Zamiast gotować kaszę w garnku, wybieram modny sposób. Ze świeżymi grzybami wychodzi kremowa i aromatyczna
Kasza, mięsny sos i buraczki? To klasyka do której zawsze chętniej wracamy. Jednak warto też znać też nowocześniejsze sposoby na kaszę gryczaną. W połączeniu z grzybami smakuje fantastycznie. I to zdecydowanie lżejsze danie.
12.10.2024 | aktual.: 12.10.2024 11:58
Kasza kiedyś była podstawą w kuchni polskiej, ale z czasem została wyparta przez ziemniaki, które stały się znacznie bardziej popularne. Dziś rzadziej sięgamy po kasze, kojarząc je z długim czasem gotowania i nie zawsze idealną konsystencją. Uważane są także za kaloryczne, głównie przez sosy, z którymi często są podawane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka jest alternatywa?
Gryczotto to nowoczesna, lekka wersja dania z kaszą. Można wykorzystać różne rodzaje kasz, które przygotowuje się na wzór risotto. Gryczotto może być głównym daniem, przystawką lub kolacją. Przepis jest prosty i można go modyfikować, wykorzystując składniki z lodówki. Świetnie komponuje się z warzywami, mięsem, szynką, boczkiem, a teraz najlepiej dodać grzyby.
Wykorzystaj grzyby
Do kaszy warto dodać mieszankę leśnych grzybów, najlepsze będą prawdziwki, podgrzybki, ale sprawdzą się też kurki. Wystarczy dosłownie kilka sztuk, by kasza była kremowa i niezwykle aromatyczna.
Gryczotto z grzybami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- prawdziwki, podgrzybki, kurki - po kilka sztuk,
- szalotka lub mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pół szklanki tartego parmezanu,
- 2 łyżki masła,
- tymianek i rozmaryn do smaku,
- pęczek rukoli,
- sól i pieprz do smaku.
Sposoby przygotowania:
- Wysyp kaszę na rozgrzaną głęboką patelnię (może być wok), praż chwilę, a potem dodaj łyżkę masła. Potem zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na minimalnym ogniu 20 minut.
- Grzyby oczyść i pokrój w paski. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
- Rozgrzej łyżkę masła na patelni, przesmaż cebulę. Dodaj grzyby i przyprawy. Przesmaż grzyby, aż będą zarumienione.
- Przemieszaj kaszę i przesyp na patelnię z grzybami.
- Wymieszaj i dodaj część parmezanu, podgrzewaj jeszcze chwilę.
- Podawaj z rukolą i dodatkowym parmezanem.