Jeśli nie chcesz łapać przeziębień, pij jak najczęściej. Wzmacnia odporność lepiej niż suplementy

Traktujesz zakwas z buraków tylko jako składnik wigilijnego barszczu? To błąd. Zakwas warto pić cały rok, bo wzmacnia odporność i dodaje energii, a tego bardzo potrzebujemy jesienią. To jeden z najtańszych sposobów, by uchronić się przed przeziębieniami.

Już czas zabrać się za zakwas buraczany. Już czas zabrać się za zakwas buraczany.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Często nie doceniamy buraków, a zasługują na to, by było ich w naszej diecie znacznie więcej. O tej porze roku szczególnie dobrze sprawdzą się buraki w formie zakwasu. Jego przygotowanie nie jest trudne. Domowy zakwas jest tańszy, a przede wszystkim znacznie smaczniejszy od tego ze sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zadbaj o odporność

Zakwas jest bogaty w witaminy A, C, K i B, potas, wapń, magnez i kwas mlekowy. Pijąc go regularnie, możesz poprawić stan dobrych bakterii zamieszkujących jelita, a jak twierdzą naukowcy — to tam właśnie odbywa się większość procesów odpowiedzialnych za odporność. Zakwas jest cennym probiotykiem, czyli wzmacnia organizm. Dodatkowo witamina C oraz witaminy z grupy B działają antywirusowo i antybakteryjne. Dlatego, gdy regularnie pijemy zakwas buraczany, lepiej radzimy sobie z atakami chorobotwórczych drobnoustrojów.

Przepis jest prosty

Potrzebne są:

  • Duży, wyparzony wcześniej słoik lub kamienny garnek,
  • kilogram buraków, najlepiej bio, dobre są podłużne, bo mają dużo soku,
  • przyprawy: 2 listki laurowe, po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, 4 ząbki czosnku,
  • zalewa: na litr przegotowanej wody ok. łyżki soli, warto użyć morskiej.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj i obierz, a następnie pokrój na grubsze plastry. Ułóż je ciasno w przygotowanym naczyniu, poprzekładaj przyprawami oraz obranym, pokrojonym czosnkiem.
  2. Następnie zalej je solanką, tak by buraki były dokładnie przykryte (na kg buraków 2 litry zalewy).
  3. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 2–3 dniach, gdy zauważysz bąbelki, możesz zakwas przemieszać. Po 5–7 dniach będzie gotowy. Czas kiszenia zależy od temperatury, im cieplej tym szybciej.
  4. Gotowy zakwas przecedź i przechowuj w lodówce. Powinien być mocno bordowy, klarowny, intensywny w smaku.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese