Czerwony barszcz bez buraków to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakuje wyśmienicie
Przygotowanie barszczu czerwonego nie musi opierać się na długotrwałym gotowaniu buraków. Wystarczy sięgnąć po jeden produkt ze sklepu, który w okresie przedświątecznym jest dostępny w bardzo dobrej jakości. W ten sposób zaoszczędzisz kilka godzin pracy.
30.11.2024 13:58
Ostatnio znalazłam przepis na barszcz bez buraków z warzywami. Do tej pory zawsze gotowałam tradycyjny wywar, ale pomyślałam, że tym razem spróbuję czegoś innego. Zaintrygowały mnie dodatki – czerwona fasola, czerwona cebula, papryka. Okazało się, że zupa jest wyjątkowo smaczna i sycąca. Może zrobię ją na Wigilię?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Barszcz bez buraków. Wykorzystaj zakwas ze sklepu
Przed świętami Bożego Narodzenia możesz przebierać w zakwasach z buraków. Są produkowane zarówno przez znane marki, jak i mniejsze lokalne manufaktury. Czasem można je kupić także w restauracjach z ofertą ze słoikami na wynos.
Taki zakwas możesz również przygotować samodzielnie. W tym celu w dużym czystym słoiku umieść kawałki obranych i umytych buraków z przyprawami. Dodaj czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej solanką, przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce. Już po 7 dniach zakwas powinien być gotowy.
Ziemniaki do barszczu podaj w formie purée
Do barszczu na zakwasie możesz dodać wiele różnych składników. Tym razem, postanowiłam nie wrzucać ziemniaków do garnka razem z innymi dodatkami, tylko podać je w formie purée do gotowej już zupy.
Barszcz podany w ten sposób jest jeszcze bardziej sycący, więc ze spokojem możesz zrezygnować z drugiego dania.
Przepis na barszcz bez gotowania buraków
Składniki:
- 300 ml zakwasu z buraków,
- 50 g selera,
- 2 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- pół czerwonej papryki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka czerwonej fasoli z zalewą,
- 3 łyżki bulionu warzywnego,
- 3 ziemniaki,
- pęczek koperku,
- cebula dymka,
- sól,
- pieprz ziołowy.
Jak zrobić barszcz bez buraków z warzywami krok po kroku?
- Do garnka wrzuć obrane i umyte korzenie pietruszki i kawałek selera.
- Dodaj marchewkę pokrojoną na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Warzywa zalej 1,5 l wody i gotuj do miękkości.
- Z zupy wyjmij pietruszkę i seler. Dodaj czerwoną fasolę razem z zalewą, zakwas z buraków i bulion warzywny.
- Gotuj dalej na małej mocy palnika.
- Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie.
- Na patelni grillowej usmaż pokrojoną w paski paprykę, drobno posiekaną czerwoną cebulę i cebulę dymkę (bez szczypiorku).
- Gdy warzywa będą rumiane i miękkie, dodaj je do garnka z zupą.
- Dopraw łyżeczką soli i odrobiną pieprzu ziołowego.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie rozgnieć z łyżką masła. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.
- Nałóż barszcz na talerze, dodaj dwie łyżki ziemniaczanego purée, posyp posiekanym koperkiem.