Do rosołu wrzucam też to mięso, bo jest pyszne i tanie. Inni się boją, a ja uwielbiam
Na rosół nadają się tylko najlepsze części kurczaka czy indyka? Niekoniecznie. Jeszcze nasze babcie gotowały rosół na podrobach. Warto wracać do ich receptur, albo chociaż dorzucać drobiowe serca jako dodatek.
Rosół to jedna z najbardziej klasycznych zup w polskiej kuchni, często nazywana królewską. Choć tradycyjnie przygotowywany jest na drobiu lub wołowinie, można do niej wykorzystywać także podroby, a w szczególności serca drobiowe. W czasach PRL-u rosół na podrobach był popularny, dziś jest zapomniany. Warto poznać jego delikatny smak. A szczególnie wskazany jest przy anemii lub niskim poziomem ferrytyny, a z takimi problemami boryka się wiele kobiet.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Jaki smak ma rosół na sercach drobiowych?
Serca drobiowe nadają rosołowi wyrazisty, głęboki smak. Nie doceniamy też ich walorów zdrowotnych, a są źródłem białka, witamin i żelaza. Przygotowanie z nich rosołu nie jest trudne. Na 1,5 litra wody potrzebnych będzie 500 g serc drobiowych. Po oczyszczeniu zalewa się je zimną wodą, dodaje umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, por i kawałek selera. Warto też dodać kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Każdy, kto choć raz gotował tradycyjny rosół, poradzi sobie z tym na podrobach. Po zagotowaniu całości trzeba całość podgrzewać na małej mocy palnika przez około 1,5 godziny.
Jakie wybrać dodatki do rosołu?
Rosół na podrobach dobrze smakuje z tymi samymi dodatkami, które podajemy do klasycznego. Zawsze na pierwszym miejscu jest makaron. Jednak w tym przypadku nie musi być koniecznie ten tradycyjny. Pasuje też ryżowy. Łatwo również zastąpić kluski po prostu pokrojonymi warzywami. Nie przekonuje cię rosół na sercach drobiowych? Możesz je stosować jako dodatek do ulubionego mięsa. To tzw. rosół wiejski. Stosuje się do niego także te części kurczaka, które teraz często odrzucamy, czyli właśnie serca czy łapki. Dzięki temu jego smak jest bogatszy, a zawartość kolagenu znacznie większa.
Rosół na sercach drobiowych
Składniki:
- 1,5 litra zimnej wody,
- pół kilograma serc drobiowych,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1/4 selera,
- por (biała część),
- kilka sztuk ziela angielskiego,
- dwa liście laurowe,
- kilka suszonych grzybów,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki lub koperek do podania.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie opłucz serca, obierz z ewentualnych nieczystości, usuń odstające elementy.
- Do garnka wlej zimną wodę, włóż przygotowane serca i wszystkie warzywa, oprócz cebuli i natki czy koperku.
- Dodaj przyprawy, ale bez soli. Zacznij gotować wywar na średnim ogniu. W międzyczasie opal cebulę i dodaj do garnka. Zmniejsz także moc palnika i usuwaj z rosołu powstające szumowiny.
- Po około godzinie gotowania, kiedy warzywa będą miękkie, dopraw rosół solą.
- Podawaj rosół z zieleniną i makaronem.