InspiracjeMizeria po francusku jest idealna na grilla. Nietypowy dodatek sprawia, że smakuje lepiej niż klasyczna

Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Nietypowy dodatek sprawia, że smakuje lepiej niż klasyczna

Chociaż klasyczna mizeria jest pyszna, warto czasem poeksperymentować i nadać jej nieco innego charakteru. Dzisiaj proponuję ci przepis na mizerię po francusku, której smak z pewnością zaskoczy twoich bliskich.

Mizeria po francusku jest świetnym dodatkiem do obiadu
Mizeria po francusku jest świetnym dodatkiem do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK

01.05.2024 16:26

Dlaczego mizeria po francusku jest lepsza? Sekret tkwi w nietypowym dodatku - musztardzie francuskiej. Łagodny smak i gruboziarnista konsystencja musztardy idealnie komponują się ze śmietaną i ogórkami, nadając mizerii nowego, wyrazistego charakteru. Ta wersja surówki jest nie tylko smaczniejsza, ale też bardziej sycąca i kremowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić mizerię po francusku?

To banalnie proste! Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • 2 zielone ogórki,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cienkie plasterki lub półplasterki. Możesz też zetrzeć je na tarce.
  2. Pokrojone ogórki przełóż do sita i posyp solą. Odstaw na kilkanaście minut, aby ociekły z nadmiaru soku.
  3. Przełóż ogórki do miski. Dodaj śmietanę i musztardę francuską. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Mizeria po francusku idealnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa, ryb lub warzyw. Możesz ją też podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Do mizerii możesz dodać również inne składniki, np. posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do mizerii szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
  • Taką mizerię możesz przygotować dzień wcześniej. Świetnie się sprawdzi w lunch boxie na drugi dzień.

Mizeria po francusku to pyszny i prosty sposób na urozmaicenie grillowego menu. Spróbuj koniecznie!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mizeriasurówkaprzepis