To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce

Jajka przepiórcze, chociaż niewielkie, są prawdziwym skarbem. Wbrew pozorom ich rozmiar nie świadczy o mniejszej zawartości witamin i minerałów. Składniki odżywcze są w nich bardziej skoncentrowane i korzystniejsze dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Jajka przepiórcze są odpowiednie nawet dla małych dzieciJajka przepiórcze są odpowiednie nawet dla małych dzieci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W porównaniu z kurzymi jajka przepiórcze zawierają więcej białka, żelaza, fosforu i witamin z grupy B, a przy tym są delikatniejsze w smaku. Ich białko rzadziej uczula, dlatego często poleca się je rodzicom małych dzieci na etapie rozszerzania diety. Z kolei u seniorów wspierają układ nerwowy, pomagają w zachowaniu dobrej pamięci i koncentracji, a dzięki obecności lecytyny mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Są też lekkostrawne, więc nie obciążają żołądka i wątroby.

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Jak ugotować jajka przepiórcze?

Gotowanie jajek przepiórczych wymaga nieco precyzji, bo łatwo je przegotować. Najlepiej włożyć je do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować krótko – około 2 minuty, jeśli mają być na miękko, lub 4 minuty w przypadku jajek na twardo. Po ugotowaniu warto je od razu zalać zimną wodą, żeby łatwiej się obierały.

Przepis na prostą sałatkę z przepiórczymi jajkami

Sałatkę przygotuj bezpośrednio na talerzach. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym. Poniżej składniki dla 3 osób.

Składniki:

  • 9 jajek przepiórczych,
  • 150 g rukoli,
  • 9 pomidorków koktajlowych,
  • 1 zielony ogórek,
  • 2 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta soli i pieprzu.


Sposób przygotowania:

  1. Jajka przepiórce ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
  2. Na talerzach ułóż garść rukoli, dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i pokrojony w plasterki ogórek.
  3. Na wierzch połóż jajka pokrojone na połówki lub w ćwiartki.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Lekkim dressingiem polej sałatkę tuż przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki