Za ten przepis należy się złoty medal. Weź pół kapusty i 3 ogórki

W okresie przesilenia wiosennego bardzo ważnym elementem diety są świeże surówki, bogate w witaminę C. Jednego dnia temperatura za oknem potrafi sięgać 20 stopni Celsjusza, a następnego spada do zera. Takie zmiany sprzyjają infekcjom. Aby nie dać się wirusom i bakteriom, wzmacniam odporność przygotowując pyszne i chrupiące surówki do obiadu.

Zielona surówka do obiadu jest pełna witaminy CZielona surówka do obiadu jest pełna witaminy C
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Młoda kapusta jest nieocenionym pomocnikiem w budowaniu odporności organizmu w okresie przesilenia wiosennego. Jako silny antyoksydant bogaty w witaminę C wspiera produkcję białych krwinek, a dzięki zawartości błonnika sprzyja "dobrym" bakteriom jelitowym. Zawiera również witaminy z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowej pracy układu nerwowego. Na koniec warto wspomnieć o minerałach, takich jak potas, magnez czy żelazo, które wspomagają ogólną kondycję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Klasyka polskiej kuchni

W polskiej kuchni młoda kapusta zazwyczaj jest przygotowywana na ciepło. Duszona z masłem i koperkiem wychodzi kremowa i delikatna w smaku. W takim wydaniu świetnie komponuje się z tradycyjnym zestawem obiadowym – kotletem schabowym lub mielonymi i ziemniakami.

Z kolei ogórki często są podawane w postaci mizerii – w najprostszej wersji ze śmietaną lub w bardziej urozmaiconej, na przykład z rzodkiewką, świeżą sałatką i jajkiem ugotowanym na twardo.

Połączenie młodej kapusty z zielonymi ogórkami nie jest typowe. Do surówek z kapusty najczęściej dodaje się jabłko i marchewkę. Popularny jest również zestaw z marchewką, cebulą i majonezem – w ten sposób przygotujesz bardziej wyrazistą kompozycję w stylu colesława.

Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka

Surówkę możesz wymieszać z majonezem lub jogurtem greckiem.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • szczypta soli,
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżka majonezu.

Wykonanie:

  1. Obierz kapustę z wierzchnich liści, umyj, osusz i poszatkuj w cienkie paski. Posyp solą i przez chwilę pougniataj dłońmi, by zmiękczyć liście. Jeśli wody jest dużo, olej ją.
  2. Ogórki gruntowe obierz ze skórki (szklarniowy dokładnie umyj) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z wody, przełóż do kapusty i wymieszaj.
  3. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, łyżkę majonezu, łyżeczkę cukru oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Całość wymieszaj i podaj do obiadu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej