Czerwony barszcz bez buraków to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakuje wyśmienicie

Przygotowanie barszczu czerwonego nie musi opierać się na długotrwałym gotowaniu buraków. Wystarczy sięgnąć po jeden produkt ze sklepu, który w okresie przedświątecznym jest dostępny w bardzo dobrej jakości. W ten sposób zaoszczędzisz kilka godzin pracy.

Czerwony barszcz nie musi być z burakamiCzerwony barszcz nie musi być z burakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Anna Galuhn

Ostatnio znalazłam przepis na barszcz bez buraków z warzywami. Do tej pory zawsze gotowałam tradycyjny wywar, ale pomyślałam, że tym razem spróbuję czegoś innego. Zaintrygowały mnie dodatki – czerwona fasola, czerwona cebula, papryka. Okazało się, że zupa jest wyjątkowo smaczna i sycąca. Może zrobię ją na Wigilię?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki w formie gwiazdek idealnie pasują do czerwonego barszczu

Barszcz bez buraków. Wykorzystaj zakwas ze sklepu

Przed świętami Bożego Narodzenia możesz przebierać w zakwasach z buraków. Są produkowane zarówno przez znane marki, jak i mniejsze lokalne manufaktury. Czasem można je kupić także w restauracjach z ofertą ze słoikami na wynos.

Taki zakwas możesz również przygotować samodzielnie. W tym celu w dużym czystym słoiku umieść kawałki obranych i umytych buraków z przyprawami. Dodaj czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej solanką, przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce. Już po 7 dniach zakwas powinien być gotowy.

Włącz do diety dziecka produkty kiszone, np. zakwas z buraków, kiszoną kapustę i ogórki. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy.
Włącz do diety produkty kiszone, np. zakwas z buraków. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy © Adobe Stock

Ziemniaki do barszczu podaj w formie purée

Do barszczu na zakwasie możesz dodać wiele różnych składników. Tym razem, postanowiłam nie wrzucać ziemniaków do garnka razem z innymi dodatkami, tylko podać je w formie purée do gotowej już zupy.

Barszcz podany w ten sposób jest jeszcze bardziej sycący, więc ze spokojem możesz zrezygnować z drugiego dania.

Przepis na barszcz bez gotowania buraków

Składniki:

  • 300 ml zakwasu z buraków,
  • 50 g selera,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka czerwonej fasoli z zalewą,
  • 3 łyżki bulionu warzywnego,
  • 3 ziemniaki,
  • pęczek koperku,
  • cebula dymka,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

Jak zrobić barszcz bez buraków z warzywami krok po kroku?

  1. Do garnka wrzuć obrane i umyte korzenie pietruszki i kawałek selera.
  2. Dodaj marchewkę pokrojoną na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
  3. Warzywa zalej 1,5 l wody i gotuj do miękkości.
  4. Z zupy wyjmij pietruszkę i seler. Dodaj czerwoną fasolę razem z zalewą, zakwas z buraków i bulion warzywny.
  5. Gotuj dalej na małej mocy palnika.
  6. Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie.
  7. Na patelni grillowej usmaż pokrojoną w paski paprykę, drobno posiekaną czerwoną cebulę i cebulę dymkę (bez szczypiorku).
  8. Gdy warzywa będą rumiane i miękkie, dodaj je do garnka z zupą.
  9. Dopraw łyżeczką soli i odrobiną pieprzu ziołowego.
  10. Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie rozgnieć z łyżką masła. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.
  11. Nałóż barszcz na talerze, dodaj dwie łyżki ziemniaczanego purée, posyp posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇