Jeśli nie chcesz łapać przeziębień, pij jak najczęściej. Wzmacnia odporność lepiej niż suplementy
Traktujesz zakwas z buraków tylko jako składnik wigilijnego barszczu? To błąd. Zakwas warto pić cały rok, bo wzmacnia odporność i dodaje energii, a tego bardzo potrzebujemy jesienią. To jeden z najtańszych sposobów, by uchronić się przed przeziębieniami.
Często nie doceniamy buraków, a zasługują na to, by było ich w naszej diecie znacznie więcej. O tej porze roku szczególnie dobrze sprawdzą się buraki w formie zakwasu. Jego przygotowanie nie jest trudne. Domowy zakwas jest tańszy, a przede wszystkim znacznie smaczniejszy od tego ze sklepu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zadbaj o odporność
Zakwas jest bogaty w witaminy A, C, K i B, potas, wapń, magnez i kwas mlekowy. Pijąc go regularnie, możesz poprawić stan dobrych bakterii zamieszkujących jelita, a jak twierdzą naukowcy — to tam właśnie odbywa się większość procesów odpowiedzialnych za odporność. Zakwas jest cennym probiotykiem, czyli wzmacnia organizm. Dodatkowo witamina C oraz witaminy z grupy B działają antywirusowo i antybakteryjne. Dlatego, gdy regularnie pijemy zakwas buraczany, lepiej radzimy sobie z atakami chorobotwórczych drobnoustrojów.
Przepis jest prosty
Potrzebne są:
- Duży, wyparzony wcześniej słoik lub kamienny garnek,
- kilogram buraków, najlepiej bio, dobre są podłużne, bo mają dużo soku,
- przyprawy: 2 listki laurowe, po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, 4 ząbki czosnku,
- zalewa: na litr przegotowanej wody ok. łyżki soli, warto użyć morskiej.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i obierz, a następnie pokrój na grubsze plastry. Ułóż je ciasno w przygotowanym naczyniu, poprzekładaj przyprawami oraz obranym, pokrojonym czosnkiem.
- Następnie zalej je solanką, tak by buraki były dokładnie przykryte (na kg buraków 2 litry zalewy).
- Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 2–3 dniach, gdy zauważysz bąbelki, możesz zakwas przemieszać. Po 5–7 dniach będzie gotowy. Czas kiszenia zależy od temperatury, im cieplej tym szybciej.
- Gotowy zakwas przecedź i przechowuj w lodówce. Powinien być mocno bordowy, klarowny, intensywny w smaku.