PoradyDodajesz imbir do herbaty? Prawdopodobnie robisz to źle

Dodajesz imbir do herbaty? Prawdopodobnie robisz to źle

Plasterki imbiru pływają w herbacie i już wiadomo, że mowa o zimowej odsłonie popularnego napoju. Nawet jeśli nie jest to pomarańczowo-żurawinowa herbatka niczym z kawiarni, warto wiedzieć, w którym momencie i jak ten korzeń imbiru należy dodać.

Imbir to świetny dodatek do herbaty, ale łatwo popełnić błąd
Imbir to świetny dodatek do herbaty, ale łatwo popełnić błąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Imbir to jedna z najstarszych przypraw znana ze swoich prozdrowotnych właściwości, w tym poprawy trawienia i podnoszenia odporności. Herbaty imbirowe są szczególnie popularne w sezonie jesienno-zimowym, gdyż skutecznie rozgrzewają i wspierają układ odpornościowy. Wykorzystanie imbiru jako dodatku do herbaty jest doskonałym sposobem na włączenie jego korzyści do codziennej diety. Niestety, kiedy nie będzie dodany w odpowiedni sposób, nici z jego dobrym właściwości.

Imbir w herbacie - pożądanie działanie

Herbata z imbirem nie tylko doskonale smakuje, ale również działa jak naturalny spalacz tłuszczu, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Połączenie imbiru z innymi przyprawami, takimi jak kurkuma czy pieprz, dodatkowo wzmacnia jej działanie. Dzięki temu napój staje się wsparciem dla trawienia i pomaga w walce z efektami przejedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Regularne spożywanie herbaty z imbirem może również przynieść ulgę w dolegliwościach żołądkowych i mdłościach. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, imbir wspomaga walkę z infekcjami, co czyni go niezastąpionym składnikiem naparów w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień. Herbatę imbirową można przygotować z dodatkiem cytryny czy miodu, by dodatkowo podnieść jej walory smakowe i zdrowotne.

Kiedy dodać imbir do herbaty?

Jeśli mowa o korzeniu imbiru i jego plasterkach, to wrzucenie pokrojonych kawałków do zaparzonej i gotowej herbaty to najczęstszy błąd. Nawet najładniejszy kubek nie uratuje takiego napoju, bo chociaż można delikatnie poczuć imbirowy smak, to już trudniej będzie skorzystać z właściwości korzenia. Dużo lepszym pomysłem jest pokrojenie go na kawałki i podgotowanie wraz z niewielką ilością wody. Równolegle należy zaparzyć herbatę, a następnie - po odcedzeniu - połączyć zawartości. Następnie po lekkim przestudzeniu można dodać miód, sok z malin czy plastry wcześniej wyparzonej pomarańczy.

Wybrane dla Ciebie