To najzdrowsza i najsmaczniejsza wątróbka. Ma mało tłuszczu, jest wyjątkowo miękka i delikatna

Wątróbka? W dzieciństwie wielu z nas jadło ją często, teraz zdecydowanie rzadziej pojawia się na naszych talerzach. Jednak lepiej nie skreślać całkowicie podrobów ze swojej diety. I wcale nie chodzi tylko o smak. Podpowiadamy, jaką wątróbkę wybierać.

Wątróbka to jeden z ulubionych podrobów. Wątróbka to jeden z ulubionych podrobów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Wątróbka ma dwa zupełnie różne oblicza. Jeszcze niedawno była kojarzona z daniem często serwowanym w szkolnych stołówkach. Kiedyś przygotowywano ją tylko na jeden sposób, czyli z podsmażoną cebulą. Dziś mamy znacznie więcej możliwości. Wystarczy na nowo przekonać się do wątróbki i wybrać jej odpowiedni rodzaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Co zawiera wątróbka?

Dobrze przyrządzona wątróbka to nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe danie. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminę A, oraz witaminy z grupy B. Różne rodzaje wątróbki mają nieco odmienne właściwości odżywcze. Wątróbka wieprzowa dostarcza sporych ilości żelaza, natomiast drobiowa jest zasobna w kwas foliowy.

O ile różne wątróbki mają zróżnicowane parametry pod względem zawartości minerałów i witamin, to różnią się także zawartością cholesterolu. Wbrew powszechnym skojarzeniom, wątróbka drobiowa, a nie wieprzowa, zawiera więcej cholesterolu. Jeszcze mniej tego związku znajdziemy w wątróbce wołowej, która jest mniej tłusta. To czynnik, który warto uwzględnić przy planowaniu diety. Dodatkowo jest też wyjątkowo miękka i naprawdę smaczna.

Sposób na miękką wątróbkę

Wątróbka będzie jeszcze smaczniejsza, gdy przez co najmniej pół godziny wymoczysz ją w mleku. Ten zabieg sprawia, że staje się krucha, delikatna, znika z niej goryczka. Po usmażeniu jest idealna jako główne danie, może być także dodatkiem do sałatek. Wątróbkę z patelni przygotujesz bardzo szybko. Możesz wzbogacić smak wątróbki, dodając do smażenia świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska