WAŻNE
TERAZ

Nawrocki odmawia nominacji 46 sędziów. Prezydent wydał oświadczenie

Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł

Pasta jajeczna tylko zyska na smaku, jeśli wzbogacimy ją o dodatek białego maku. To prosty sposób na to, by podkręcić smak śniadania i kreatywnie wykorzystać pozostałości po listopadowych wypiekach.

Pasta jajeczna z dodatkiem białego makuPasta jajeczna z dodatkiem białego maku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

11 listopada w wielu domach królowały rogale marcińskie. Kiedy w szafce zostało trochę białego maku, warto wykorzystać nadwyżkę i podkręcić smak klasycznej pasty jajecznej. To zero waste w smacznym oraz zdrowym wydaniu, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smaków z subtelnym twistem.

Tostowa pizza z dużą ilością mięsa. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Pasta jajeczna z białym makiem

Zwykle biały mak kojarzy się ze słodkościami, ale jego delikatnie orzechowy smak świetnie odnajdzie się także w wytrawnych połączeniach. Dodanie go do jajek na twardo to prosty sposób, by przenieść zwykłe śniadanie na zupełnie nowy poziom. Mak dodaje kremowej paście chrupkości i głębi smaku. W połączeniu z musztardą i chrzanem smakuje znakomicie.

Oczywiście mowa tutaj o samych ziarnach maku, a nie o słodkiej masie. Możesz użyć ich zarówno na surowo, by dodać intensywnej chrupkości, lub sparzyć i zmielić, co nada paście bardziej jednolitą, choć nadal orzechową, teksturę.

Biały mak
Biały mak © Adobe Stock

Ziarna maku nie są tylko ciekawym urozmaiceniem, to także prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, pomaga regulować poziom cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Do tego zawiera także magnez, wapń oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na pracę układu krwionośnego. Chociaż oczywiście do pasty trafia zaledwie kilka łyżek tych drobnych ziaren, to wciąż jest to zdrowy dodatek i pewna dawka wartości odżywczych.

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki białego maku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na twardo jajko obierz i rozgnieć widelcem.
  2. Do jajek dodaj majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dosyp biały mak oraz posiekaną dymkę lub szczypiorek. Wymieszaj do połączenia się składników.
  4. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, by uzyskać bardziej kremową konsystencję.

Gotową pastę jajeczną serwuj na ulubionym pieczywie. Świetnie smakuje na chrupiących grzankach lub ciemnym, żytnim chlebie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Dodaję do makaronu. W mig mam obiad, po którym nie ma nawet miejsca na dokładkę
Dodaję do makaronu. W mig mam obiad, po którym nie ma nawet miejsca na dokładkę
Większość nie wie. Wyjaśnijmy raz na zawsze, co oznaczają białe paski na piersi kurczaka
Większość nie wie. Wyjaśnijmy raz na zawsze, co oznaczają białe paski na piersi kurczaka
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Zamiast frytek, przygotowuję ciasto. Na jednej porcji nigdy się nie kończy
Zamiast frytek, przygotowuję ciasto. Na jednej porcji nigdy się nie kończy
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji