Wiele osób trzyma mleko na drzwiach lodówki. Oto dlaczego lepiej tego nie robić
Często machinalnie czy z przyzwyczajenia, odkładamy produkty spożywcze w lodowce, tam gdzie zawsze. Zdarza się, że nie są to odpowiednie miejsca. Najlepszy przykład to właśnie mleko na drzwiach lodówki. Jest wiele powodów, by tego nie robić.
30.10.2024 18:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przechowywanie żywności, takiej jak mleko, jajka czy mięso, w odpowiednich warunkach jest bardzo ważne. Inaczej te produkty nie zachowają swojej jakości i świeżości, i możemy być narażeni na zatrucia pokarmowe. Ponadto dzięki prawidłowemu przechowywaniu jedzenie nie popsuje się szybko, a przecież nikt nie chce wyrzucać żywności do kosza. Dlatego dla każdego produktu trzeba wybrać odpowiednie miejsce w lodówce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwróć uwagę na temperaturę
Jednym z głównych błędów jest przechowywanie produktów spożywczych w niewłaściwej temperaturze. Wiele z nich musi być trzymanych w lodówce lub zamrażarce, podczas gdy inne najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura może przyspieszyć psucie się jedzenia i zwiększyć ryzyko zakażenia bakteriami. Ważne jest, aby znać wymagania przechowywania dla każdego produktu i się ich trzymać.
Szczelnie zamykaj opakowania
Kolejnym problemem jest niewłaściwe zamykanie opakowań. Wpływ powietrza na jakość żywności jest znaczący, dlatego opakowania powinny być szczelnie zamknięte. Niedomknięte opakowania mogą doprowadzić do szybszego psucia się produktów i zwiększenia ryzyka zatruć pokarmowych. Warto również pilnować terminów przydatności do spożycia. Jakość produktów zaczyna maleć już przed datą wskazaną na opakowaniu.
Kieruj na odpowiednią półkę
Przechowywanie żywności na dole lodówki lub zamrażarki to kolejny błąd ze względu na najniższą temperaturę panującą w tych miejscach. Produkty lepiej trzymać na półkach bliżej góry. Istotne jest również unikanie przechowywania produktów o różnych zapachach razem, ponieważ niektóre, takie jak owoce, wydzielają gazy etylenowe, które wpływają na inne produkty, jak mięso czy nabiał.
Dlaczego przechowywanie mleka na drzwiach lodówki to błąd?
Kartonów czy butelek z mlekiem nie powinno się trzymać na drzwiach lodówki z powodu częstych zmian temperatury. Każde otwarcie i zamknięcie drzwi lodówki wystawia trzymane tam mleko na zmienne warunki termiczne, co przyspiesza jego psucie się. W związku z tym mleko należy przechowywać wewnątrz lodówki, gdzie temperatura jest stabilna.