Obniża cholesterol i wzmacnia odporność. Dodawaj go nie tylko do jajecznicy

Jajecznica z tym dodatkiem o tej porze roku smakuje doskonale. Pasuje też do pomidorów, ogórków, rzodkiewek. W tych zielonych gałązkach kryje się mnóstwo aromatu, ale też składników odżywczych.

Dlaczego warto jeść szczypiorek?Dlaczego warto jeść szczypiorek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Szczypiorek kojarzymy z pikantnym smakiem, który podkręca smak wielu potraw. Traktujemy go jako wiosenną nowalijkę. Czasami zapominamy, że ma on świetny wpływ na zdrowie. Warto go docenić i jeść jak najczęściej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jak działa szczypiorek na zdrowie

Szczypiorku często nie doceniamy, a kryje wiele zdrowotnych korzyści. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo zawiera beta-karoten, przekształcający się w organizmie w witaminę A, wspomagającą zdrowie oczu. Wzbogacenie diety o szczypiorek może zmniejszyć ryzyka chorób serca, ponieważ roślina wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Szczypiorek poprawia trawienie

Te zielone gałązki mogą również poprawić pracę układu trawiennego. Zawarte w nich olejki eteryczne oraz błonnik wspierają procesy trawienne i pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. Szczypiorek jest również naturalnym środkiem wspomagającym w walce ze wzdęciami. W jego przypadku nawet nie ma co wspominać o kaloriach, bo ma ich bardzo mało.

Szczypiorek chroni przed infekcjami

Ta roślina ma również właściwości antybakteryjne, które wspierają organizm w walce z infekcjami. Dzięki temu może być pomocna w ochronie przed przeziębieniami oraz grypą. Regularnie dodawana do potraw, wspiera naturalną odporność organizmu.

Jest także bogata w antyoksydanty, takie jak kwercetyna, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie i zmniejszają ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Regularne jedzenie szczypiorku może przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia.

Szczypiorek ma działanie antyrakowe

Szczypiorek należy do grupy roślin, które mają silne działanie antynowotworowe. Zalicza się do nich także m.in. cebulę, por i czosnek. Zawarte w nich związki siarki i związki organiczne zdecydowanie zmniejszają ryzyko tworzenia i przerzutów komórek rakowych.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej