Moja przyjaciółka wypija codziennie szklankę. Jest szczuplejsza i czuje się znakomicie

Wygląda nietypowo i na pierwszy rzut oka może nieco zniechęcać. Picie wody owsianej staje się jednak coraz popularniejsze. Patrząc na jej zdrowotne właściwości nie ma w tym nic dziwnego - tani specyfik pomoże zadbać o organizm i zrzucić kilka kilogramów.

Woda owsiana - PysznościWoda owsiana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Moja przyjaciółka ostatnio pochwaliła się nowością w swojej diecie. Codziennie wypija ona szklankę wody owsianej. To nic innego jak połączenie płatków owsianych górskich z wodą. Zazwyczaj pije się ją na czczo, ale można również w ciągu dnia jako zamiennik zwykłej wody. Niepozorny płyn skrywa w sobie niesamowite właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki są tak dobre, że znikają ze stołu w ciągu 5 minut

Woda owsiana

Owies od dawna znany jest ze swoich cennych właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Nic dziwnego, że coraz częściej sięgamy po niego nie tylko w formie tradycyjnej owsianki, ale również jako składnik pysznego i zdrowego napoju - wody owsianej.

Woda owsiana jest prosta w przygotowaniu, bogata w składniki odżywcze i posiada wiele właściwości zdrowotnych. Woda owsiana jest bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń i krzem. Zawiera również witaminy z grupy B oraz błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit i poprawia trawienie.

woda i płatki owsiane
woda i płatki owsiane © Getty Images | kamulka

Przygotowanie takiego napoju jest bardzo proste.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Płatki zalej jedną szklanką wody i zblenduj.
  2. Do zblendowanych płatków dodaj pozostałą wodę.
  3. Dokładnie wymieszaj miksturę i przelej do zamykanego słoika lub butelki.
  4. Gotową wodę owsianą wstaw do lodówki i przechowuj tam do następnego dnia.

Opcjonalnie, przed spożyciem możesz przecedzić wodę owsianą, aby oddzielić płatki od płynu. Do wody po zblendowaniu możesz dodać również przyprawy, takie jak wanilia lub cynamon, aby podkręcić smak.

Dlaczego warto pić wodę owsianą?

Jedną z głównych zalet wody owsianej jest jej wpływ na odchudzanie. Błonnik pokarmowy reguluje pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie i zmniejszając ryzyko chorób jelit. Dodatkowo zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu nie podjadamy i łatwiej utrzymać dietę. Woda owsiana może łagodzić objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, a nawet poprawiać jakość snu. Zawarte w nim antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami, dzięki czemu woda owsiana staje się naturalnym eliksirem młodości.

Woda owsiana
Woda owsiana © Adobe Stock

Woda owsiana to również doskonały wybór dla diabetyków. Dostarcza organizmowi wolno spalane węglowodany, nie powodując gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. W przypadku cukrzycy warto przygotować wodę owsianą dzień wcześniej, aby jeszcze bardziej obniżyć jej indeks glikemiczny.

Warto jednak pamiętać, że woda owsiana to tylko dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety. Pomoże ona schudnąć i zrzucić zbędne kilogramy, jednak magicznie nie usunie oponki na brzuchu bez naszego zaangażowania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej