WAŻNE
TERAZ

Nawrocki odmawia nominacji 46 sędziów. Prezydent wydał oświadczenie

Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser

Bez słynnych podpalanych naleśników nie ma mowy o francuskiej kuchni. Obficie polane obłędnym sosem pomarańczowym zachwycają delikatnością i niebagatelnym słodkim smakiem. Według niektórych źródeł deser powstał przez przypadek.

Francuskie naleśniki w słodkim owocowym syropieFrancuskie naleśniki w słodkim owocowym syropie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Crêpes Suzette to smażone na rumiany kolor delikatne naleśniki z mąki pszennej, serwowane z dodatkiem flambirowanego sosu pomarańczowego. To oznacza, że do sosu jest dodawany alkohol, który należy podpalić, aby zredukować procenty, a pozostawić sam cudowny aromat. Przygotowanie naleśników jest widowiskowe, ale wbrew pozorom wcale nie takie trudne, o ile zachowasz ostrożność.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Krótka historia płonących naleśników

Deser z flambirowanym sosem pomarańczowym miał powstał przez przypadek – według niektórych źródeł 14-letni kelner Henri Charpentier miał je przygotować dla księcia Walii, który później został mianowany królem Edwardem VII. Podobno niedoświadczony chłopak dodał za dużo likieru do sosu i podczas podgrzewania zaczął płonąć żywym ogniem. Okazało się, że dzięki temu deser nabrał wyjątkowego smaku. Naleśniki zostały nazwane na część towarzyszki księcia o imieniu Suzette.

Inna historia mówi o spektaklu teatralnym z końca XIX wieku, w którym grała francuska aktorka Suzanne Reichenberg. W jednej scenie miała wnieść na talerzu naleśniki przygotowane przez właściciela restauracji Marivaux. Dla większego efektu podpalono sos, a naleśniki nazwano od pseudonimu scenicznego aktorki.

Przepis na crêpes Suzette

Uważaj, aby się nie poparzyć, gdy będziesz podpalać sos po dodaniu likieru. Najlepiej użyj podpalarki gastronomicznej z długim dozownikiem.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki roztopionego masła.

Sos pomarańczowy:

  • 2 pomarańcze,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 100 ml likieru pomarańczowego, na przykład Grand Marnier lub Curacao.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw na 15 minut, po czym usmaż naleśniki na jasny kolor.
  2. Pomarańcze dokładnie umyj, wyparz i osusz. Zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Jedną pomarańczę dokładnie oczyść z białych błonek i pokrój na kawałki. Z drugiej wyciśnij sok.
  3. Na suchą patelnię wysyp cukier i pozostaw do rozpuszczenia (nie mieszaj). Gdy się rozpuści i zacznie nabierać brązowego koloru, dodaj masło i wymieszaj na gładki karmel.
  4. Na nim połóż naleśniki złożone w trójkąty. Smaż z obydwu stron.
  5. Po chwili dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Podgrzewaj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Na koniec dodaj likier pomarańczowy. Gdy sos zacznie parować, należy go podpalić – płomień sam zgaśnie, gdy tylko wypali się alkohol.
  7. Naleśniki przełóż z patelni na talerz.
  8. Do pozostałego sosu dodaj kawałki pomarańczy. Wymieszaj i gotowym sosem polej naleśniki Suzette.
Wybrane dla Ciebie
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Dodaję do makaronu. W mig mam obiad, po którym nie ma nawet miejsca na dokładkę
Dodaję do makaronu. W mig mam obiad, po którym nie ma nawet miejsca na dokładkę
Większość nie wie. Wyjaśnijmy raz na zawsze, co oznaczają białe paski na piersi kurczaka
Większość nie wie. Wyjaśnijmy raz na zawsze, co oznaczają białe paski na piersi kurczaka
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Zamiast frytek, przygotowuję ciasto. Na jednej porcji nigdy się nie kończy
Zamiast frytek, przygotowuję ciasto. Na jednej porcji nigdy się nie kończy