Jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Ja robię z niej chrupiące sznycle
Podroby to kontrowersyjny temat i potrafi doprowadzić do gorących dyskusji przy stole. Tak jest też z wątróbką. Jeśli ją lubisz, mam świetny przepis do wypróbowania. To danie może też przekonać tych, którzy za nią nie przepadają.
Wątróbka często kojarzona jest z daniem serwowanym w szkolnych stołówkach. Kiedyś przygotowywano ją zawsze tak samo, czyli z podsmażoną cebulą. Dziś mamy znacznie więcej możliwości, ale niekoniecznie muszą to być skomplikowane potrawy. Przykład? Pyszne sznycle z wątroby wołowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa
Co zawiera wątróbka?
Wątróbka to wartościowe źródło witamin i minerałów. Przede wszystkim jest bogata w żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek i dostarcza sporo witamin z grupy B. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Cenna w jej składzie jest też witamina A, istotna dla dobrej kondycji skóry, wzroku oraz układu odpornościowego. Zapewnia także cynk, miedź oraz selen, czyli pierwiastki wspierające procesy metaboliczne oraz ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Co wyróżnia wątrobę wołową?
Do przygotowania sznycli potrzebna będzie wątroba wołowa, która wyróżnia się tym, że jest chudsza od wieprzowej i ma więcej witamin, zwłaszcza A i B. W jej składzie jest też sporo białka oraz aminokwasów. Najsmaczniejsza będzie wątroba z młodego zwierzęcia i jak najświeższa. Najlepiej przygotowywać ją w dniu zakupu. Zrobienie z niej sznycli na obiad zajmie dosłownie chwilę.
Sznycle z wątroby wołowej
Składniki:
- 600 g wątroby wołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- majeranek do smaku (opcjonalnie),
- gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie),
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wątrobę oczyść i pokrój na sznycle o grubości około 1,5 cm.
- Każdy sznycel przypraw solą i pieprzem. Potem przykryj je folią spożywczą i rozbij lekko tłuczkiem. Jeśli lubisz, użyj dodatkowo majeranku.
- Kotlety z wątroby obtaczaj w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni, dołóż gałązkę rozmarynu i smaż sznycle po kilka minut z każdej strony.
Świetnie smakują z klasycznymi dodatkami, gotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki.