Moja wątróbka zawsze była gorzkawa i twarda. Wystarczyło zmienić tylko jedno

Już myślałam, że na zawsze zniechęcę się do wątróbki. Co tu ukrywać, po prostu mi nie wychodziła. Daleko jej było do miękkości i delikatności, smak też pozostawał sporo do życzenia. Wszystko się zmieniło, gdy przestałam pomijać bardzo ważny krok podczas przygotowań.

Pyszna i wyjątkowo miękka wątróbkaPyszna i wyjątkowo miękka wątróbka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zdania na temat podrobów, w tym wątróbki, są podzielone. Jedno jest pewne, gdy są dobrze przyrządzone, potrafią zachwycać smakiem. Jednak choć nie wydaje się to zbyt skomplikowane, to błędy się zdarzają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Wątróbka nie tylko pyszna, ale i zdrowa

Wątróbka to dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera także wiele witamin, takich jak witamina A oraz witaminy z grupy B, wspierające funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniające odporność. Wątróbka jest również bogata w żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Jej kolejny ważny składnik to kwas foliowy, a szczególnie dużo jest go w wątróbce drobiowej. Dlatego nie warto wykreślać wątróbki ze swojej diety.

Jak przygotować dobrą wątróbkę?

Moja wątróbka nie była zbyt smaczna, ale myślałam, że winę za to ponosi złe smażenie. Jednak błąd popełniałam, jeszcze zanim wątróbka trafiała na patelnię. To bardzo prosty trik. Wątróbkę wystarczy przez co najmniej pół godziny moczyć w mleku. Ten zabieg sprawia, że staje się krucha, delikatna, znika z niej goryczka. Po usmażeniu jest idealna jako główne danie, może być także dodatkiem do sałatek. Wątróbkę z patelni przygotujesz bardzo szybko. Możesz wzbogacić smak wątróbki, dodając do smażenia świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.

Wątróbka smażona

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • mleko,
  • 1 cebulę pokrojoną w plastry,
  • mąka do obtoczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła: tymianek lub rozmaryn, opcjonalnie,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:


  1. Na początku umyj wątróbkę i oczyść z błon oraz żyłek. Włóż ją do miski i zalej mlekiem. Pozostaw na 30 minut do namoczenia. Dzięki temu prostemu trikowi wątróbka będzie miękka i delikatna.
  2. Po namoczeniu wątróbki, osusz ją papierowym ręcznikiem.
  3. Obtaczaj ją w mące, aby uzyskała chrupiącą skórkę podczas smażenia.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj zioła.
  5. Wyłóż wątróbkę na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocista. Dopraw solą i pieprzem na sam koniec smażenia, aby uniknąć stwardnienia mięsa.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇