Schab z tego przepisu wychodzi mięciutki i delikatny. Nie potrzeba nawet noża

Pieczony schab to pyszny przepis na zachwycający obiad lub dodatek na kanapkę. Jest kruchy, mięciutki i tak smaczny, że błyskawicznie znika z talerza. Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie.

Pieczony schabPieczony schab
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Pieczony schab to rarytas, ale musi być odpowiednio przygotowane. Suche, twarde jak podeszwa mięso to żadna przyjemność. Wystarczy jednak odpowiedni przepis, by stworzyć schab tak miękki i delikatny, że aż sam rozpada się pod widelcem. Zachwyć swoich bliskich i przygotuj mięso po prostu idealne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Palce Lizać to pewniak na wszystkie okazje. Z blaszki znika do ostatniego okruszka

Idealny i soczysty pieczony schab

Za idealnym schabem stoi kilka prostych trików. To właśnie one pozwolą przygotować perfekcyjne mięso, które rozpieści podniebienia.

Przed pieczeniem mięso należy obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu struktury mięsa zamkną się, zatrzymując soki w środku. W ten sposób unikniesz tego, że podczas pieczenia wyparują, a mięso będzie suche.

Pieczony schab.
Pieczony schab. © Adobe Stock | Kamila Cyganek

Aby mięso było pełne smaku, nie można zabraknąć o marynacie. Podstawą jest olej roślinny, któremu smak nadają odpowiednie przyprawy. Możesz sięgnąć po przyprawy, takie jak czosnek, majeranek i cząber. Do przełamania smaku warto dodać łyżkę octu jabłkowego lub winnego.

Marynatą należy dokładnie natrzeć schab i uzbroić się w cierpliwość — mięso powinno spędzić w niej przynajmniej całą noc. Później już tylko pieczenie. Nie za długie, by nie wysuszyć mięsa. Przyjmuje się, że na każdy kilogram schabu potrzeba 60 minut pieczenia. Aby upewnić się, że schab jest gotowy, możesz użyć termometru do mięs. Wewnętrzna temperatura powinna wynosić około 68-70 stopni Celsjusza.

Ten przepis to propozycja na soczysty i aromatyczny pieczony schab, który dzięki odpowiedniej marynacie i technice pieczenia zachwyci smakiem i delikatnością.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

Marynata:

  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz olej, ocet, przeciśnięty czosnek, majeranek, cząber, słodką i ostrą paprykę. Dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  2. Schab umyj i osusz. Natrzyj go dokładnie przygotowaną marynatą z każdej strony.
  3. Umieść schab w misce lub zamykanym pojemniku. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub minimum kilka godzin, aby mięso dobrze się zamarynowało.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  5. Zamarynowany schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
  6. Piecz przez 30 minut.
  7. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 60 minut na każdy kilogram schabu.
  8. Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Pozostaw do odpoczynku na około 15-20 minut. Ten czas pozwoli sokom równomiernie rozpłynąć się w mięsie, dzięki czemu będzie ono soczyste.


Pieczony schab pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, sosem grzybowym i surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku