Zetrzyj na tarce i wymieszaj z resztą składników. To najlepsza surówka do obiadu
Brakuje ci pomysłu na świeży dodatek do obiadu? Znudziła ci się tradycyjna surówka z marchewki czy kapusty kiszonej, a na świeże wiosenne warzywa trzeba jeszcze trochę poczekać? Sięgnij po białą rzepę, a na pewno zaskoczysz domowników.
Surówka to nieodłączny element obiadu. Lepiej o niej nie zapominać. Dietetycy zalecają, by jeść pięć porcji warzyw codziennie, a to może być jedna z nich. Każde danie z warzywnym dodatkiem wygląda i smakuje lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis
Najlepsze surówki do obiadu
Najczęściej do obiadu przygotowujemy klasyczne surówki z marchewki, kapusty, pora. W cieniu tych warzyw wciąż zostaje biała rzepa. Często jej nie doceniamy, a jest bogata w witaminę C, która wspiera odporność. Zawiera także witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, magnez i wapń. Wprowadzenie rzepy do swojego jadłospisu wspomaga pracę serca i mięśni, a nawet trawienia. To warzywo zawiera sporo błonnika, który ma dobry wpływ na pracę jelit i daje uczucie sytości.
Do jakich dań wykorzystać białą rzepę?
Białą rzepę można wykorzystać do ciepłych dań, takich jak zupy jarzynowe czy gulasze. Nadaje się też do kanapek. Jej delikatny, lekko pikantny smak dobrze komponuje się z innymi świeżymi warzywami. Dlatego jest wprost idealna do surówek. Na surowo ma też najwięcej wartości odżywczych. Dawno nie jadłeś rzepy? Spróbuj jej w prostym, ale pysznym wydaniu.
Surówka do obiadu z białej rzepy
Składniki:
- 1 biała rzepa,
- 1 marchewka,
- 1 jabłko,
- 1 por (biała część, opcjonalnie),
- kilka rzodkiewek,
- garść orzechów włoskich,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu,
- sok z cytryny do smaku,
- kilka gałązek natki pietruszki lub pół pęczka szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Rzepę, marchewkę oraz jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podobnie przygotuj umyte rzodkiewki.
- Dodaj drobno pokrojonego pora.
- Orzechy także pokrój na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni. Dodaj do warzyw.
- Przygotuj sos mieszając sok z cytryny oraz majonez i śmietanę. Dopraw go do smaku.
- Przygotowane wcześniej warzywa zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec ozdób surówkę drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.