Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko

Rano, podczas przygotowywania śniadania, czekała na mnie mała niespodzianka. Gdy wbijałam jajka na patelnię, zauważyłam coś niezwykłego – jedno z nich skrywało dwa żółtka. To rzadki widok, który od razu przyciąga uwagę, a w głowie pojawia się pytanie: czy aby na pewno takie jajko jest dobre do spożycia?

Co oznacza podwójne żółtko?Co oznacza podwójne żółtko?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podwójne żółtko w jajku to nie lada niespodzianka. Zjawisko to najczęściej występuje u młodych niosek rozpoczynających znoszenie jaj oraz u starszych kur zbliżających się do końca okresu produkcyjnego. Powstaje, gdy w trakcie owulacji u kury uwalniają się jednocześnie dwie komórki jajowe, które zostają otoczone wspólną warstwą białka i skorupką, tworząc jedno jajko z dwoma żółtkami. Nie jest to częsty widok, dlatego niektórzy mogą zacząć się zastanawiać, czy takie jajko na pewno są bezpieczne do spożycia.

Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Sos praktycznie robi się sam

Czy są bezpieczne?

Chociaż podczas przygotowywania śniadania możesz się nieźle zdziwić, nie musisz się martwić. Jajka z dwoma żółtkami są w pełni bezpieczne do spożycia, pod warunkiem, że są świeże i odpowiednio przechowywane. Ich wartość odżywcza dorównuje zwykłym jajkom, a w niektórych aspektach może być nawet wyższa. Żółtko jest najbardziej wartościową częścią jajka, bogatą w wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy A, D, E i K. Zawiera także minerały i karotenoidy, wspierające prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Możesz więc bez obaw zajadać się takim jajkiem

Do czego użyć?

Gdy trafisz na jajko z podwójnym żółtkiem, nie musisz się nim specjalnie przejmować – w większości potraw sprawdzi się tak samo jak zwykłe jajko. Warto jednak pamiętać, że w przepisach wymagających idealnych proporcji, np. w delikatnych ciastach czy kremach, dodatkowe żółtko może nieco zmienić konsystencję. Świetnie nadaje się natomiast do omletów, jajecznicy, jajek sadzonych czy gotowanych na miękko lub twardo, a także do farszów i domowego majonezu, gdzie drobne różnice w proporcjach nie mają znaczenia.

Naturalne i losowe

Choć naukowcy próbowali wyhodować kury, które regularnie znoszą jajka z kilkoma żółtkami, okazało się to praktycznie niemożliwe. Podwójne żółtko powstaje losowo, w wyniku chwilowych zmian hormonalnych w cyklu produkcji jaj przez kurę. Dlatego każde takie jajko jest prawdziwą rzadkością. Co prawda, zdarza się częściej w pierwszych tygodniach znoszenia jaj przez młode nioski, jednak nie jest to regułą, więc trafienie na nie jest prawdziwą loterią.

Symbol szczęścia

Od dawna wierzono, że jajko z dwoma żółtkami przynosi szczęście i bogactwo, a w niektórych tradycjach traktowano je jak dobry omen i były wręcz pożądanym produktem. Dziś wiemy, że podwójne żółtko to po prostu ciekawy efekt biologiczny, ale jego symboliczne znaczenie nadal wywołuje uśmiech na twarzy, a także jest okazją by nieco bardziej się najeść.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji