Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Nietypowy dodatek sprawia, że smakuje lepiej niż klasyczna

Chociaż klasyczna mizeria jest pyszna, warto czasem poeksperymentować i nadać jej nieco innego charakteru. Dzisiaj proponuję ci przepis na mizerię po francusku, której smak z pewnością zaskoczy twoich bliskich.

Mizeria po francusku jest świetnym dodatkiem do obiaduMizeria po francusku jest świetnym dodatkiem do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK
Marcin Michałowski

Dlaczego mizeria po francusku jest lepsza? Sekret tkwi w nietypowym dodatku - musztardzie francuskiej. Łagodny smak i gruboziarnista konsystencja musztardy idealnie komponują się ze śmietaną i ogórkami, nadając mizerii nowego, wyrazistego charakteru. Ta wersja surówki jest nie tylko smaczniejsza, ale też bardziej sycąca i kremowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Jak zrobić mizerię po francusku?

To banalnie proste! Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • 2 zielone ogórki,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cienkie plasterki lub półplasterki. Możesz też zetrzeć je na tarce.
  2. Pokrojone ogórki przełóż do sita i posyp solą. Odstaw na kilkanaście minut, aby ociekły z nadmiaru soku.
  3. Przełóż ogórki do miski. Dodaj śmietanę i musztardę francuską. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Mizeria po francusku idealnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa, ryb lub warzyw. Możesz ją też podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Do mizerii możesz dodać również inne składniki, np. posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do mizerii szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
  • Taką mizerię możesz przygotować dzień wcześniej. Świetnie się sprawdzi w lunch boxie na drugi dzień.

Mizeria po francusku to pyszny i prosty sposób na urozmaicenie grillowego menu. Spróbuj koniecznie!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀