Polski owoc na drugim miejscu na świecie. To ogromne wyróżnienie

Już nie możemy doczekać się na sezon, a tutaj takie wieści! Właściwie to potwierdzenie tego, co wielu smakoszy wiedziało od dawna. Polska truskawka zdobyła uznanie na świecie.

Truskawki to jedne z najpyszniejszych owocówTruskawki to jedne z najpyszniejszych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Owoce pochodzące z naszego kraju, na które co roku czekamy z niecierpliwością, zostały docenione przez serwis kulinarny TasteAtlas. Przyznał on truskawce kaszubskiej drugie miejsce na świecie! To niezwykłe wyróżnienie dla owocu, który ma chronione oznaczenie geograficzne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Jakie owoce zostały wyróżnione?

TasteAtlas to wirtualny przewodnik kulinarno-turystyczny, który publikuje przepisy na lokalne dania z całego świata. Jednak znany jest miłośnikom gotowania także z globalnych rankingów. Niektóre z nich budzą wiele emocji, na przykład na najlepsze i najgorsze potrawy.

Tym razem na tapecie znalazły się owoce, a konkretnie 100 z całego świata. Pierwsze miejsce zajęła odmiana brzoskwini Rodakina Naoussas. Jest uprawiana w Macedonii Środkowej. Drugie przypadło zaś naszej kaszubskiej truskawce, a trzecie mandarynce z regionu Chios.

Co wyróżnia truskawkę kaszubską?

Truskawka kaszubska wyróżnia się na tle innych odmian nie tylko smakiem, ale także wysoką zawartością cukru, co ma duży wpływ na jej smak. Specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, charakteryzujący się chłodnymi nocami i ciepłymi dniami, sprzyja dojrzewaniu owoców i ma wpływa na ich słodki smak i intensywny aromat.

Owoce te są bogate w witaminy, zwłaszcza witaminę C, która wspiera odporność. Zawierają antyoksydanty pomagające w walce z wolnymi rodnikami, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia. Warto również wspomnieć o ich niskiej kaloryczności.

Truskawka kaszubska została wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. To wyróżnienie podkreśla jej wyjątkową jakość i autentyczność.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują