PrzepisBoże NarodzenieCzerwony barszcz bez buraków to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakuje wyśmienicie

Czerwony barszcz bez buraków to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakuje wyśmienicie

Przygotowanie barszczu czerwonego nie musi opierać się na długotrwałym gotowaniu buraków. Wystarczy sięgnąć po jeden produkt ze sklepu, który w okresie przedświątecznym jest dostępny w bardzo dobrej jakości. W ten sposób zaoszczędzisz kilka godzin pracy.

Czerwony barszcz nie musi być z burakami
Czerwony barszcz nie musi być z burakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

30.11.2024 13:58

Ostatnio znalazłam przepis na barszcz bez buraków z warzywami. Do tej pory zawsze gotowałam tradycyjny wywar, ale pomyślałam, że tym razem spróbuję czegoś innego. Zaintrygowały mnie dodatki – czerwona fasola, czerwona cebula, papryka. Okazało się, że zupa jest wyjątkowo smaczna i sycąca. Może zrobię ją na Wigilię?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Barszcz bez buraków. Wykorzystaj zakwas ze sklepu

Przed świętami Bożego Narodzenia możesz przebierać w zakwasach z buraków. Są produkowane zarówno przez znane marki, jak i mniejsze lokalne manufaktury. Czasem można je kupić także w restauracjach z ofertą ze słoikami na wynos.

Taki zakwas możesz również przygotować samodzielnie. W tym celu w dużym czystym słoiku umieść kawałki obranych i umytych buraków z przyprawami. Dodaj czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej solanką, przykryj gazą i odstaw w ciemne miejsce. Już po 7 dniach zakwas powinien być gotowy.

Włącz do diety produkty kiszone, np. zakwas z buraków. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy
Włącz do diety produkty kiszone, np. zakwas z buraków. To naturalne probiotyki, które wykazują korzystne działanie na układ pokarmowy© Adobe Stock

Ziemniaki do barszczu podaj w formie purée

Do barszczu na zakwasie możesz dodać wiele różnych składników. Tym razem, postanowiłam nie wrzucać ziemniaków do garnka razem z innymi dodatkami, tylko podać je w formie purée do gotowej już zupy.

Barszcz podany w ten sposób jest jeszcze bardziej sycący, więc ze spokojem możesz zrezygnować z drugiego dania.

Przepis na barszcz bez gotowania buraków

Składniki:

  • 300 ml zakwasu z buraków,
  • 50 g selera,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka czerwonej fasoli z zalewą,
  • 3 łyżki bulionu warzywnego,
  • 3 ziemniaki,
  • pęczek koperku,
  • cebula dymka,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

Jak zrobić barszcz bez buraków z warzywami krok po kroku?

  1. Do garnka wrzuć obrane i umyte korzenie pietruszki i kawałek selera.
  2. Dodaj marchewkę pokrojoną na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
  3. Warzywa zalej 1,5 l wody i gotuj do miękkości.
  4. Z zupy wyjmij pietruszkę i seler. Dodaj czerwoną fasolę razem z zalewą, zakwas z buraków i bulion warzywny.
  5. Gotuj dalej na małej mocy palnika.
  6. Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie.
  7. Na patelni grillowej usmaż pokrojoną w paski paprykę, drobno posiekaną czerwoną cebulę i cebulę dymkę (bez szczypiorku).
  8. Gdy warzywa będą rumiane i miękkie, dodaj je do garnka z zupą.
  9. Dopraw łyżeczką soli i odrobiną pieprzu ziołowego.
  10. Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie rozgnieć z łyżką masła. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.
  11. Nałóż barszcz na talerze, dodaj dwie łyżki ziemniaczanego purée, posyp posiekanym koperkiem.
barszcz czerwonypotrawy wigilijneprzepis

Wybrane dla Ciebie