PoradyDżem nie wyjdzie za rzadki. Tak zagęścisz przetwory bez żelfiksu i tony cukru

Dżem nie wyjdzie za rzadki. Tak zagęścisz przetwory bez żelfiksu i tony cukru

Pamiętasz domowej roboty dżemy z dzieciństwa, w których zanurzało się palce, kiedy babcia nie patrzyła? Z pewnością wielu osobom ślinka cieknie na myśl o tej słodyczy, jednakże w dobie większej świadomości na temat zdrowego odżywiania staramy się unikać przesłodzonych produktów. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z dżemów domowej roboty. Te można przygotować bez cukru czy żelfixu. Wystarczy znać kilka zasad.

Jak przygotować dżem bez dodatku cukru czy żelfixu?
Jak przygotować dżem bez dodatku cukru czy żelfixu?
Źródło zdjęć: © Canva | tolisma

18.09.2024 17:43

Pamiętajmy jednak, że cukier, mimo swojej nie najlepszej opinii, oprócz tego, że odpowiada za smak i konsystencję dżemów, jest też doskonałym konserwantem. Dlatego też rezygnując z jego dodatku, ze szczególną uwagą należy przyrządzać przetwory, dbając nie tylko o nienaganną jakość owoców, ale też o to, by słoiki i zakrętki były dobrze wyparzone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić gęsty dżem bez cukru i żelfixu?

Przygotowanie gęstego dżemu bez cukru czy żelfixu jest możliwe, o ile dobrze dobierzemy składniki takiego przetworu i odpowiednio zajmiemy się obróbką cieplną. Ważne są nawet najdrobniejsze szczegóły.

Warto bowiem wiedzieć, że dżem należy gotować długo i na małym ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość garnka/patelni, by owoce się nie przypaliły. Optymalny czas to 3-4 godziny. Gotowanie dżemu może trwać więcej, jeśli więcej wody jest od odparowania. Co ważne, niekiedy bywa, że owoce stają się rozgotowane. Z takich trudno będzie przygotować pełne smaku konfitury. By tak się nie stało, owoców nie należy kroić zbyt drobno, gdyż duży i szybki ubytek wody z owoców, może spowodować, że nabiorą sflaczałej konsystencji i będą pływać we własnych sokach.

Jak zagęścić dżem naturalnym sposobem?
Jak zagęścić dżem naturalnym sposobem? © Canva | Pinkybird

Czym zagęścić dżem?

Naturalnym składnikiem żelującym są pektyny, czyli naturalne substancje, które występują w ściankach wewnętrznych owoców. Truskawka, malina czy gruszka zawierają małą ilość pektyn, skąd też trudno uzyskać gęsty dżem z tych owoców bez użycia cukru czy żelfixu. Ponadto owoce te zawierają dużo wody, a więc więcej czasu zajmie odparowanie ich. Z kolei szczególnie bogatymi w pektyny owocami są jabłka, a konkretniej ich skórki, oraz agrest, banany, brzoskwinie czy śliwki. Warto też wspomnieć o morelach, które nie dość, że zawierają dużo pektyn, to też są mało zasobne w wodę. Będą więc świetnym żelującym dodatkiem przetworów. Wystarczy dodać około 200 g owoców bogatych w pektynę na każdy kilogram pozostałych owoców, aby uzyskać gęstą konsystencję dżemu.

Łatwiejszym rozwiązaniem może być zastosowanie pektyn w proszku. To produkt naturalny, który świetnie zagęści przetwory. Kolejnym przykładem produktu, który zastąpi cukier lub żelfix w owocowych przetworach, jest... mąka ziemniaczana. Produkt ten doskonale zagęszcza, nadając przetworom nieco kisielowatej konsystencji. Warto zawsze zwracać uwagę na ilość mąki - za dużo może spowodować, że w dżemie będzie wyczuwalny jej posmak. Należy jednak pamiętać, że dżemy przygotowane bez cukru czy żelfixu mogą szybko się zepsuć. Warto je wcześniej zapasteryzować.

Wybrane dla Ciebie