Obniża cholesterol i wzmacnia odporność. Dodawaj go nie tylko do jajecznicy

Jajecznica z tym dodatkiem o tej porze roku smakuje doskonale. Pasuje też do pomidorów, ogórków, rzodkiewek. W tych zielonych gałązkach kryje się mnóstwo aromatu, ale też składników odżywczych.

Dlaczego warto jeść szczypiorek?Dlaczego warto jeść szczypiorek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Szczypiorek kojarzymy z pikantnym smakiem, który podkręca smak wielu potraw. Traktujemy go jako wiosenną nowalijkę. Czasami zapominamy, że ma on świetny wpływ na zdrowie. Warto go docenić i jeść jak najczęściej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak działa szczypiorek na zdrowie

Szczypiorku często nie doceniamy, a kryje wiele zdrowotnych korzyści. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo zawiera beta-karoten, przekształcający się w organizmie w witaminę A, wspomagającą zdrowie oczu. Wzbogacenie diety o szczypiorek może zmniejszyć ryzyka chorób serca, ponieważ roślina wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Szczypiorek poprawia trawienie

Te zielone gałązki mogą również poprawić pracę układu trawiennego. Zawarte w nich olejki eteryczne oraz błonnik wspierają procesy trawienne i pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. Szczypiorek jest również naturalnym środkiem wspomagającym w walce ze wzdęciami. W jego przypadku nawet nie ma co wspominać o kaloriach, bo ma ich bardzo mało.

Szczypiorek chroni przed infekcjami

Ta roślina ma również właściwości antybakteryjne, które wspierają organizm w walce z infekcjami. Dzięki temu może być pomocna w ochronie przed przeziębieniami oraz grypą. Regularnie dodawana do potraw, wspiera naturalną odporność organizmu.

Jest także bogata w antyoksydanty, takie jak kwercetyna, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie i zmniejszają ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Regularne jedzenie szczypiorku może przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia.

Szczypiorek ma działanie antyrakowe

Szczypiorek należy do grupy roślin, które mają silne działanie antynowotworowe. Zalicza się do nich także m.in. cebulę, por i czosnek. Zawarte w nich związki siarki i związki organiczne zdecydowanie zmniejszają ryzyko tworzenia i przerzutów komórek rakowych.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie