Zetrzyj na tarce i wymieszaj z resztą składników. To najlepsza surówka do obiadu

Brakuje ci pomysłu na świeży dodatek do obiadu? Znudziła ci się tradycyjna surówka z marchewki czy kapusty kiszonej, a na świeże wiosenne warzywa trzeba jeszcze trochę poczekać? Sięgnij po białą rzepę, a na pewno zaskoczysz domowników.

Surówka z rzepą to świetny dodatek do obiaduSurówka z rzepą to świetny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | aga7ta
Dorota Gepert

Surówka to nieodłączny element obiadu. Lepiej o niej nie zapominać. Dietetycy zalecają, by jeść pięć porcji warzyw codziennie, a to może być jedna z nich. Każde danie z warzywnym dodatkiem wygląda i smakuje lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Najlepsze surówki do obiadu

Najczęściej do obiadu przygotowujemy klasyczne surówki z marchewki, kapusty, pora. W cieniu tych warzyw wciąż zostaje biała rzepa. Często jej nie doceniamy, a jest bogata w witaminę C, która wspiera odporność. Zawiera także witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, magnez i wapń. Wprowadzenie rzepy do swojego jadłospisu wspomaga pracę serca i mięśni, a nawet trawienia. To warzywo zawiera sporo błonnika, który ma dobry wpływ na pracę jelit i daje uczucie sytości.

Do jakich dań wykorzystać białą rzepę?

Białą rzepę można wykorzystać do ciepłych dań, takich jak zupy jarzynowe czy gulasze. Nadaje się też do kanapek. Jej delikatny, lekko pikantny smak dobrze komponuje się z innymi świeżymi warzywami. Dlatego jest wprost idealna do surówek. Na surowo ma też najwięcej wartości odżywczych. Dawno nie jadłeś rzepy? Spróbuj jej w prostym, ale pysznym wydaniu.

Surówka do obiadu z białej rzepy

Składniki:

  • 1 biała rzepa,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 por (biała część, opcjonalnie),
  • kilka rzodkiewek,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu,
  • sok z cytryny do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki lub pół pęczka szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Rzepę, marchewkę oraz jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podobnie przygotuj umyte rzodkiewki.
  2. Dodaj drobno pokrojonego pora.
  3. Orzechy także pokrój na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni. Dodaj do warzyw.
  4. Przygotuj sos mieszając sok z cytryny oraz majonez i śmietanę. Dopraw go do smaku.
  5. Przygotowane wcześniej warzywa zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
  6. Na koniec ozdób surówkę drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój