NewsyBrzoskwinie a nektarynki. Co jest lepsze i zdrowsze?

Brzoskwinie a nektarynki. Co jest lepsze i zdrowsze?

Brzoskwinie a nektarynki - Pyszności; Foto Canva.com
Brzoskwinie a nektarynki - Pyszności; Foto Canva.com

21.07.2023 19:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są niezwykle smaczne, soczyste, słodkie i z wyglądu są do siebie podobne. Sezon na owoce bardzo często powoduje, że większość osób zastanawia się nad tym, czy wybrać brzoskwinie, czy nektarynki. Postanowiliśmy porównać oba te owoce. Będziesz zaskoczony tym, jakie są różnice między tymi owocami.

Zarówno brzoskwinie, jak i nektarynki to prawdziwy przysmak lata. Są smaczne i sięga się po nie, przy każdej możliwej okazji. Ich wygląd, smak oraz cena są do siebie zbliżone. W takiej sytuacji większość osób zastanawia się nad tym, czym różnią się te sezonowe owoce. Okazuje się, że w niektórych przypadkach, pewną przeszkodą może być skórka brzoskwini. Ale czy to jedyna różnica między tymi owocami?

Brzoskwinie — wartości i właściwości

Jeśli zastanawiasz się nad tym, co odróżnia brzoskwinie od nektarynek, to dobrze jest nieco lepiej poznać te oba owoce. Brzoskwinia zwyczajna, roślina owocowa należąca do rodziny różowatych, pochodzi z rejonów Południowo-Wschodniej Azji. Obecnie jest uprawiana w różnych częściach świata. W Polsce owoce brzoskwini zbiera się zazwyczaj od lipca do października, gdyż są one popularne i cenione przez społeczeństwo. Brzoskwinie wyróżniają się omszoną skórką, pomarańczowym miąższem oraz obecnością pestki.

Brzoskwinie są niezwykle smaczne i zdrowe - Pyszności; Foto Canva.com
Brzoskwinie są niezwykle smaczne i zdrowe - Pyszności; Foto Canva.com

Pod względem wartości energetycznej, brzoskwinie zawierają około 46 kcal na 100 g. W 100 g owoców znajduje się również około 12 g węglowodanów, z czego około 2 g stanowi błonnik pokarmowy. Brzoskwinie są źródłem niewielkich ilości białka, zawierając około 1 g białka na 100 g, oraz tłuszczu, którego ilość wynosi około 0,2 g na 100 g. Zawierają w sobie magnez, potas, wapń, cynk, mangan, żelazo, witaminę C, E, niektóre z grupy B, beta-karoten i miedź.

Nektarynki właściwości

A jak wygląda sytuacja w przypadku nektarynek? Sezon na nektarynki zawsze cieszy się dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na właściwości i smak nektarynek. Nektarynka, która jest odmianą brzoskwini zwyczajnej, posiada swoje charakterystyczne cechy. W przeciwieństwie do brzoskwiń nektarynki wyróżniają się gładką skórką, pozbawioną omszeń. Ich miąższ ma żółto-pomarańczowy kolor, a podobnie jak brzoskwinie, zawierają pestkę.

Nektarynki są bardzo podobne do brzoskwiń - Pyszności; Foto Canva.com
Nektarynki są bardzo podobne do brzoskwiń - Pyszności; Foto Canva.com

Pod względem wartości energetycznej, nektarynki mają podobną kaloryczność jak brzoskwinie i zawierają około 48 kcal na 100 g. Zawartość makroskładników pokarmowych, takich jak węglowodany (około 12 g/100 g), białko (około 1 g/100 g) i tłuszcze (około 0,2 g/100 g), jest również zbliżona do wartości w brzoskwiniach. Podobnie jak w brzoskwiniach, nektarynki zawierają również około 1,5 g błonnika pokarmowego na 100 g. Mają w sobie nieznacznie większą ilość potasu, zbliżoną ilość wapnia, a także miedź, cynk, mangan, magnez, żelazo, a także beta-karoten i witaminy C, E i z grupy B.

Brzoskwinie i nektarynki — dlaczego warto je jeść?

Brzoskwinie i nektarynki są nie tylko smaczne, ale również mają niski indeks glikemiczny, co czyni je odpowiednimi dla osób z cukrzycą. Spożywanie ich ze skórką jest zalecane, ponieważ dostarcza błonnika pokarmowego oraz składników odżywczych, takich jak witaminy i składniki mineralne. Te owoce są również korzystne dla osób z insulinoopornością i mogą wspomagać proces utraty wagi w ramach diet redukcyjnych. Ponadto, brzoskwinie i nektarynki są dobrze tolerowane, pomagają w regulacji pracy jelit i mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki swojej zawartości przeciwutleniaczy mogą również wspierać ochronę przed niektórymi chorobami nowotworowymi.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także