Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
To smarowidło kiedyś często gościło na stołach, zwłaszcza w regionach południowej i zachodniej Polski, ale w ostatnim czasie ustąpiło gotowym pastom i serkom ze sklepu. Smażony ser z dodatkiem kminku, znany jako ser gliwiony, zdecydowanie zasługuje na to, by przywrócić mu dawny blask.
Ser gliwiony to przykład dawnej kuchni oszczędnej i praktycznej, która ceniła sobie wykorzystanie każdego produktu. Kiedyś gliwiono bowiem twaróg, który już niechętnie zajadano bez żadnych dodatków, bo powoli zaczynał tracić świeżość. Jego charakterystyczną cechą jest intensywny, lekko pikantny i kwaskowy smak oraz niezwykła, ciągnąca się konsystencja, przypominająca kremowy, ale bardziej wyrazisty topiony ser. Nie można nie wspomnieć też o charakterystycznym zapachu - niektórzy twierdzą, że im bardziej jest wyrazisty, tym lepszy jest ser.
Na smażony ser trafić można w niektórych sklepach, ale bez problemu przygotujesz go w domu. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobry twaróg.
Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji
Ser smażony z kminkiem
Podstawą tego sera jest proces gliwienia, czyli powolnego smażenia i topienia. Wszystko zaczyna się jednak od twarogu, który po wymieszaniu z sodą musi poleżeć w ciepłym miejscu przez kilka dni. Dzięki temu rozpoczyna się proces fermentacji, który nadaje mu charakterystyczną kwasowość i aromat. Zapach może dla niektórych nie być zbyt zachęcający, ale smak wynagradza te małe niedogodności.
Później już tylko powolne smażenie, doprawianie, mieszanie i zajadanie. Do gliwionego sera często dodaje się kminek. Nie tylko dla smaku, ale również ze względu na jego właściwości - pomaga w trawieniu. Jeśli jednak nie przepadasz za charakterystycznym smakiem tych nasion, możesz pominąć ten dodatek.
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka masła,
- 1 płaska łyżka nasion kminku,
- pół łyżeczki soli,
- 1 żółtko.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż twaróg, dodaj sodę oraz sól i dokładnie rozkrusz przy pomocy rąk.
- Przykryj czystą ściereczką i odstaw na przynajmniej jedną noc. Im cieplejsze będzie pomieszczenie, tym szybciej ser zgliwieje.
- Na patelni roztop masło i przełóż ser.
- Smaż na bardzo małym ogniu, aby twaróg się nie przypalił. Konsystencja powinna być gładka, bez grudek.
- Dodaj sól i wymieszaj. Możesz dorzucić także kminek.
- Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj żółtko, cały czas mieszając. Po dodaniu żółtka nie powinno się więcej podgrzewać sera.
- Gdy żółtko równomiernie rozprowadzi się w masie, przełóż gotowy ser do miseczek.
Gotowy ser można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje na kromce świeżego pieczywa lub na pszennej bułce. Smacznego!