To najzdrowsza i najsmaczniejsza wątróbka. Ma mało tłuszczu, jest wyjątkowo miękka i delikatna

Wątróbka? W dzieciństwie wielu z nas jadło ją często, teraz zdecydowanie rzadziej pojawia się na naszych talerzach. Jednak lepiej nie skreślać całkowicie podrobów ze swojej diety. I wcale nie chodzi tylko o smak. Podpowiadamy, jaką wątróbkę wybierać.

Wątróbka to jeden z ulubionych podrobów. Wątróbka to jeden z ulubionych podrobów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Wątróbka ma dwa zupełnie różne oblicza. Jeszcze niedawno była kojarzona z daniem często serwowanym w szkolnych stołówkach. Kiedyś przygotowywano ją tylko na jeden sposób, czyli z podsmażoną cebulą. Dziś mamy znacznie więcej możliwości. Wystarczy na nowo przekonać się do wątróbki i wybrać jej odpowiedni rodzaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Co zawiera wątróbka?

Dobrze przyrządzona wątróbka to nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe danie. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminę A, oraz witaminy z grupy B. Różne rodzaje wątróbki mają nieco odmienne właściwości odżywcze. Wątróbka wieprzowa dostarcza sporych ilości żelaza, natomiast drobiowa jest zasobna w kwas foliowy.

O ile różne wątróbki mają zróżnicowane parametry pod względem zawartości minerałów i witamin, to różnią się także zawartością cholesterolu. Wbrew powszechnym skojarzeniom, wątróbka drobiowa, a nie wieprzowa, zawiera więcej cholesterolu. Jeszcze mniej tego związku znajdziemy w wątróbce wołowej, która jest mniej tłusta. To czynnik, który warto uwzględnić przy planowaniu diety. Dodatkowo jest też wyjątkowo miękka i naprawdę smaczna.

Sposób na miękką wątróbkę

Wątróbka będzie jeszcze smaczniejsza, gdy przez co najmniej pół godziny wymoczysz ją w mleku. Ten zabieg sprawia, że staje się krucha, delikatna, znika z niej goryczka. Po usmażeniu jest idealna jako główne danie, może być także dodatkiem do sałatek. Wątróbkę z patelni przygotujesz bardzo szybko. Możesz wzbogacić smak wątróbki, dodając do smażenia świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥