Na Wielkanoc robię różowe jajka. Kiedy wjeżdżają na stół, goście chwytają za telefony

Wielkanoc jest bardzo radosna i kolorowa. Przyroda budzi się do życia, kwitnie coraz więcej kwiatów i wokół robi się zielono. Dlatego świąteczny stół też powinien cieszyć barwami. Różowe jajka zawsze robią wrażenie.

Różowe jajka robią furorę na stoleRóżowe jajka robią furorę na stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wielkanoc to święto, które natychmiast kojarzy się z jajkami. Są one bowiem ważnym elementem tradycyjnej święconki, a potem pojawiają się na stole w wielu wersjach. Okazuje się, że mogą mieć także różne kolory. I wcale nie chodzi o pisanki...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Jak zabarwić jajka na różowo

Barwne mogą być tylko pisanki? Niekoniecznie. Można ufarbować także jajka obrane ze skorupek i ugotowane na twardo. Na moim świątecznym stole największe wrażenie robią różowe faszerowane jajka. Ten niezwykły efekt bardzo łatwo uzyskać. Wystarczy wcześniej ugotowane jajka zanurzyć w naturalnym barwniku na bazie buraka. Tak przygotowane, będą świetną bazą do nadziewania.

Faszerowane jajka to idealna przystawka

Faszerowane jajka to przystawka idealna na wielkanocny stół, przygotowujemy ją co roku. Nie jest to skomplikowane danie, a zawsze dobrze się prezentuje. W tym roku możesz jeszcze wzmocnić ten efekt i zabarwić jajka na różowo. Pasuje do nich praktycznie każdy farsz. Barwnik nie zmienia ich smaku. Ładnie będą wyglądać na przykład z zielonym czy żółtym nadzieniem, bo te kolory dobrze kontrastują z różem. Jeśli masz mniej czasu, możesz użyć pasty rybnej, najlepiej z tuńczyka z tubki. Wszyscy zachwycą się oryginalną przystawką.

Jak zrobić naturalny barwnik do jajek

Składniki:

  • 3 średnie buraki,
  • 2 szklanki wody,
  • pół szklanki octu,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż je do garnka, zalej wodą. Dodaj ocet i przyprawy.
  3. Gotuj barwnik ok. 40 minut. Potem odcedź i przestudź.
  4. Do marynaty włóż jajka ugotowane na twardo.
  5. Czas barwienia zależy od intensywności, którą się chce uzyskać. Jednak jajka potrzebują co najmniej godziny, by się zabarwić.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym