9 cudownych właściwości wody po ogórkach. Wylewanie jej to grzech
Woda po ogórkach to prawdziwe złoto! Możesz wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Wylewanie jej to prawdziwy grzech. Ogórki zjedzone, w słoiku została sama woda? Pod żadnym pozorem nie wylewaj jej do zlewu. Zobacz, jak możesz ją wykorzystać.
11.08.2022 10:29
#1 Pomocna w dolegliwościach żołądkowych
Jednym z głównych składników zalewy jest ocet. Pomaga on w walce z niewłaściwym poziomem kwasów żołądkowych, czyli z popularnym i dokuczliwym refluksem. Ma również niezastąpiony wpływ na układ pokarmowy, gdyż bardzo skutecznie przeciwdziała niektórym drobnoustrojom i bakteriom.
#2 Woda po ogórkach idealna dla sportowców
Elektrolity to coś, co powinni uzupełniać sportowcy po wysiłku fizycznym. Zawarte w wodzie po ogórkach zapobiegają odwodnieniu, a chlorek wapnia i ocet pozwala organizmowi szybciej wchłonąć potas i sód.
#3 Wykorzystaj do marynowania
Skoro można w niej marynować ogórki, to czemu nie spróbować czegoś innego? Wrzuć do wody po ogórkach czosnek, cebulę, jajka lub warzywa i ciesz się nowym smakiem.
#4 Wrzuć do niej mięso
Marynata do mięsa? Przyprawy i woda po ogórkach! Może brzmi nietypowo, ale to połączenie naprawdę dobrze zagra.
#5 Idealny do żytniego chleba
Sekretnym składnikom żytniego chleba jest właśnie woda po ogórkach! Sprawia, że chleb jest wilgotny i aromatyczny. Dla miłośników domowych wyrobów chleba jest to bardzo cenna informacja.
#6 Lekarstwo na kaca- woda po ogórkach
Dobrze wiedzieć o tym, zanim skorzystamy z uroku piątkowej nocy. Kac bywa morderczy, a uzupełnienie elektrolitów i odpowiednie nawodnienie może okazać się skuteczne w walce. Później nam za to podziękujecie!
#7 Czyszczenie miedzi
Miedziane przedmioty pokrywają się nieładnym nalotem, w wyniku utleniania. Dzięki wodzie po ogórkach przywrócisz im dawny wygląd: wystarczy odpowiednia mieszanka soli i octu, czyli wszystko to, co zawarte jest w marynacie, którą zazwyczaj wylewasz do zlewu.
#8 Dzięki wodzie z kiszonych ogórków przygotujesz wegański twaróg
Jesteś na diecie roślinnej i trochę brakuje Ci smaku nabiału? Woda po ogórkach kiszonych idealnie zakwasi tofu i nada mu znany, twarogowy posmak.
#9 Woda po ogórkach wzmacnia rośliny domowe
Rośliny potrzebują odpowiednio dużo potasu do przetrwania, a właśnie całkiem sporo potasu zawarte jest w soku z ogórków. Wystarczy dodać odrobinę, by je wzmocnić. https://www.youtube.com/watch?v=9ATV8iRjTdU