Polski owoc na drugim miejscu na świecie. To ogromne wyróżnienie

Już nie możemy doczekać się na sezon, a tutaj takie wieści! Właściwie to potwierdzenie tego, co wielu smakoszy wiedziało od dawna. Polska truskawka zdobyła uznanie na świecie.

Truskawki to jedne z najpyszniejszych owocówTruskawki to jedne z najpyszniejszych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Owoce pochodzące z naszego kraju, na które co roku czekamy z niecierpliwością, zostały docenione przez serwis kulinarny TasteAtlas. Przyznał on truskawce kaszubskiej drugie miejsce na świecie! To niezwykłe wyróżnienie dla owocu, który ma chronione oznaczenie geograficzne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jakie owoce zostały wyróżnione?

TasteAtlas to wirtualny przewodnik kulinarno-turystyczny, który publikuje przepisy na lokalne dania z całego świata. Jednak znany jest miłośnikom gotowania także z globalnych rankingów. Niektóre z nich budzą wiele emocji, na przykład na najlepsze i najgorsze potrawy.

Tym razem na tapecie znalazły się owoce, a konkretnie 100 z całego świata. Pierwsze miejsce zajęła odmiana brzoskwini Rodakina Naoussas. Jest uprawiana w Macedonii Środkowej. Drugie przypadło zaś naszej kaszubskiej truskawce, a trzecie mandarynce z regionu Chios.

Co wyróżnia truskawkę kaszubską?

Truskawka kaszubska wyróżnia się na tle innych odmian nie tylko smakiem, ale także wysoką zawartością cukru, co ma duży wpływ na jej smak. Specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, charakteryzujący się chłodnymi nocami i ciepłymi dniami, sprzyja dojrzewaniu owoców i ma wpływa na ich słodki smak i intensywny aromat.

Owoce te są bogate w witaminy, zwłaszcza witaminę C, która wspiera odporność. Zawierają antyoksydanty pomagające w walce z wolnymi rodnikami, co przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia. Warto również wspomnieć o ich niskiej kaloryczności.

Truskawka kaszubska została wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. To wyróżnienie podkreśla jej wyjątkową jakość i autentyczność.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie