PoradyZa ten przepis należy się złoty medal. Weź pół kapusty i 3 ogórki

Za ten przepis należy się złoty medal. Weź pół kapusty i 3 ogórki

W okresie przesilenia wiosennego bardzo ważnym elementem diety są świeże surówki, bogate w witaminę C. Jednego dnia temperatura za oknem potrafi sięgać 20 stopni Celsjusza, a następnego spada do zera. Takie zmiany sprzyjają infekcjom. Aby nie dać się wirusom i bakteriom, wzmacniam odporność przygotowując pyszne i chrupiące surówki do obiadu.

Zielona surówka do obiadu jest pełna witaminy C
Zielona surówka do obiadu jest pełna witaminy C
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Młoda kapusta jest nieocenionym pomocnikiem w budowaniu odporności organizmu w okresie przesilenia wiosennego. Jako silny antyoksydant bogaty w witaminę C wspiera produkcję białych krwinek, a dzięki zawartości błonnika sprzyja "dobrym" bakteriom jelitowym. Zawiera również witaminy z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowej pracy układu nerwowego. Na koniec warto wspomnieć o minerałach, takich jak potas, magnez czy żelazo, które wspomagają ogólną kondycję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Klasyka polskiej kuchni

W polskiej kuchni młoda kapusta zazwyczaj jest przygotowywana na ciepło. Duszona z masłem i koperkiem wychodzi kremowa i delikatna w smaku. W takim wydaniu świetnie komponuje się z tradycyjnym zestawem obiadowym – kotletem schabowym lub mielonymi i ziemniakami.

Z kolei ogórki często są podawane w postaci mizerii – w najprostszej wersji ze śmietaną lub w bardziej urozmaiconej, na przykład z rzodkiewką, świeżą sałatką i jajkiem ugotowanym na twardo.

Połączenie młodej kapusty z zielonymi ogórkami nie jest typowe. Do surówek z kapusty najczęściej dodaje się jabłko i marchewkę. Popularny jest również zestaw z marchewką, cebulą i majonezem – w ten sposób przygotujesz bardziej wyrazistą kompozycję w stylu colesława.

Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka

Surówkę możesz wymieszać z majonezem lub jogurtem greckiem.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • szczypta soli,
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżka majonezu.

Wykonanie:

  1. Obierz kapustę z wierzchnich liści, umyj, osusz i poszatkuj w cienkie paski. Posyp solą i przez chwilę pougniataj dłońmi, by zmiękczyć liście. Jeśli wody jest dużo, olej ją.
  2. Ogórki gruntowe obierz ze skórki (szklarniowy dokładnie umyj) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z wody, przełóż do kapusty i wymieszaj.
  3. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, łyżkę majonezu, łyżeczkę cukru oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Całość wymieszaj i podaj do obiadu.
surówka z kapustymłoda kapustaogórki zielone

Wybrane dla Ciebie