Ścieram razem z burakami i polewam prostym sosem. Każdy prosi o przepis

Gotowane buraczki są idealne do domowych pieczeni – schabu ze śliwką w aromatycznym sosie, karkówki lub udek faszerowanych. Dobre mięso, kremowe puree ziemniaczane i pełne koloru buraki – kiedy podasz taki zestaw na obiad, możesz mieć pewność, że nikt nie będzie kręcił nosem. Do sałatki z buraków warto dodać coś kwaśnego dla przełamania ich słodkiego smaku.

Prosta sałatka z buraków to świetny dodatek do obiaduProsta sałatka z buraków to świetny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Buraki to niezwykle wszechstronne warzywo, które sprawdza się w wielu kompozycjach smakowych. W wielu domach, już ugotowane i starte buraczki, są wekowane w słoikach na zimę, co znacznie ułatwia ich późniejsze wykorzystanie. Wystarczy, że wyciągniesz je ze słoika, wymieszasz z kilkoma prostymi dodatkami i już masz gotową sałatkę do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Jak gotować buraki, by zachowały najwięcej wartości odżywczych?

Podczas gotowania buraków na sałatkę dobrze jest zadbać o to, aby zostało w nich jak najwięcej smaku, koloru i wartości odżywczych. Przede wszystkim, najlepiej jest ugotować je w całości – razem ze skórką, która pomoże zatrzymać w środku wszystko, co najlepsze.

Możesz je ugotować w wodzie, ale o wiele lepiej sprawdzi się gotowanie na parze lub pieczenie w piekarniku – to metody, które pozwalają zachować najwięcej cennych substancji. Długie gotowanie w wodzie lub bulionie sprawdzi się tylko w przypadku barszczu. Upieczone lub ugotowane buraki z łatwością obierzesz ze skórki, a ich smak i wartości odżywcze pozostaną niemalże nienaruszone.

Przepis na buraczki do obiadu z ogórkiem kiszonym:

Pierwszym krokiem przygotowania sałatki jest ugotowanie lub upieczenie buraków (pod przykryciem). Jeśli masz mniej czasu, możesz sięgnąć po gotowane buraki ze sklepu zapakowane próżniowo, chyba że masz w spiżarce słoik z buraczkami. Przygotowane samodzielnie będą miały ładniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.

Składniki:

  • 3 średnie buraki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko,
  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Buraki wystudź, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj starte ogórki, starte jabłko i drobno pokrojoną cebulę dymkę.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z miodem i sokiem z cytryny. Tym lekkim sosem polej surówkę.
  4. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯