Moja przyjaciółka wypija codziennie szklankę. Jest szczuplejsza i czuje się znakomicie

Wygląda nietypowo i na pierwszy rzut oka może nieco zniechęcać. Picie wody owsianej staje się jednak coraz popularniejsze. Patrząc na jej zdrowotne właściwości nie ma w tym nic dziwnego - tani specyfik pomoże zadbać o organizm i zrzucić kilka kilogramów.

Woda owsiana - PysznościWoda owsiana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Moja przyjaciółka ostatnio pochwaliła się nowością w swojej diecie. Codziennie wypija ona szklankę wody owsianej. To nic innego jak połączenie płatków owsianych górskich z wodą. Zazwyczaj pije się ją na czczo, ale można również w ciągu dnia jako zamiennik zwykłej wody. Niepozorny płyn skrywa w sobie niesamowite właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki są tak dobre, że znikają ze stołu w ciągu 5 minut

Woda owsiana

Owies od dawna znany jest ze swoich cennych właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Nic dziwnego, że coraz częściej sięgamy po niego nie tylko w formie tradycyjnej owsianki, ale również jako składnik pysznego i zdrowego napoju - wody owsianej.

Woda owsiana jest prosta w przygotowaniu, bogata w składniki odżywcze i posiada wiele właściwości zdrowotnych. Woda owsiana jest bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń i krzem. Zawiera również witaminy z grupy B oraz błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit i poprawia trawienie.

woda i płatki owsiane
woda i płatki owsiane © Getty Images | kamulka

Przygotowanie takiego napoju jest bardzo proste.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Płatki zalej jedną szklanką wody i zblenduj.
  2. Do zblendowanych płatków dodaj pozostałą wodę.
  3. Dokładnie wymieszaj miksturę i przelej do zamykanego słoika lub butelki.
  4. Gotową wodę owsianą wstaw do lodówki i przechowuj tam do następnego dnia.

Opcjonalnie, przed spożyciem możesz przecedzić wodę owsianą, aby oddzielić płatki od płynu. Do wody po zblendowaniu możesz dodać również przyprawy, takie jak wanilia lub cynamon, aby podkręcić smak.

Dlaczego warto pić wodę owsianą?

Jedną z głównych zalet wody owsianej jest jej wpływ na odchudzanie. Błonnik pokarmowy reguluje pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie i zmniejszając ryzyko chorób jelit. Dodatkowo zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu nie podjadamy i łatwiej utrzymać dietę. Woda owsiana może łagodzić objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, a nawet poprawiać jakość snu. Zawarte w nim antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami, dzięki czemu woda owsiana staje się naturalnym eliksirem młodości.

Woda owsiana
Woda owsiana © Adobe Stock

Woda owsiana to również doskonały wybór dla diabetyków. Dostarcza organizmowi wolno spalane węglowodany, nie powodując gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. W przypadku cukrzycy warto przygotować wodę owsianą dzień wcześniej, aby jeszcze bardziej obniżyć jej indeks glikemiczny.

Warto jednak pamiętać, że woda owsiana to tylko dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety. Pomoże ona schudnąć i zrzucić zbędne kilogramy, jednak magicznie nie usunie oponki na brzuchu bez naszego zaangażowania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier