Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Pasta jajeczna tylko zyska na smaku, jeśli wzbogacimy ją o dodatek białego maku. To prosty sposób na to, by podkręcić smak śniadania i kreatywnie wykorzystać pozostałości po listopadowych wypiekach.
11 listopada w wielu domach królowały rogale marcińskie. Kiedy w szafce zostało trochę białego maku, warto wykorzystać nadwyżkę i podkręcić smak klasycznej pasty jajecznej. To zero waste w smacznym oraz zdrowym wydaniu, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smaków z subtelnym twistem.
Tostowa pizza z dużą ilością mięsa. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Pasta jajeczna z białym makiem
Zwykle biały mak kojarzy się ze słodkościami, ale jego delikatnie orzechowy smak świetnie odnajdzie się także w wytrawnych połączeniach. Dodanie go do jajek na twardo to prosty sposób, by przenieść zwykłe śniadanie na zupełnie nowy poziom. Mak dodaje kremowej paście chrupkości i głębi smaku. W połączeniu z musztardą i chrzanem smakuje znakomicie.
Oczywiście mowa tutaj o samych ziarnach maku, a nie o słodkiej masie. Możesz użyć ich zarówno na surowo, by dodać intensywnej chrupkości, lub sparzyć i zmielić, co nada paście bardziej jednolitą, choć nadal orzechową, teksturę.
Ziarna maku nie są tylko ciekawym urozmaiceniem, to także prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, pomaga regulować poziom cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Do tego zawiera także magnez, wapń oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na pracę układu krwionośnego. Chociaż oczywiście do pasty trafia zaledwie kilka łyżek tych drobnych ziaren, to wciąż jest to zdrowy dodatek i pewna dawka wartości odżywczych.
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki białego maku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka tartego chrzanu,
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajko obierz i rozgnieć widelcem.
- Do jajek dodaj majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wymieszaj.
- Dosyp biały mak oraz posiekaną dymkę lub szczypiorek. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, by uzyskać bardziej kremową konsystencję.
Gotową pastę jajeczną serwuj na ulubionym pieczywie. Świetnie smakuje na chrupiących grzankach lub ciemnym, żytnim chlebie. Smacznego!