Ziemniaki w najlepszym wydaniu. Sekret smaku to 1 etap przygotowania
Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – zadbać o każdy szczegół. Przygotowania – również te merytoryczne – warto poczynić jeszcze przed wejściem do sklepu. To naprawdę ważne!
05.11.2024 20:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W kuchniach większości z nas ziemniaki odgrywają bardzo ważną rolę. Chyba nikt nie wyobraża sobie gotowania obiadów bez tego popularnego składnika. Co ważne, lwia część przepisów z ziemniakami w roli głównej charakteryzuje się naprawdę niskim poziomem trudności. Brzmi idealnie, prawda? A przy okazji warto wspomnieć, że ziemniaki, wbrew obiegowej opinii, wcale nie tuczą tak, jak się to mówi. Robią to zaś dodatki, które często pojawiają się w recepturach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić purée ziemniaczane?
Skoro o dodatkach mowa, w kwestii purée ziemniaczanego nie ma jednego słusznego zestawu. Przyprawy to zazwyczaj sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Niektórzy dorzucają jeszcze zieleninę – szczypiorek albo natkę – lub bardziej ekstrawaganckie produkty, takie jak parmezan. Co do zasady chodzi o to, by potrawa wyszła kremowa, rozpływająca się w ustach, dlatego zazwyczaj stosuje się też masło, mleko albo śmietankę kremówkę. To wszystko ważne i nie można tego pominąć, ale moim zdaniem idealne purée ziemniaczane oznacza poznanie jeszcze jednej ważnej rzeczy. I to zanim w ogóle zaczniemy gotować.
Cóż to za "tajemnica"? Cóż, nie opiera się na żadnej sekretnej wiedzy, chociaż wiele osób nie zdaje sobie z niej sprawy. Już wszystko tłumaczę. Idealne purée ziemniaczane powstaje tylko i wyłącznie z ziemniaków typu mączystego. Tak, kartofle mają określone rodzaje – A, B, C oraz pośrednie: AB, BC. W przypadku gotowania ziemniaków na purée warto postawić na typ B lub C.
Ciekawostka: jeśli nie wiesz, jaki rodzaj tych warzyw masz w domu, przekrój jednego na pół i potrzyj oba kawałki o siebie. Mączyste ziemniaki będą się do siebie wyraźnie kleiły.
Idealne puree ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu B lub C,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz ,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Następnie odcedź i przepuść przez praskę albo rozgnieć tłuczkiem.
- Dodaj masło, mleko i przyprawy. Gotowe!