Dodaje sił i poprawia pracę jelit. Robię co roku po kilkanaście słoików
Domowej roboty zakwas z buraków nie potrzebuje reklamy. Od dobrych kilku lat nie schodzi z tapetu i od późnego lata do samych świąt znajduje się w epicentrum przetworowego światka. Ja sama szykuję rokrocznie po kilkanaście słoików specjału i większość znika, jak tylko pojawi się charakterystyczna pianka.
26.08.2024 | aktual.: 26.08.2024 09:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zakwas z buraków to hit wśród przetworów od kilku lat cieszący się niesłabnącą popularnością. Przygotowanie napoju nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i dokładności. W zamian jednak, jak mało który produkt, cieszy nie tylko podniebienie, ale też wykazuje bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co daje picie zakwasu z buraków?
Regularne spożywanie zakwasu z buraków przede wszystkim wpłynie na poprawę samopoczucia. Z racji obecnych w tym napoju probiotyków stanowi on remedium na problemy trawienne. Zakwas z buraków wspiera procesy trawienne, pomaga zachować zdrowy stan mikroflory jelitowej, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Zakwas z buraków to również środek na wzmocnienie organizmu i nie tylko w kontekście odporności, ale też wydolności fizycznej. Badania wskazują, że spożywanie zakwasu z buraków przed treningiem może zwiększyć poziom energii, dlatego też napój ten jest szczególnie polecany osobom aktywnym fizycznie.
Nie każdy jednak może korzystać z dobrodziejstw zakwasu z buraków. Kto nie powinien go pić? Przede wszystkim ostrożność zachować powinny osoby chorujące na refluks, zgagę oraz zapalenie i wrzody żołądka, ponieważ wszelkie kwaśne i kiszone potrawy pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, nasilając objawy choroby.
Jak zrobić zakwas z buraczany? Zakwas buraczany do picia - przepis
Składniki:
- 2 kilogramy buraków,
- 2,5 litra przegotowanej i wystudzonej wody,
- 10 ząbków czosnku,
- 2,5 cm świeżego imbiru,
- kilka liści laurowych,
- ziele angielskie,
- 2,5 łyżeczki soli niejodowanej (1 łyżeczka na litr).
Przygotowanie:
- Buraki wyszoruj, a następnie pokrój w grube plastry. Następnie włóż buraki do wyparzonego i suchego słoika, po czym dodaj czosnek i przyprawy.
- Zalej całość ciepłą wodą z dodatkiem soli. Ważne, by składniki nie wystawały ponad powierzchnię wody. Pamiętaj też, by zostawić trochę miejsca na górze słoika, ponieważ podczas fermentacji płyn może się pienić.
- Przykryj słoik zakrętką, ale go nie zakręcaj i odstaw na 4-7 dni w ciepłe miejsce, ale z dala od światła słonecznego.
- Zakwas będzie gotowy, kiedy pojawi się na nim charakterystyczna piana. Wtedy należy odcedzić zakwas i przelać do wyparzonych i suchych słoików. Tak przygotowany najlepiej przechowywać w lodówce, by spowolnić jego dalszy proces fermentacji.
Kiedy pić zakwas buraczany?
Okazuje się, że napój ten najlepiej działa, kiedy jest spożywany rano. Wtedy znacząco poprawia trawienie i pracę jelit na cały dzień. Jeżeli więc nie istnieją żadne medyczne przeciwskazania, zakwas z buraka dobrze jest spożywać na czczo - 1 szklankę 250 ml - oraz wieczorem w tej samej ilości.