Do rosołu wrzucam też to mięso, bo jest pyszne i tanie. Inni się boją, a ja uwielbiam

Na rosół nadają się tylko najlepsze części kurczaka czy indyka? Niekoniecznie. Jeszcze nasze babcie gotowały rosół na podrobach. Warto wracać do ich receptur, albo chociaż dorzucać drobiowe serca jako dodatek.

Jakie mięso do rosołu?Jakie mięso do rosołu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Rosół to jedna z najbardziej klasycznych zup w polskiej kuchni, często nazywana królewską. Choć tradycyjnie przygotowywany jest na drobiu lub wołowinie, można do niej wykorzystywać także podroby, a w szczególności serca drobiowe. W czasach PRL-u rosół na podrobach był popularny, dziś jest zapomniany. Warto poznać jego delikatny smak. A szczególnie wskazany jest przy anemii lub niskim poziomem ferrytyny, a z takimi problemami boryka się wiele kobiet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad

Jaki smak ma rosół na sercach drobiowych?

Serca drobiowe nadają rosołowi wyrazisty, głęboki smak. Nie doceniamy też ich walorów zdrowotnych, a są źródłem białka, witamin i żelaza. Przygotowanie z nich rosołu nie jest trudne. Na 1,5 litra wody potrzebnych będzie 500 g serc drobiowych. Po oczyszczeniu zalewa się je zimną wodą, dodaje umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, por i kawałek selera. Warto też dodać kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Każdy, kto choć raz gotował tradycyjny rosół, poradzi sobie z tym na podrobach. Po zagotowaniu całości trzeba całość podgrzewać na małej mocy palnika przez około 1,5 godziny.

Jakie wybrać dodatki do rosołu?

Rosół na podrobach dobrze smakuje z tymi samymi dodatkami, które podajemy do klasycznego. Zawsze na pierwszym miejscu jest makaron. Jednak w tym przypadku nie musi być koniecznie ten tradycyjny. Pasuje też ryżowy. Łatwo również zastąpić kluski po prostu pokrojonymi warzywami. Nie przekonuje cię rosół na sercach drobiowych? Możesz je stosować jako dodatek do ulubionego mięsa. To tzw. rosół wiejski. Stosuje się do niego także te części kurczaka, które teraz często odrzucamy, czyli właśnie serca czy łapki. Dzięki temu jego smak jest bogatszy, a zawartość kolagenu znacznie większa.

Rosół na sercach drobiowych

Składniki:

  • 1,5 litra zimnej wody,
  • pół kilograma serc drobiowych,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1/4 selera,
  • por (biała część),
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • dwa liście laurowe,
  • kilka suszonych grzybów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki lub koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie opłucz serca, obierz z ewentualnych nieczystości, usuń odstające elementy.
  2. Do garnka wlej zimną wodę, włóż przygotowane serca i wszystkie warzywa, oprócz cebuli i natki czy koperku.
  3. Dodaj przyprawy, ale bez soli. Zacznij gotować wywar na średnim ogniu. W międzyczasie opal cebulę i dodaj do garnka. Zmniejsz także moc palnika i usuwaj z rosołu powstające szumowiny.
  4. Po około godzinie gotowania, kiedy warzywa będą miękkie, dopraw rosół solą.
  5. Podawaj rosół z zieleniną i makaronem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem