Na Wielkanoc robię różowe jajka. Kiedy wjeżdżają na stół, goście chwytają za telefony
Wielkanoc jest bardzo radosna i kolorowa. Przyroda budzi się do życia, kwitnie coraz więcej kwiatów i wokół robi się zielono. Dlatego świąteczny stół też powinien cieszyć barwami. Różowe jajka zawsze robią wrażenie.
Wielkanoc to święto, które natychmiast kojarzy się z jajkami. Są one bowiem ważnym elementem tradycyjnej święconki, a potem pojawiają się na stole w wielu wersjach. Okazuje się, że mogą mieć także różne kolory. I wcale nie chodzi o pisanki...
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach
Jak zabarwić jajka na różowo
Barwne mogą być tylko pisanki? Niekoniecznie. Można ufarbować także jajka obrane ze skorupek i ugotowane na twardo. Na moim świątecznym stole największe wrażenie robią różowe faszerowane jajka. Ten niezwykły efekt bardzo łatwo uzyskać. Wystarczy wcześniej ugotowane jajka zanurzyć w naturalnym barwniku na bazie buraka. Tak przygotowane, będą świetną bazą do nadziewania.
Faszerowane jajka to idealna przystawka
Faszerowane jajka to przystawka idealna na wielkanocny stół, przygotowujemy ją co roku. Nie jest to skomplikowane danie, a zawsze dobrze się prezentuje. W tym roku możesz jeszcze wzmocnić ten efekt i zabarwić jajka na różowo. Pasuje do nich praktycznie każdy farsz. Barwnik nie zmienia ich smaku. Ładnie będą wyglądać na przykład z zielonym czy żółtym nadzieniem, bo te kolory dobrze kontrastują z różem. Jeśli masz mniej czasu, możesz użyć pasty rybnej, najlepiej z tuńczyka z tubki. Wszyscy zachwycą się oryginalną przystawką.
Jak zrobić naturalny barwnik do jajek
Składniki:
- 3 średnie buraki,
- 2 szklanki wody,
- pół szklanki octu,
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Buraki obierz, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż je do garnka, zalej wodą. Dodaj ocet i przyprawy.
- Gotuj barwnik ok. 40 minut. Potem odcedź i przestudź.
- Do marynaty włóż jajka ugotowane na twardo.
- Czas barwienia zależy od intensywności, którą się chce uzyskać. Jednak jajka potrzebują co najmniej godziny, by się zabarwić.