PoradyMoja wątróbka zawsze była gorzkawa i twarda. Wystarczyło zmienić tylko jedno

Moja wątróbka zawsze była gorzkawa i twarda. Wystarczyło zmienić tylko jedno

Pyszna i wyjątkowo miękka wątróbka
Pyszna i wyjątkowo miękka wątróbka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.10.2024 17:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Już myślałam, że na zawsze zniechęcę się do wątróbki. Co tu ukrywać, po prostu mi nie wychodziła. Daleko jej było do miękkości i delikatności, smak też pozostawał sporo do życzenia. Wszystko się zmieniło, gdy przestałam pomijać bardzo ważny krok podczas przygotowań.

Zdania na temat podrobów, w tym wątróbki, są podzielone. Jedno jest pewne, gdy są dobrze przyrządzone, potrafią zachwycać smakiem. Jednak choć nie wydaje się to zbyt skomplikowane, to błędy się zdarzają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wątróbka nie tylko pyszna, ale i zdrowa

Wątróbka to dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawiera także wiele witamin, takich jak witamina A oraz witaminy z grupy B, wspierające funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniające odporność. Wątróbka jest również bogata w żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Jej kolejny ważny składnik to kwas foliowy, a szczególnie dużo jest go w wątróbce drobiowej. Dlatego nie warto wykreślać wątróbki ze swojej diety.

Jak przygotować dobrą wątróbkę?

Moja wątróbka nie była zbyt smaczna, ale myślałam, że winę za to ponosi złe smażenie. Jednak błąd popełniałam, jeszcze zanim wątróbka trafiała na patelnię. To bardzo prosty trik. Wątróbkę wystarczy przez co najmniej pół godziny moczyć w mleku. Ten zabieg sprawia, że staje się krucha, delikatna, znika z niej goryczka. Po usmażeniu jest idealna jako główne danie, może być także dodatkiem do sałatek. Wątróbkę z patelni przygotujesz bardzo szybko. Możesz wzbogacić smak wątróbki, dodając do smażenia świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn.

Wątróbka smażona

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • mleko,
  • 1 cebulę pokrojoną w plastry,
  • mąka do obtoczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła: tymianek lub rozmaryn, opcjonalnie,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:


  1. Na początku umyj wątróbkę i oczyść z błon oraz żyłek. Włóż ją do miski i zalej mlekiem. Pozostaw na 30 minut do namoczenia. Dzięki temu prostemu trikowi wątróbka będzie miękka i delikatna.
  2. Po namoczeniu wątróbki, osusz ją papierowym ręcznikiem.
  3. Obtaczaj ją w mące, aby uzyskała chrupiącą skórkę podczas smażenia.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj zioła.
  5. Wyłóż wątróbkę na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złocista. Dopraw solą i pieprzem na sam koniec smażenia, aby uniknąć stwardnienia mięsa.