Zapomnij o krokietach. To te paszteciki będą najlepsze do barszczu

Przygotowanie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej wymaga czasu. Aby było łatwiej, warto zaplanować zadania na kilka dni, aby nie robić wszystkich potraw na ostatnią chwilę. Dobrze jest też wybierać takie dania, które zrobisz nie tylko na kuchence, ale i w piekarniku. Paszteciki z ciasta francuskiego będą gotowe w niecałe 30 minut pod jednym warunkiem. Musisz wcześniej przygotować farsz.

Przygotuj wcześniej farsz, a zrobisz paszteciki w 30 minut Przygotuj wcześniej farsz, a zrobisz paszteciki w 30 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cały sekret udanych pasztecików do barszczu tkwi w ich bogatym nadzieniu. Ciasto nie powinno dominować, ma jedynie otulać to, co w środku. W takiej roli doskonale sprawdzi się arkusz ciasta francuskiego ze sklepu. Maślana i chrupiące otoczka wyeksponuje aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów leśnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na paszteciki szczecińskie. Mają chrupiącą skórkę i soczysty farsz

Jak przygotować farsz do pasztecików z ciasta francuskiego?

Potrzebujesz ok. 25 g suszonych grzybów. Mogą to być prawdziwki, podgrzybki lub miks różnych grzybów. Zalewasz je ciepłą wodą i odstawiasz na 1 godzinę. Po tym czasie powinny zrobić się miękkie. Wyjmij je, odsącz i pokrój w drobną kostkę. Nie wylewaj wody po grzybach, przyda się w kolejnym kroku.

Rozgrzej patelnię, wrzuć łyżkę masła i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulkę. Gdy zacznie ładnie pachnieć, dodaj pokrojone grzyby. Odciśnij kapustę kiszoną, przełóż na patelnię i zalej wodą po moczeniu grzybów. Dodaj sól, pieprz, 2 liście laurowe i ziele angielskie. Pozostaw na patelni do czasu, aż odparuje woda. Sprawdź, czy kapusta i grzyby są miękkie. Jeśli nie, dolej wody i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz przełóż do miseczki i odstaw do przestygnięcia.

Czy możesz zrobić farsz do pasztecików z grzybów mrożonych?

Jeśli masz w zamrażarce grzyby przesmażone z cebulką, jak najbardziej możesz je wykorzystać. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię, a gdy będą miękkie, dodaj odciśniętą kapustę. Na pewno nie zaszkodzi odrobina masła. Sprawdź też, czy nie brakuje przypraw.

Przepis na szybkie paszteciki do wigilijnego barszczu

Kiedy masz już przygotowany i przestudzony farsz, możesz sięgnąć po ciasto francuskie. Od razu rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotowanie pasztecików zajmie ci dosłownie 5 minut.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • farsz z kapusty i grzybów leśnych.

Wykonanie:

  1. Jajko rozmieszaj w miseczce. Na stolnicę rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Przekrój wzdłuż na dwie połówki.
  2. Przy dłuższej krawędzi każdego arkusza nałóż przygotowany wcześniej farsz. Drugą krawędź posmaruj jajkiem. Zaczynając od strony farszu zawiń ciasto w rulon. Pokrój w poprzek na paszteciki o szerokości ok. 4 cm.
  3. Ułóż paszteciki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmaruj pozostałym jajkiem. Możesz dodatkowo posypać je czarnuszką lub sezamem.
  4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości