Wszyscy znają curry, ale mało kto słyszał o czubricy. Używam jej do gulaszu
Wiele osób przy sporządzaniu dań chętnie korzysta z gotowych mieszanek przypraw. To sprawdzone połączenia smaków i aromatów. Dzięki nim potrawy są jeszcze smaczniejsze. Które mieszanki warto stosować w kuchni? Jaki mają skład?
Przyprawy od wieków kształtują kuchnie różnych kultur, nadając potrawom niepowtarzalny aromat i głębie smaku. Choć często używamy ich na co dzień, to raczej nie zastanawiamy się nad ich historią i kompozycją. Każda z mieszanek przypraw ma swój charakterystyczny profil smakowy i pasuje do konkretnych potraw. W tym artykule przyjrzymy się najpopularniejszym mieszankom z różnych zakątków świata i podpowiemy, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca
Curry – mieszanka przypraw znana na całym świecie
Curry jest znana ze złocistego-pomarańczowego koloru, lekko pikantnego smaku i charakterystycznego aromatu. Jest szeroko wykorzystywana w kuchni hinduskiej, lecz w rzeczywistości jest znana na całym świecie. W zależności od regionu (i producenta) może różnić się składem. W jej skład najczęściej wchodzi kmin, czosnek, pieprz, chilli i kardamon, za barwę zaś odpowiada kurkuma i imbir. Curry najczęściej dodaje się do mięs, dań z ryżu, warzyw, sosów oraz potraw z jaj.
Znane mieszanki przypraw – dary z Prowansji
Jedną z najbardziej znanych i szeroko dostępnych mieszanek przypraw są zioła prowansalskie. Słyną z niezwykłego aromatu. Są szeroko stosowane w kuchni francuskiej i flamandzkiej, ale mają zastosowanie również w kuchni polskiej. W szczególności zaleca się je dodawać do potraw ciężkostrawnych, np. opartych na bazie kapusty, kalafiora czy warzyw strączkowych. Jedną z zalet jest poprawa przemiany materii i ograniczenie nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Zioła prowansalskie składają się z oregano, tymianku, cząbru, majeranku, bazylii i rozmarynu.
Wszystkie smaki w jednej mieszance – najlepsza przyprawa kuchni chińskiej
W kuchni chińskiej, a także wietnamskiej ogromną popularnością cieszy się chińska przyprawa pięciu smaków. Stanowi połączenie słodkiego, gorzkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. W szczególności zaleca się wykorzystywać ją do przyprawiana potraw z mięs, np. drobiu i wieprzowiny. Pasuje do sosów i marynat. Przy wyborze mieszanki warto zwracać uwagę na jej skład, gdyż istnieją różne warianty. Najczęściej składa się z anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu chińskiego, pieprzu syczuańskiego i kopru włoskiego. Czasem zamiast któregoś z powyższych składników występuje imbir lub galangal. Jak wskazuje sama nazwa, mieszanka powinna zawierać pięć przypraw.
Garam masala – świetna przyprawa do kawy
Garam masala to mieszanka zmielonych przypraw "słodkich" o urzekającym aromacie. Jest wszechstronnie wykorzystywana w różnych kuchniach azjatyckich. Jest dodawana do mięs, np. kurczaka przyrządzanego na słodko-kwaśno, warzywnego curry, sosów i zup. Zalicza się do nielicznych przypraw, które zwiększają głębię smaku i aromatu kawy. Garam masala to mieszanka zmielonych: kminu rzymskiego, kolendry, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, cynamonu, chili i liścia laurowego.
Czubrica – mieszanka przypraw niedoceniana w Polsce
Czubrica (czubryca) to popularna mieszanka w kuchniach bałkańskich. W Bułgarii jest uznawana za przyprawę narodową. W Polsce nie jest aż tak rozpowszechniona jak curry czy zioła prowansalskie, ale powoli zdobywa popularność. O smaku i aromacie czubrycy decyduje cząber. W skład czubrycy zielonej dodatkowo wchodzi cebula, czosnek, pietruszka, kozieradka i sól kuchenna. Z kolei czubryca czerwona oprócz cząbru zawiera kurkumę, chili, imbir, cebulę, czosnek i tymianek. Czubryca zielona świetnie sprawdza się jako zamiennik soli, np. dodawana do dań z jaj, twarożku, zapiekanek, serów i kanapek. Czubryca czerwona częściej jest dodawana do sosów i gulaszy. Oprócz tego nadaje się do różnorodnych farszów, kasz, dań z kapusty i grzybów.
Z mieszanek przypraw warto korzystać, gdyż to "niezbędniki" , które wprowadzają określony smak i aromat do potraw. Często wystarczy korzystać tylko z nich, bez stosowania dodatkowych potraw i ziół, chociaż jest to oczywiście sprawa indywidualna. W końcu każdy ma własny gust kulinarny.