Polski owoc na drugim miejscu na świecie. To ogromne wyróżnienie
Już nie możemy doczekać się na sezon, a tutaj takie wieści! Właściwie to potwierdzenie tego, co wielu smakoszy wiedziało od dawna. Polska truskawka zdobyła uznanie na świecie.
Owoce pochodzące z naszego kraju, na które co roku czekamy z niecierpliwością, zostały docenione przez serwis kulinarny TasteAtlas. Przyznał on truskawce kaszubskiej drugie miejsce na świecie! To niezwykłe wyróżnienie dla owocu, który ma chronione oznaczenie geograficzne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka
Jakie owoce zostały wyróżnione?
TasteAtlas to wirtualny przewodnik kulinarno-turystyczny, który publikuje przepisy na lokalne dania z całego świata. Jednak znany jest miłośnikom gotowania także z globalnych rankingów. Niektóre z nich budzą wiele emocji, na przykład na najlepsze i najgorsze potrawy.
Tym razem na tapecie znalazły się owoce, a konkretnie 100 z całego świata. Pierwsze miejsce zajęła odmiana brzoskwini Rodakina Naoussas. Jest uprawiana w Macedonii Środkowej. Drugie przypadło zaś naszej kaszubskiej truskawce, a trzecie mandarynce z regionu Chios.
Co wyróżnia truskawkę kaszubską?
Truskawka kaszubska wyróżnia się na tle innych odmian nie tylko smakiem, ale także wysoką zawartością cukru, co ma duży wpływ na jej smak. Specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, charakteryzujący się chłodnymi nocami i ciepłymi dniami, sprzyja dojrzewaniu owoców i ma wpływa na ich słodki smak i intensywny aromat.
Owoce te są bogate w witaminy, zwłaszcza witaminę C, która wspiera odporność. Zawierają antyoksydanty pomagające w walce z wolnymi rodnikami, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia. Warto również wspomnieć o ich niskiej kaloryczności.
Truskawka kaszubska została wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. To wyróżnienie podkreśla jej wyjątkową jakość i autentyczność.