Na Wielkanoc robię różowe jajka. Kiedy wjeżdżają na stół, goście chwytają za telefony

Wielkanoc jest bardzo radosna i kolorowa. Przyroda budzi się do życia, kwitnie coraz więcej kwiatów i wokół robi się zielono. Dlatego świąteczny stół też powinien cieszyć barwami. Różowe jajka zawsze robią wrażenie.

Różowe jajka robią furorę na stoleRóżowe jajka robią furorę na stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wielkanoc to święto, które natychmiast kojarzy się z jajkami. Są one bowiem ważnym elementem tradycyjnej święconki, a potem pojawiają się na stole w wielu wersjach. Okazuje się, że mogą mieć także różne kolory. I wcale nie chodzi o pisanki...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Jak zabarwić jajka na różowo

Barwne mogą być tylko pisanki? Niekoniecznie. Można ufarbować także jajka obrane ze skorupek i ugotowane na twardo. Na moim świątecznym stole największe wrażenie robią różowe faszerowane jajka. Ten niezwykły efekt bardzo łatwo uzyskać. Wystarczy wcześniej ugotowane jajka zanurzyć w naturalnym barwniku na bazie buraka. Tak przygotowane, będą świetną bazą do nadziewania.

Faszerowane jajka to idealna przystawka

Faszerowane jajka to przystawka idealna na wielkanocny stół, przygotowujemy ją co roku. Nie jest to skomplikowane danie, a zawsze dobrze się prezentuje. W tym roku możesz jeszcze wzmocnić ten efekt i zabarwić jajka na różowo. Pasuje do nich praktycznie każdy farsz. Barwnik nie zmienia ich smaku. Ładnie będą wyglądać na przykład z zielonym czy żółtym nadzieniem, bo te kolory dobrze kontrastują z różem. Jeśli masz mniej czasu, możesz użyć pasty rybnej, najlepiej z tuńczyka z tubki. Wszyscy zachwycą się oryginalną przystawką.

Jak zrobić naturalny barwnik do jajek

Składniki:

  • 3 średnie buraki,
  • 2 szklanki wody,
  • pół szklanki octu,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż je do garnka, zalej wodą. Dodaj ocet i przyprawy.
  3. Gotuj barwnik ok. 40 minut. Potem odcedź i przestudź.
  4. Do marynaty włóż jajka ugotowane na twardo.
  5. Czas barwienia zależy od intensywności, którą się chce uzyskać. Jednak jajka potrzebują co najmniej godziny, by się zabarwić.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione