Wiele osób trzyma mleko na drzwiach lodówki. Oto dlaczego lepiej tego nie robić

Często machinalnie czy z przyzwyczajenia, odkładamy produkty spożywcze w lodowce, tam gdzie zawsze. Zdarza się, że nie są to odpowiednie miejsca. Najlepszy przykład to właśnie mleko na drzwiach lodówki. Jest wiele powodów, by tego nie robić.

Mleko na drzwiach lodówkiMleko na drzwiach lodówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valery Voennyy

Przechowywanie żywności, takiej jak mleko, jajka czy mięso, w odpowiednich warunkach jest bardzo ważne. Inaczej te produkty nie zachowają swojej jakości i świeżości, i możemy być narażeni na zatrucia pokarmowe. Ponadto dzięki prawidłowemu przechowywaniu jedzenie nie popsuje się szybko, a przecież nikt nie chce wyrzucać żywności do kosza. Dlatego dla każdego produktu trzeba wybrać odpowiednie miejsce w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Zwróć uwagę na temperaturę

Jednym z głównych błędów jest przechowywanie produktów spożywczych w niewłaściwej temperaturze. Wiele z nich musi być trzymanych w lodówce lub zamrażarce, podczas gdy inne najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura może przyspieszyć psucie się jedzenia i zwiększyć ryzyko zakażenia bakteriami. Ważne jest, aby znać wymagania przechowywania dla każdego produktu i się ich trzymać.

Szczelnie zamykaj opakowania

Kolejnym problemem jest niewłaściwe zamykanie opakowań. Wpływ powietrza na jakość żywności jest znaczący, dlatego opakowania powinny być szczelnie zamknięte. Niedomknięte opakowania mogą doprowadzić do szybszego psucia się produktów i zwiększenia ryzyka zatruć pokarmowych. Warto również pilnować terminów przydatności do spożycia. Jakość produktów zaczyna maleć już przed datą wskazaną na opakowaniu.

Kieruj na odpowiednią półkę

Przechowywanie żywności na dole lodówki lub zamrażarki to kolejny błąd ze względu na najniższą temperaturę panującą w tych miejscach. Produkty lepiej trzymać na półkach bliżej góry. Istotne jest również unikanie przechowywania produktów o różnych zapachach razem, ponieważ niektóre, takie jak owoce, wydzielają gazy etylenowe, które wpływają na inne produkty, jak mięso czy nabiał.

Dlaczego przechowywanie mleka na drzwiach lodówki to błąd?

Kartonów czy butelek z mlekiem nie powinno się trzymać na drzwiach lodówki z powodu częstych zmian temperatury. Każde otwarcie i zamknięcie drzwi lodówki wystawia trzymane tam mleko na zmienne warunki termiczne, co przyspiesza jego psucie się. W związku z tym mleko należy przechowywać wewnątrz lodówki, gdzie temperatura jest stabilna.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem