz tłuszczu, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Połączenie imbiru z innymi przyprawami, takimi jak kurkuma czy pieprz, dodatkowo wzmacnia jej działanie. Dzięki temu napój staje się wsparciem dla trawienia i pomaga w walce z efektami przejedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Regularne spożywanie herbaty z imbirem może również przynieść ulgę w dolegliwościach żołądkowych i mdłościach. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, imbir wspomaga walkę z infekcjami, co czyni go niezastąpionym składnikiem naparów w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień. Herbatę imbirową można przygotować z dodatkiem cytryny czy miodu, by dodatkowo podnieść jej walory smakowe i zdrowotne.

Kiedy dodać imbir do herbaty?

Jeśli mowa o korzeniu imbiru i jego plasterkach, to wrzucenie pokrojonych kawałków do zaparzonej i gotowej herbaty to najczęstszy błąd. Nawet najładniejszy kubek nie uratuje takiego napoju, bo chociaż można delikatnie poczuć imbirowy smak, to już trudniej będzie skorzystać z właściwości korzenia. Dużo lepszym pomysłem jest pokrojenie go na kawałki i podgotowanie wraz z niewielką ilością wody. Równolegle należy zaparzyć herbatę, a następnie - po odcedzeniu - połączyć zawartości. Następnie po lekkim przestudzeniu można dodać miód, sok z malin czy plastry wcześniej wyparzonej pomarańczy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej