To najzdrowsza i najsmaczniejsza wątróbka. Ma mało tłuszczu, jest wyjątkowo miękka i delikatna
Wątróbka? W dzieciństwie wielu z nas jadło ją często, teraz zdecydowanie rzadziej pojawia się na naszych talerzach. Jednak lepiej nie skreślać całkowicie podrobów ze swojej diety. I wcale nie chodzi tylko o smak. Podpowiadamy, jaką wątróbkę wybierać.
17.10.2024 19:41
Wątróbka ma dwa zupełnie różne oblicza. Jeszcze niedawno była kojarzona z daniem często serwowanym w szkolnych stołówkach. Kiedyś przygotowywano ją tylko na jeden sposób, czyli z podsmażoną cebulą. Dziś mamy znacznie więcej możliwości. Wystarczy na nowo przekonać się do wątróbki i wybrać jej odpowiedni rodzaj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zawiera wątróbka?
Dobrze przyrządzona wątróbka to nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe danie. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminę A, oraz witaminy z grupy B. Różne rodzaje wątróbki mają nieco odmienne właściwości odżywcze. Wątróbka wieprzowa dostarcza sporych ilości żelaza, natomiast drobiowa jest zasobna w kwas foliowy.
O ile różne wątróbki mają zróżnicowane parametry pod względem zawartości minerałów i witamin, to różnią się także zawartością cholesterolu. Wbrew powszechnym skojarzeniom, wątróbka drobiowa, a nie wieprzowa, zawiera więcej cholesterolu. Jeszcze mniej tego związku znajdziemy w wątróbce wołowej, która jest mniej tłusta. To czynnik, który warto uwzględnić przy planowaniu diety. Dodatkowo jest też wyjątkowo miękka i naprawdę smaczna.
Sposób na miękką wątróbkę
Wątróbka będzie jeszcze smaczniejsza, gdy przez co najmniej pół godziny wymoczysz ją w mleku. Ten zabieg sprawia, że staje się krucha, delikatna, znika z niej goryczka. Po usmażeniu jest idealna jako główne danie, może być także dodatkiem do sałatek. Wątróbkę z patelni przygotujesz bardzo szybko. Możesz wzbogacić smak wątróbki, dodając do smażenia świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.