Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci

To smarowidło kiedyś często gościło na stołach, zwłaszcza w regionach południowej i zachodniej Polski, ale w ostatnim czasie ustąpiło gotowym pastom i serkom ze sklepu. Smażony ser z dodatkiem kminku, znany jako ser gliwiony, zdecydowanie zasługuje na to, by przywrócić mu dawny blask.

Smażony ser z dodatkiem kminkuSmażony ser z dodatkiem kminku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ser gliwiony to przykład dawnej kuchni oszczędnej i praktycznej, która ceniła sobie wykorzystanie każdego produktu. Kiedyś gliwiono bowiem twaróg, który już niechętnie zajadano bez żadnych dodatków, bo powoli zaczynał tracić świeżość. Jego charakterystyczną cechą jest intensywny, lekko pikantny i kwaskowy smak oraz niezwykła, ciągnąca się konsystencja, przypominająca kremowy, ale bardziej wyrazisty topiony ser. Nie można nie wspomnieć też o charakterystycznym zapachu - niektórzy twierdzą, że im bardziej jest wyrazisty, tym lepszy jest ser.

Na smażony ser trafić można w niektórych sklepach, ale bez problemu przygotujesz go w domu. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobry twaróg.

Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji

Ser smażony z kminkiem

Podstawą tego sera jest proces gliwienia, czyli powolnego smażenia i topienia. Wszystko zaczyna się jednak od twarogu, który po wymieszaniu z sodą musi poleżeć w ciepłym miejscu przez kilka dni. Dzięki temu rozpoczyna się proces fermentacji, który nadaje mu charakterystyczną kwasowość i aromat. Zapach może dla niektórych nie być zbyt zachęcający, ale smak wynagradza te małe niedogodności.

Później już tylko powolne smażenie, doprawianie, mieszanie i zajadanie. Do gliwionego sera często dodaje się kminek. Nie tylko dla smaku, ale również ze względu na jego właściwości - pomaga w trawieniu. Jeśli jednak nie przepadasz za charakterystycznym smakiem tych nasion, możesz pominąć ten dodatek.

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 płaska łyżka nasion kminku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż twaróg, dodaj sodę oraz sól i dokładnie rozkrusz przy pomocy rąk.
  2. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na przynajmniej jedną noc. Im cieplejsze będzie pomieszczenie, tym szybciej ser zgliwieje.
  3. Na patelni roztop masło i przełóż ser.
  4. Smaż na bardzo małym ogniu, aby twaróg się nie przypalił. Konsystencja powinna być gładka, bez grudek.
  5. Dodaj sól i wymieszaj. Możesz dorzucić także kminek.
  6. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj żółtko, cały czas mieszając. Po dodaniu żółtka nie powinno się więcej podgrzewać sera.
  7. Gdy żółtko równomiernie rozprowadzi się w masie, przełóż gotowy ser do miseczek.

Gotowy ser można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje na kromce świeżego pieczywa lub na pszennej bułce. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Dodaję do makaronu. W mig mam obiad, po którym nie ma nawet miejsca na dokładkę
Dodaję do makaronu. W mig mam obiad, po którym nie ma nawet miejsca na dokładkę
Większość nie wie. Wyjaśnijmy raz na zawsze, co oznaczają białe paski na piersi kurczaka
Większość nie wie. Wyjaśnijmy raz na zawsze, co oznaczają białe paski na piersi kurczaka
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Biorę jajka i twaróg. Po chwili mam wysokobiałkową pastę do chleba
Zamiast frytek, przygotowuję ciasto. Na jednej porcji nigdy się nie kończy
Zamiast frytek, przygotowuję ciasto. Na jednej porcji nigdy się nie kończy
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
Naleśniki po lwowsku mogą zastąpić obiad. Po nich nie jem nic aż do kolacji
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
W kawiarniach po 20 złotych. Mało kto wie, jak powstają słynne migdałowce
Gdy zabraknie, a sklepy zamknięte, robię chleb z patelni. Ma wyjątkowy smak
Gdy zabraknie, a sklepy zamknięte, robię chleb z patelni. Ma wyjątkowy smak