Do rosołu robię domową przyprawę. Poprawia smak i nadaje mu piękny kolor

Zbliżają się pory roku, w których nie brakuje świeżych ziół. Są one najlepsze do doprawiania potraw, dodają im wspaniałego aromatu. Idealnie nadają się one także do rosołu. Można z nich zrobić również przyprawę, którą warto zawsze mieć pod ręką.

Jak przyprawić rosół?Jak przyprawić rosół?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Artur Kotowski
Dorota Gepert

Doprawianie rosołu to prawdziwa sztuka. Gdy przypraw jest zbyt dużo, traci zrównoważony, harmonijny smak. Minimaliści twierdzą, że wystarczy tylko sól i pieprz. Jednak lista przypraw pasujących do tej zupy jest dłuższa. Powinna wyróżniać się głębią i pięknym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak doprawiać rosół?

Lista najważniejszych przypraw do rosołu nie jest długa. Znajdują się na niej: sól, czarny pieprz ziarnisty, suszony liść laurowy, kulki ziela angielskiego oraz świeże zioła, takie jak np. lubczyk, koperek, natka pietruszki i oregano. O tej porze roku warto sięgać po świeże zioła, bo dodają zupie nie tylko wspaniałego aromatu, ale i mają sporo wartości odżywczych.

  • Lubczyk, znany również jako lubiśnik, to roślina z rodziny selerowatych, ceniona za swoje właściwości zdrowotne i kulinarne. Zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, cukry i fitosterole, które nadają mu intensywny aromat. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz błonnik. Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi, wspiera układ odpornościowy i działa oczyszczająco na organizm.
  • Natka pietruszki to bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B oraz sole mineralne, takie jak żelazo, wapń i magnez. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry i wzroku oraz działa przeciwzapalnie.
  • Koperek ma delikatny, anyżowy smaku. W jego składzie są witaminy C, A oraz z grupy B, które wspierają układ odpornościowy, zdrowie oczu i skóry. Jest także bogaty w minerały, takie jak wapń, żelazo i magnez, które wspomagają zdrowie kości i układ krążenia.
  • Oregano, znane również jako lebiodka pospolita, to przyprawa o intensywnym aromacie. Ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Bogate w minerały i witaminy z grupy B. Chroni organizm przed stanami zapalnymi, a także wspomaga trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe i pobudza wydzielanie żółci, co ułatwia przyswajanie ciężkostrawnych potraw.

Choć dopiero zaczyna się sezon na świeże zioła, dobrze już przygotować na ich bazie przyprawę idealną do rosołu. To także dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru lubczyku czy koperku, by nie zwiędły. Taką przyprawę dobrze mieć pod ręką, gdy gotujemy rosół, bo dodaje mu niesamowitego aromatu. Przyda się także do innych zup.

Ziołowa przyprawa do rosołu

Składniki:

  • 200 g lubczyku,
  • 100 g pietruszki,
  • 100 g koperku,
  • 50 g oregano,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zioła: umyj je i osusz, odetnij końcówki.
  2. W malakserze lub blenderze kielichowym rozdrobnij czosnek oraz część oliwy.
  3. Następnie dodaj zioła, zblenduj całość.
  4. Dolej resztę oliwy i rozdrabniaj aż masa będzie gładka.
  5. Przełóż przyprawę do małych słoiczków, dociśnij łyżeczką. Żaden fragment ziół nie powinien wystawać. Możesz zalać ją jeszcze odrobiną oliwy.
  6. Przyprawę przechowuj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości