Wrzuć te przyprawy do barszczu. Będzie wyjątkowo pyszny i aromatyczny
Przyprawy w barszczu wigilijnym odgrywają kluczową rolę. Doprawiając zupę należy pamiętać o tym, aby zachować odpowiedni balans pomiędzy trzema smakami: ostrością, kwasowością i słodyczą. Co więcej, warto mieć na uwadze to, że do barszczu na zakwasie sprawdzają się inne przyprawy niż do zupy z gotowanych buraków. Jednak w jednym i drugim przypadku podstawą głębokiego aromatu jest klasyczne trio.
02.12.2024 12:23
Dla mnie tradycyjny barszcz wigilijny musi mieć wyraźny smak czarnego pieprzu. Poza tym, jak miały w zwyczaju moja mama i babcia, na koniec zawsze posypuję zupę majerankiem. Jeśli chodzi o inne przyprawy, pozwalam sobie na dowolność. Raz dodaję gałkę muszkatołową, a innym razem gwiazdki anyżu. Osobiście bardzo lubię w barszczu aromat goździków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak doprawić barszcz wigilijny? Klasyczny zestaw na start
Już podczas gotowania wywaru należy dodać klasyczny zestaw, czyli liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Na litr wywaru wystarczą 2-3 liście laurowe i po 3-4 ziarna dwóch pozostałych przypraw.
Liście laurowe mają subtelny, drzewny aromat i budują smak potrawy przez cały czas gotowania. Ziele angielskie sprawia, że barszcz jest bardziej wyrazisty i korzenny. Pieprz w ziarnach dodaje ostrości i delikatnie łagodzi kwasowość. Te trzy przyprawy dodaję na samym początku gotowania barszczu. Jeśli lubisz pikantne nuty, dodaj też ząbek czosnku i papryczkę chili.
Aromat grzybów leśnych
Zgodnie z przysłowiem do barszczu dodaję odrobinę suszonych grzybów. Jednak "dwa grzyby w barszcz" to już za dużo. Aromat leśny ma jedynie dodać głębi, bo w tej potrawie nie czas na główną arię. Suszone grzyby warto dodać wcześniej. Nie musisz ich namaczać, więc potrzebują czasu, by zmięknąć.
Zamiast suszonych grzybów w całości, możesz dodać pół łyżeczki proszku z mielonych grzybów lub wodę pozostałą po moczeniu grzybów, na przykład do farszu na wigilijne uszka.
Korzenne nuty w barszczu wigilijnym
Zapach barszczu podkręcają goździki. Wystarczą dwie sztuki na litr wywaru. Możesz dodać korę cynamonu lub gwiazdki anyżu, jednak później lepiej usunąć te przyprawy, gdy już smak zupy osiągnie optimum. Zbyt długo gotowane mogą dodać niepotrzebnej goryczy.
Niestandardowym dodatkiem do barszczu jest imbir. Możesz zetrzeć go na tarce lub dodać pokrojony w cienkie plasterki. Tu również uważaj z ilością, ponieważ imbir ma intensywny smak i może przysłonić słodkie nuty.
Jak wydobyć z barszczu naturalną słodycz?
Do barszczu na zakwasie idealnie pasują suszone jabłka. Możesz dodać też odrobinę miodu lub połączyć wywar z sokiem jabłkowym. Chcesz wzbogacić barszcz o aromaty wędzone? Wrzuć kilka suszonych śliwek.
Zupa z gotowanych buraków jest już naturalnie słodka. Jeśli wybierasz ten wariant, musisz dodać kwasowości, najczęściej pod postacią soku z cytryny lub odrobiny octu. Ten dodatek zostaw na sam koniec. Jeśli zakwasisz buraki wcześniej, później zrobią się miękkie.
Na koniec dodaję zioła
Kiedy dodaję do barszczu majeranek to znak, że zupa jest już skończona. Aby szybciej wydobyć aromat ziół, przed wrzuceniem ścieram je w dłoniach. Barszcz możesz także posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.