PrzepisProste przepisyŚcieram razem z burakami i polewam prostym sosem. Każdy prosi o przepis

Ścieram razem z burakami i polewam prostym sosem. Każdy prosi o przepis

Gotowane buraczki są idealne do domowych pieczeni – schabu ze śliwką w aromatycznym sosie, karkówki lub udek faszerowanych. Dobre mięso, kremowe puree ziemniaczane i pełne koloru buraki – kiedy podasz taki zestaw na obiad, możesz mieć pewność, że nikt nie będzie kręcił nosem. Do sałatki z buraków warto dodać coś kwaśnego dla przełamania ich słodkiego smaku.

Prosta sałatka z buraków to świetny dodatek do obiadu
Prosta sałatka z buraków to świetny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Buraki to niezwykle wszechstronne warzywo, które sprawdza się w wielu kompozycjach smakowych. W wielu domach, już ugotowane i starte buraczki, są wekowane w słoikach na zimę, co znacznie ułatwia ich późniejsze wykorzystanie. Wystarczy, że wyciągniesz je ze słoika, wymieszasz z kilkoma prostymi dodatkami i już masz gotową sałatkę do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Jak gotować buraki, by zachowały najwięcej wartości odżywczych?

Podczas gotowania buraków na sałatkę dobrze jest zadbać o to, aby zostało w nich jak najwięcej smaku, koloru i wartości odżywczych. Przede wszystkim, najlepiej jest ugotować je w całości – razem ze skórką, która pomoże zatrzymać w środku wszystko, co najlepsze.

Możesz je ugotować w wodzie, ale o wiele lepiej sprawdzi się gotowanie na parze lub pieczenie w piekarniku – to metody, które pozwalają zachować najwięcej cennych substancji. Długie gotowanie w wodzie lub bulionie sprawdzi się tylko w przypadku barszczu. Upieczone lub ugotowane buraki z łatwością obierzesz ze skórki, a ich smak i wartości odżywcze pozostaną niemalże nienaruszone.

Przepis na buraczki do obiadu z ogórkiem kiszonym:

Pierwszym krokiem przygotowania sałatki jest ugotowanie lub upieczenie buraków (pod przykryciem). Jeśli masz mniej czasu, możesz sięgnąć po gotowane buraki ze sklepu zapakowane próżniowo, chyba że masz w spiżarce słoik z buraczkami. Przygotowane samodzielnie będą miały ładniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.

Składniki:

  • 3 średnie buraki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko,
  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Buraki wystudź, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj starte ogórki, starte jabłko i drobno pokrojoną cebulę dymkę.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z miodem i sokiem z cytryny. Tym lekkim sosem polej surówkę.
  4. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Wybrane dla Ciebie