Zetrzyj na tarce i wymieszaj z resztą składników. To najlepsza surówka do obiadu

Brakuje ci pomysłu na świeży dodatek do obiadu? Znudziła ci się tradycyjna surówka z marchewki czy kapusty kiszonej, a na świeże wiosenne warzywa trzeba jeszcze trochę poczekać? Sięgnij po białą rzepę, a na pewno zaskoczysz domowników.

Surówka z rzepą to świetny dodatek do obiaduSurówka z rzepą to świetny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | aga7ta
Dorota Gepert

Surówka to nieodłączny element obiadu. Lepiej o niej nie zapominać. Dietetycy zalecają, by jeść pięć porcji warzyw codziennie, a to może być jedna z nich. Każde danie z warzywnym dodatkiem wygląda i smakuje lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Najlepsze surówki do obiadu

Najczęściej do obiadu przygotowujemy klasyczne surówki z marchewki, kapusty, pora. W cieniu tych warzyw wciąż zostaje biała rzepa. Często jej nie doceniamy, a jest bogata w witaminę C, która wspiera odporność. Zawiera także witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, magnez i wapń. Wprowadzenie rzepy do swojego jadłospisu wspomaga pracę serca i mięśni, a nawet trawienia. To warzywo zawiera sporo błonnika, który ma dobry wpływ na pracę jelit i daje uczucie sytości.

Do jakich dań wykorzystać białą rzepę?

Białą rzepę można wykorzystać do ciepłych dań, takich jak zupy jarzynowe czy gulasze. Nadaje się też do kanapek. Jej delikatny, lekko pikantny smak dobrze komponuje się z innymi świeżymi warzywami. Dlatego jest wprost idealna do surówek. Na surowo ma też najwięcej wartości odżywczych. Dawno nie jadłeś rzepy? Spróbuj jej w prostym, ale pysznym wydaniu.

Surówka do obiadu z białej rzepy

Składniki:

  • 1 biała rzepa,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 por (biała część, opcjonalnie),
  • kilka rzodkiewek,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu,
  • sok z cytryny do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki lub pół pęczka szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Rzepę, marchewkę oraz jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podobnie przygotuj umyte rzodkiewki.
  2. Dodaj drobno pokrojonego pora.
  3. Orzechy także pokrój na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni. Dodaj do warzyw.
  4. Przygotuj sos mieszając sok z cytryny oraz majonez i śmietanę. Dopraw go do smaku.
  5. Przygotowane wcześniej warzywa zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
  6. Na koniec ozdób surówkę drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀