Na Wielkanoc robię różowe jajka. Kiedy wjeżdżają na stół, goście chwytają za telefony

Wielkanoc jest bardzo radosna i kolorowa. Przyroda budzi się do życia, kwitnie coraz więcej kwiatów i wokół robi się zielono. Dlatego świąteczny stół też powinien cieszyć barwami. Różowe jajka zawsze robią wrażenie.

Różowe jajka robią furorę na stoleRóżowe jajka robią furorę na stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wielkanoc to święto, które natychmiast kojarzy się z jajkami. Są one bowiem ważnym elementem tradycyjnej święconki, a potem pojawiają się na stole w wielu wersjach. Okazuje się, że mogą mieć także różne kolory. I wcale nie chodzi o pisanki...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Jak zabarwić jajka na różowo

Barwne mogą być tylko pisanki? Niekoniecznie. Można ufarbować także jajka obrane ze skorupek i ugotowane na twardo. Na moim świątecznym stole największe wrażenie robią różowe faszerowane jajka. Ten niezwykły efekt bardzo łatwo uzyskać. Wystarczy wcześniej ugotowane jajka zanurzyć w naturalnym barwniku na bazie buraka. Tak przygotowane, będą świetną bazą do nadziewania.

Faszerowane jajka to idealna przystawka

Faszerowane jajka to przystawka idealna na wielkanocny stół, przygotowujemy ją co roku. Nie jest to skomplikowane danie, a zawsze dobrze się prezentuje. W tym roku możesz jeszcze wzmocnić ten efekt i zabarwić jajka na różowo. Pasuje do nich praktycznie każdy farsz. Barwnik nie zmienia ich smaku. Ładnie będą wyglądać na przykład z zielonym czy żółtym nadzieniem, bo te kolory dobrze kontrastują z różem. Jeśli masz mniej czasu, możesz użyć pasty rybnej, najlepiej z tuńczyka z tubki. Wszyscy zachwycą się oryginalną przystawką.

Jak zrobić naturalny barwnik do jajek

Składniki:

  • 3 średnie buraki,
  • 2 szklanki wody,
  • pół szklanki octu,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż je do garnka, zalej wodą. Dodaj ocet i przyprawy.
  3. Gotuj barwnik ok. 40 minut. Potem odcedź i przestudź.
  4. Do marynaty włóż jajka ugotowane na twardo.
  5. Czas barwienia zależy od intensywności, którą się chce uzyskać. Jednak jajka potrzebują co najmniej godziny, by się zabarwić.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby