Zapomnij o krokietach. To te paszteciki będą najlepsze do barszczu

Przygotowanie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej wymaga czasu. Aby było łatwiej, warto zaplanować zadania na kilka dni, aby nie robić wszystkich potraw na ostatnią chwilę. Dobrze jest też wybierać takie dania, które zrobisz nie tylko na kuchence, ale i w piekarniku. Paszteciki z ciasta francuskiego będą gotowe w niecałe 30 minut pod jednym warunkiem. Musisz wcześniej przygotować farsz.

Przygotuj wcześniej farsz, a zrobisz paszteciki w 30 minut Przygotuj wcześniej farsz, a zrobisz paszteciki w 30 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cały sekret udanych pasztecików do barszczu tkwi w ich bogatym nadzieniu. Ciasto nie powinno dominować, ma jedynie otulać to, co w środku. W takiej roli doskonale sprawdzi się arkusz ciasta francuskiego ze sklepu. Maślana i chrupiące otoczka wyeksponuje aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów leśnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jak przygotować farsz do pasztecików z ciasta francuskiego?

Potrzebujesz ok. 25 g suszonych grzybów. Mogą to być prawdziwki, podgrzybki lub miks różnych grzybów. Zalewasz je ciepłą wodą i odstawiasz na 1 godzinę. Po tym czasie powinny zrobić się miękkie. Wyjmij je, odsącz i pokrój w drobną kostkę. Nie wylewaj wody po grzybach, przyda się w kolejnym kroku.

Rozgrzej patelnię, wrzuć łyżkę masła i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulkę. Gdy zacznie ładnie pachnieć, dodaj pokrojone grzyby. Odciśnij kapustę kiszoną, przełóż na patelnię i zalej wodą po moczeniu grzybów. Dodaj sól, pieprz, 2 liście laurowe i ziele angielskie. Pozostaw na patelni do czasu, aż odparuje woda. Sprawdź, czy kapusta i grzyby są miękkie. Jeśli nie, dolej wody i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz przełóż do miseczki i odstaw do przestygnięcia.

Czy możesz zrobić farsz do pasztecików z grzybów mrożonych?

Jeśli masz w zamrażarce grzyby przesmażone z cebulką, jak najbardziej możesz je wykorzystać. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię, a gdy będą miękkie, dodaj odciśniętą kapustę. Na pewno nie zaszkodzi odrobina masła. Sprawdź też, czy nie brakuje przypraw.

Przepis na szybkie paszteciki do wigilijnego barszczu

Kiedy masz już przygotowany i przestudzony farsz, możesz sięgnąć po ciasto francuskie. Od razu rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotowanie pasztecików zajmie ci dosłownie 5 minut.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • farsz z kapusty i grzybów leśnych.

Wykonanie:

  1. Jajko rozmieszaj w miseczce. Na stolnicę rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Przekrój wzdłuż na dwie połówki.
  2. Przy dłuższej krawędzi każdego arkusza nałóż przygotowany wcześniej farsz. Drugą krawędź posmaruj jajkiem. Zaczynając od strony farszu zawiń ciasto w rulon. Pokrój w poprzek na paszteciki o szerokości ok. 4 cm.
  3. Ułóż paszteciki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmaruj pozostałym jajkiem. Możesz dodatkowo posypać je czarnuszką lub sezamem.
  4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina