Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Bez słynnych podpalanych naleśników nie ma mowy o francuskiej kuchni. Obficie polane obłędnym sosem pomarańczowym zachwycają delikatnością i niebagatelnym słodkim smakiem. Według niektórych źródeł deser powstał przez przypadek.
Crêpes Suzette to smażone na rumiany kolor delikatne naleśniki z mąki pszennej, serwowane z dodatkiem flambirowanego sosu pomarańczowego. To oznacza, że do sosu jest dodawany alkohol, który należy podpalić, aby zredukować procenty, a pozostawić sam cudowny aromat. Przygotowanie naleśników jest widowiskowe, ale wbrew pozorom wcale nie takie trudne, o ile zachowasz ostrożność.
Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie
Krótka historia płonących naleśników
Deser z flambirowanym sosem pomarańczowym miał powstał przez przypadek – według niektórych źródeł 14-letni kelner Henri Charpentier miał je przygotować dla księcia Walii, który później został mianowany królem Edwardem VII. Podobno niedoświadczony chłopak dodał za dużo likieru do sosu i podczas podgrzewania zaczął płonąć żywym ogniem. Okazało się, że dzięki temu deser nabrał wyjątkowego smaku. Naleśniki zostały nazwane na część towarzyszki księcia o imieniu Suzette.
Inna historia mówi o spektaklu teatralnym z końca XIX wieku, w którym grała francuska aktorka Suzanne Reichenberg. W jednej scenie miała wnieść na talerzu naleśniki przygotowane przez właściciela restauracji Marivaux. Dla większego efektu podpalono sos, a naleśniki nazwano od pseudonimu scenicznego aktorki.
Przepis na crêpes Suzette
Uważaj, aby się nie poparzyć, gdy będziesz podpalać sos po dodaniu likieru. Najlepiej użyj podpalarki gastronomicznej z długim dozownikiem.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 500 ml mleka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki roztopionego masła.
Sos pomarańczowy:
- 2 pomarańcze,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 100 ml likieru pomarańczowego, na przykład Grand Marnier lub Curacao.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw na 15 minut, po czym usmaż naleśniki na jasny kolor.
- Pomarańcze dokładnie umyj, wyparz i osusz. Zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Jedną pomarańczę dokładnie oczyść z białych błonek i pokrój na kawałki. Z drugiej wyciśnij sok.
- Na suchą patelnię wysyp cukier i pozostaw do rozpuszczenia (nie mieszaj). Gdy się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru, dodaj masło i wymieszaj na gładki karmel.
- Na nim połóż naleśniki złożone w trójkąty. Smaż z obydwu stron.
- Po chwili dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewaj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodaj likier pomarańczowy. Gdy sos zacznie parować, należy go podpalić – płomień sam zgaśnie, gdy tylko wypali się alkohol.
- Naleśniki przełóż z patelni na talerz.
- Do pozostałego sosu dodaj kawałki pomarańczy. Wymieszaj i gotowym sosem polej naleśniki Suzette.