WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Wrzuć te przyprawy do barszczu. Będzie wyjątkowo pyszny i aromatyczny

Przyprawy w barszczu wigilijnym odgrywają kluczową rolę. Doprawiając zupę należy pamiętać o tym, aby zachować odpowiedni balans pomiędzy trzema smakami: ostrością, kwasowością i słodyczą. Co więcej, warto mieć na uwadze to, że do barszczu na zakwasie sprawdzają się inne przyprawy niż do zupy z gotowanych buraków. Jednak w jednym i drugim przypadku podstawą głębokiego aromatu jest klasyczne trio.

Wrzuć te przyprawy do barszczu. Będzie wyjątkowo pyszny i aromatycznyOto jakie przyprawy warto dodać do barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Dla mnie tradycyjny barszcz wigilijny musi mieć wyraźny smak czarnego pieprzu. Poza tym, jak miały w zwyczaju moja mama i babcia, na koniec zawsze posypuję zupę majerankiem. Jeśli chodzi o inne przyprawy, pozwalam sobie na dowolność. Raz dodaję gałkę muszkatołową, a innym razem gwiazdki anyżu. Osobiście bardzo lubię w barszczu aromat goździków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Jak doprawić barszcz wigilijny? Klasyczny zestaw na start

Już podczas gotowania wywaru należy dodać klasyczny zestaw, czyli liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Na litr wywaru wystarczą 2-3 liście laurowe i po 3-4 ziarna dwóch pozostałych przypraw.

Liście laurowe mają subtelny, drzewny aromat i budują smak potrawy przez cały czas gotowania. Ziele angielskie sprawia, że barszcz jest bardziej wyrazisty i korzenny. Pieprz w ziarnach dodaje ostrości i delikatnie łagodzi kwasowość. Te trzy przyprawy dodaję na samym początku gotowania barszczu. Jeśli lubisz pikantne nuty, dodaj też ząbek czosnku i papryczkę chili.

Aromat grzybów leśnych

Zgodnie z przysłowiem do barszczu dodaję odrobinę suszonych grzybów. Jednak "dwa grzyby w barszcz" to już za dużo. Aromat leśny ma jedynie dodać głębi, bo w tej potrawie nie czas na główną arię. Suszone grzyby warto dodać wcześniej. Nie musisz ich namaczać, więc potrzebują czasu, by zmięknąć.

Zamiast suszonych grzybów w całości, możesz dodać pół łyżeczki proszku z mielonych grzybów lub wodę pozostałą po moczeniu grzybów, na przykład do farszu na wigilijne uszka. 

Korzenne nuty w barszczu wigilijnym

Zapach barszczu podkręcają goździki. Wystarczą dwie sztuki na litr wywaru. Możesz dodać korę cynamonu lub gwiazdki anyżu, jednak później lepiej usunąć te przyprawy, gdy już smak zupy osiągnie optimum. Zbyt długo gotowane mogą dodać niepotrzebnej goryczy.

Niestandardowym dodatkiem do barszczu jest imbir. Możesz zetrzeć go na tarce lub dodać pokrojony w cienkie plasterki. Tu również uważaj z ilością, ponieważ imbir ma intensywny smak i może przysłonić słodkie nuty.

Jak wydobyć z barszczu naturalną słodycz?

Do barszczu na zakwasie idealnie pasują suszone jabłka. Możesz dodać też odrobinę miodu lub połączyć wywar z sokiem jabłkowym. Chcesz wzbogacić barszcz o aromaty wędzone? Wrzuć kilka suszonych śliwek.

Zupa z gotowanych buraków jest już naturalnie słodka. Jeśli wybierasz ten wariant, musisz dodać kwasowości, najczęściej pod postacią soku z cytryny lub odrobiny octu. Ten dodatek zostaw na sam koniec. Jeśli zakwasisz buraki wcześniej, później zrobią się miękkie.

Na koniec dodaję zioła

Kiedy dodaję do barszczu majeranek to znak, że zupa jest już skończona. Aby szybciej wydobyć aromat ziół, przed wrzuceniem ścieram je w dłoniach. Barszcz możesz także posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób