Właśnie pojawiła się w warzywniakach. Wspiera kości, a metabolizm rusza z kopyta
Do sklepów powoli, nieśmiało zaglądają pierwsze warzywa w sezonie. Wśród nich coraz śmielej pojawia się kapusta w nietypowym, podłużnym kształcie. Zdecydowanie warto dać jej szansę i zaprosić do swojej kuchni.
Kapusta stożkowa, jak już nazwa wskazuje, należy do roślin kapustnych. To żadna nowość, bo znana jest od dawna, ale dopiero w ostatnich latach zaczęła być szerzej dostępna w sklepach. Okazuje się, że nie jest to wcale nowa odmiana, a ciekawsza forma tradycyjnej i znanej kapusty głowiastej. Jej główka jest nieco mniejsza i pokryta zielonymi, chrupiącymi liści. To nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale również codzienna porcja zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować
Kapusta stożkowa - witaminowa bomba
Nie od dziś wiadomo, że warzywa powinny stanowić znaczącą część diety ze względu na zdrowotne właściwości. Nie inaczej jest w przypadku kapusty stożkowej. Główka zielonego, liściastego warzywa to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Zawiera witaminę B9 (kwas foliowy), ważną dla kobiet w ciąży i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz dostarcza potasu, fosforu, wapnia i żelaza, niezbędnych dla zdrowia kości, mięśni i krwi.
Kapusta stożkowa jest bogata w wapń, który jest kluczowym minerałem dla zdrowych kości i zębów. Dzięki temu staje się naturalnym wsparciem dla naszego organizmu, pomagając w zapobieganiu osteoporozie. To również dobre warzywo dla osób, które chcą zatroszczyć się o pracę układu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości błonnika kapusta stożkowa wspomaga trawienie. Błonnik przyspiesza także metabolizm. Na dodatek jest niskokaloryczna — w 100 gramach znajdziemy tylko 29 kcal.
Do czego wykorzystać kapustę stożkową?
Kapusta stożkowa to coś pomiędzy klasyczną, białą kapustą a sałatą. Jest lekka, rześka i chrupiąca. Ma delikatniejsze liście niż kapusta biała, przez co jest przyjemniejsza w jedzeniu na surowo.
Świetnie sprawdzi się do przygotowania prostych surówek. Mo żesz dodać do niej startą marchewkę, nieco majonezu i jogurtu oraz sól z pieprzem. Świetnie zastąpi kapustę pekińską, wypełniając domowe wrapy. Miłośnicy dań na ciepło mogą ją poddusić na maśle, zawinąć w nią gołąbki czy nawet zakisić.