Brzoskwinie a nektarynki. Co jest lepsze i zdrowsze?

Są niezwykle smaczne, soczyste, słodkie i z wyglądu są do siebie podobne. Sezon na owoce bardzo często powoduje, że większość osób zastanawia się nad tym, czy wybrać brzoskwinie, czy nektarynki. Postanowiliśmy porównać oba te owoce. Będziesz zaskoczony tym, jakie są różnice między tymi owocami.

ObrazekBrzoskwinie a nektarynki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Zarówno brzoskwinie, jak i nektarynki to prawdziwy przysmak lata. Są smaczne i sięga się po nie, przy każdej możliwej okazji. Ich wygląd, smak oraz cena są do siebie zbliżone. W takiej sytuacji większość osób zastanawia się nad tym, czym różnią się te sezonowe owoce. Okazuje się, że w niektórych przypadkach, pewną przeszkodą może być skórka brzoskwini. Ale czy to jedyna różnica między tymi owocami?

Brzoskwinie — wartości i właściwości

Jeśli zastanawiasz się nad tym, co odróżnia brzoskwinie od nektarynek, to dobrze jest nieco lepiej poznać te oba owoce. Brzoskwinia zwyczajna, roślina owocowa należąca do rodziny różowatych, pochodzi z rejonów Południowo-Wschodniej Azji. Obecnie jest uprawiana w różnych częściach świata. W Polsce owoce brzoskwini zbiera się zazwyczaj od lipca do października, gdyż są one popularne i cenione przez społeczeństwo. Brzoskwinie wyróżniają się omszoną skórką, pomarańczowym miąższem oraz obecnością pestki.

Obrazek
Brzoskwinie są niezwykle smaczne i zdrowe - Pyszności; Foto Canva.com

Pod względem wartości energetycznej, brzoskwinie zawierają około 46 kcal na 100 g. W 100 g owoców znajduje się również około 12 g węglowodanów, z czego około 2 g stanowi błonnik pokarmowy. Brzoskwinie są źródłem niewielkich ilości białka, zawierając około 1 g białka na 100 g, oraz tłuszczu, którego ilość wynosi około 0,2 g na 100 g. Zawierają w sobie magnez, potas, wapń, cynk, mangan, żelazo, witaminę C, E, niektóre z grupy B, beta-karoten i miedź.

Nektarynki właściwości

A jak wygląda sytuacja w przypadku nektarynek? Sezon na nektarynki zawsze cieszy się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na właściwości i smak nektarynek. Nektarynka, która jest odmianą brzoskwini zwyczajnej, posiada swoje charakterystyczne cechy. W przeciwieństwie do brzoskwiń nektarynki wyróżniają się gładką skórką, pozbawioną omszeń. Ich miąższ ma żółto-pomarańczowy kolor, a podobnie jak brzoskwinie, zawierają pestkę.

Obrazek
Nektarynki są bardzo podobne do brzoskwiń - Pyszności; Foto Canva.com

Pod względem wartości energetycznej, nektarynki mają podobną kaloryczność jak brzoskwinie i zawierają około 48 kcal na 100 g. Zawartość makroskładników pokarmowych, takich jak węglowodany (około 12 g/100 g), białko (około 1 g/100 g) i tłuszcze (około 0,2 g/100 g), jest również zbliżona do wartości w brzoskwiniach. Podobnie jak w brzoskwiniach, nektarynki zawierają również około 1,5 g błonnika pokarmowego na 100 g. Mają w sobie nieznacznie większą ilość potasu, zbliżoną ilość wapnia, a także miedź, cynk, mangan, magnez, żelazo, a także beta-karoten i witaminy C, E i z grupy B.

Brzoskwinie i nektarynki — dlaczego warto je jeść?

Brzoskwinie i nektarynki są nie tylko smaczne, ale również mają niski indeks glikemiczny, co czyni je odpowiednimi dla osób z cukrzycą. Spożywanie ich ze skórką jest zalecane, ponieważ dostarcza błonnika pokarmowego oraz składników odżywczych, takich jak witaminy i składniki mineralne. Te owoce są również korzystne dla osób z insulinoopornością i mogą wspomagać proces utraty wagi w ramach diet redukcyjnych. Ponadto, brzoskwinie i nektarynki są dobrze tolerowane, pomagają w regulacji pracy jelit i mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki swojej zawartości przeciwutleniaczy mogą również wspierać ochronę przed niektórymi chorobami nowotworowymi.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył