PrzepisProste przepisyZamiast gotować kaszę w garnku, wybieram modny sposób. Ze świeżymi grzybami wychodzi kremowa i aromatyczna

Zamiast gotować kaszę w garnku, wybieram modny sposób. Ze świeżymi grzybami wychodzi kremowa i aromatyczna

Połączenie kaszy i grzybów jest fantastyczne w smaku!
Połączenie kaszy i grzybów jest fantastyczne w smaku!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.10.2024 09:52, aktual.: 12.10.2024 11:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kasza, mięsny sos i buraczki? To klasyka do której zawsze chętniej wracamy. Jednak warto też znać też nowocześniejsze sposoby na kaszę gryczaną. W połączeniu z grzybami smakuje fantastycznie. I to zdecydowanie lżejsze danie.

Kasza kiedyś była podstawą w kuchni polskiej, ale z czasem została wyparta przez ziemniaki, które stały się znacznie bardziej popularne. Dziś rzadziej sięgamy po kasze, kojarząc je z długim czasem gotowania i nie zawsze idealną konsystencją. Uważane są także za kaloryczne, głównie przez sosy, z którymi często są podawane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaka jest alternatywa?

Gryczotto to nowoczesna, lekka wersja dania z kaszą. Można wykorzystać różne rodzaje kasz, które przygotowuje się na wzór risotto. Gryczotto może być głównym daniem, przystawką lub kolacją. Przepis jest prosty i można go modyfikować, wykorzystując składniki z lodówki. Świetnie komponuje się z warzywami, mięsem, szynką, boczkiem, a teraz najlepiej dodać grzyby.

Wykorzystaj grzyby

Do kaszy warto dodać mieszankę leśnych grzybów, najlepsze będą prawdziwki, podgrzybki, ale sprawdzą się też kurki. Wystarczy dosłownie kilka sztuk, by kasza była kremowa i niezwykle aromatyczna.

Gryczotto z grzybami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • prawdziwki, podgrzybki, kurki - po kilka sztuk,
  • szalotka lub mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół szklanki tartego parmezanu,
  • 2 łyżki masła,
  • tymianek i rozmaryn do smaku,
  • pęczek rukoli,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposoby przygotowania:

  1. Wysyp kaszę na rozgrzaną głęboką patelnię (może być wok), praż chwilę, a potem dodaj łyżkę masła. Potem zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na minimalnym ogniu 20 minut.
  2. Grzyby oczyść i pokrój w paski. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  3. Rozgrzej łyżkę masła na patelni, przesmaż cebulę. Dodaj grzyby i przyprawy. Przesmaż grzyby, aż będą zarumienione.
  4. Przemieszaj kaszę i przesyp na patelnię z grzybami.
  5. Wymieszaj i dodaj część parmezanu, podgrzewaj jeszcze chwilę.
  6. Podawaj z rukolą i dodatkowym parmezanem.
grzybygrzybobraniekasza