Kiedyś wszyscy zajadali. Dziś w mięsnym omijamy je szerokim łukiem, a są tanie i pełne żelaza

Kiedy myślimy o drobiu, często nawet do głowy nie przyjdą nam serca. Podroby jemy coraz rzadziej i wywołują one sporo kontrowersji. Przypominam, dlaczego warto dać im szansę.

Serca drobiowe w sosie słodko-kwaśnymSerca drobiowe w sosie słodko-kwaśnym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na drobiowe serca, często nawet nie patrzymy w sklepie. Niektórym trudno się przekonać do podrobów. Wielu z nas ma złe wspomnienia z dzieciństwa związane z ich smakiem, ale też zdarza się, że po prostu nie wiemy, jak je przygotować. Sprawdź zatem, do jakich potraw warto je wykorzystać i dlaczego dobrze mieć je w swoim menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jakie wartości odżywcze mają drobiowe serca?

Mało kto nawet się domyśla, ale drobiowe serca mają sporo wartości odżywczych. To ciemne mięso (bogate w mioglobinę) jest dobrym źródłem białka, żelaza i innych mikroelementów wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Serca drobiowe zawierają także witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak cynk i selen. Są korzystne dla osób z niedokrwistością, dzięki łatwo przyswajalnemu żelazu. Mają go znacznie więcej niż inne części kurczaka.

Do jakich dań wykorzystać serca drobiowe?

Drobiowe serca, w porównaniu z innymi podrobami, są bardzo proste do przygotowania. Nadają się zwłaszcza do potraw duszonych czy zup. Gulasz z serc to jedno z popularniejszych dań, w którym te podroby zyskują na smaku, bo dobrze łączą się z aromatycznymi ziołami i przyprawami. Nasze babcie przygotowywały z nich nawet farsz do pierogów.

Jednak te podroby sprawdzą się nie tylko w tradycyjnych recepturach. Drobiowe serca można grillować i piec, a potem dodawać do sałatek. Ich ważnym walorem jest też cena. To zawsze ekonomiczny wybór.

Gulasz z drobiowych serc

Składniki:

  • 1 kg serc drobiowych,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • majeranek,
  • 2-3 marchewki,
  • sól i pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj serca i oczyść z żyłek oraz tłuszczu. Pokrój na pół, a następnie dokładnie opłucz, aby pozbyć się resztek krwi.
  2. Tak przygotowane serduszka mocz w zimnej wodzie przez kilka minut. Potem odsącz je i osusz.
  3. W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż serca na złoty kolor.
  4. Dolej wodę tak, aby były nią całkowicie przykryte. Zagotuj i zdejmij z powierzchni powstałe szumy.
  5. Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie, przykryj garnek pokrywką i duś serduszka na małym ogniu przez około godzinę. W razie potrzeby dolewaj wodę, jeśli zbyt dużo jej wyparuje.
  6. Marchewki obierz i pokrój w słupki. Dodaj do gulaszu.
  7. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, aż się zarumieni.
  8. Do gulaszu dodaj czubatą łyżkę majeranku i dopraw całość solą.
  9. W oddzielnym naczyniu roztrzep łyżkę mąki z 1/3 szklanki wody.
  10. Wlej mieszankę do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić sos. Zagotuj.
  11. Zdejmij z ognia i w razie potrzeby dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser