Obierki z ziemniaków zamieniam w dżem na święta. Każda koleżanka prosi o przepis
Czy właśnie obrałeś ziemniaki i znowu wylądowały w koszu? Niepotrzebnie, bo te resztki można śmiało wykorzystać do dalszej obróbki. Na pewno słyszałeś o słynnych chipsach z tej części ziemniaków, ale można iść o krok dalej, robiąc z nich dżem.
02.11.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:22
Przepis na dżem z obierek po raz pierwszy widziałam na jednych z warsztatów kulinarnych, na których szef kuchni Julian Karewicz pokazał, jak warto eksperymentować w kuchni. Całe wydarzenie było w duchu zero waste, dlatego w tamtym momencie mój zachwyt był ogromny. Bo przecież coś, co zazwyczaj wyrzucałam, można przerobić na nowe pyszności. Jak to bywa, nie wróciłam do tego dania od razu. Temat jednak wrócił, kiedy przypomniałam sobie ten smak, a w domu miałam dobrej jakości ziemniaki od zaprzyjaźnionego rolnika. Recepturę podkręciłam po swojemu i efektem dzielę się poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować obierki z ziemniaków?
Warto podkreślić, że do przerobienia najlepiej wykorzystać obierki po warzywach, które nie były traktowane środkami chemicznymi do ochrony roślin i były dokładnie oczyszczone jeszcze przed obieraniem. Możesz dodatkowo obgotować obierki, a następnie je wysuszyć. To idealna baza przede wszystkim na chipsy z obierków po ziemniakach. Wystarczy przygotowane skrawki ziemniaków zanurzyć w głębokim oleju, smażąc je, aż osiągną złocisty kolor. Po osuszeniu na ręczniku papierowym, możesz doprawić je wedle uznania, np. solą ziołową i słodką papryką, a otrzymasz zdrową i pyszną przekąskę.
Przepis na dżem z obierków po ziemniakach
Nieco bardziej czasochłonny będzie pomysł na dżem, ale zdecydowanie warto choć raz skusić się na takie przetwory. Na słoik dżemu o pojemności 500 ml przygotuj obierki z 2 kg ziemniaków, pół szklanki cukru, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej i startą skórkę z dwóch pomarańczy.
Przygotowanie:
- Weź garnek z grubszym dnem i umieść w nim obierki, cukier oraz wodę.
- Rozpocznij podgrzewanie składników do momentu zagotowania.
- Następnie zmniejsz ogień i karmelizuj masę, pamiętając o regularnym mieszaniu.
- W trakcie gotowania dodaj przyprawę korzenną oraz skórkę z pomarańczy, którą wcześniej warto sparzyć wrzątkiem.
- Gdy płyn całkowicie wyparuje, a obierki będą miały szklisty wygląd i delikatnie złoty kolor na brzegach, oznaczać to będzie, że dżem z obierek jest niemalże gotowy.
- Przełóż masę do wyparzonych i dokładnie osuszonych słoików.
- Jeśli planujesz spożyć dżem w ciągu kilku dni, pomijasz etap pasteryzacji. Nadmiar warto przełożyć do słoików i umieścić na pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni Celsjusza.