WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Ścieram razem z burakami i polewam prostym sosem. Każdy prosi o przepis

Gotowane buraczki są idealne do domowych pieczeni – schabu ze śliwką w aromatycznym sosie, karkówki lub udek faszerowanych. Dobre mięso, kremowe puree ziemniaczane i pełne koloru buraki – kiedy podasz taki zestaw na obiad, możesz mieć pewność, że nikt nie będzie kręcił nosem. Do sałatki z buraków warto dodać coś kwaśnego dla przełamania ich słodkiego smaku.

Ścieram razem z burakami i polewam prostym sosem. Każdy prosi o przepisProsta sałatka z buraków to świetny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Buraki to niezwykle wszechstronne warzywo, które sprawdza się w wielu kompozycjach smakowych. W wielu domach, już ugotowane i starte buraczki, są wekowane w słoikach na zimę, co znacznie ułatwia ich późniejsze wykorzystanie. Wystarczy, że wyciągniesz je ze słoika, wymieszasz z kilkoma prostymi dodatkami i już masz gotową sałatkę do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Jak gotować buraki, by zachowały najwięcej wartości odżywczych?

Podczas gotowania buraków na sałatkę dobrze jest zadbać o to, aby zostało w nich jak najwięcej smaku, koloru i wartości odżywczych. Przede wszystkim, najlepiej jest ugotować je w całości – razem ze skórką, która pomoże zatrzymać w środku wszystko, co najlepsze.

Możesz je ugotować w wodzie, ale o wiele lepiej sprawdzi się gotowanie na parze lub pieczenie w piekarniku – to metody, które pozwalają zachować najwięcej cennych substancji. Długie gotowanie w wodzie lub bulionie sprawdzi się tylko w przypadku barszczu. Upieczone lub ugotowane buraki z łatwością obierzesz ze skórki, a ich smak i wartości odżywcze pozostaną niemalże nienaruszone.

Przepis na buraczki do obiadu z ogórkiem kiszonym:

Pierwszym krokiem przygotowania sałatki jest ugotowanie lub upieczenie buraków (pod przykryciem). Jeśli masz mniej czasu, możesz sięgnąć po gotowane buraki ze sklepu zapakowane próżniowo, chyba że masz w spiżarce słoik z buraczkami. Przygotowane samodzielnie będą miały ładniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.

Składniki:

  • 3 średnie buraki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko,
  • 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Buraki wystudź, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaj starte ogórki, starte jabłko i drobno pokrojoną cebulę dymkę.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z miodem i sokiem z cytryny. Tym lekkim sosem polej surówkę.
  4. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób