Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Nietypowy dodatek sprawia, że smakuje lepiej niż klasyczna
Chociaż klasyczna mizeria jest pyszna, warto czasem poeksperymentować i nadać jej nieco innego charakteru. Dzisiaj proponuję ci przepis na mizerię po francusku, której smak z pewnością zaskoczy twoich bliskich.
01.05.2024 16:26
Dlaczego mizeria po francusku jest lepsza? Sekret tkwi w nietypowym dodatku - musztardzie francuskiej. Łagodny smak i gruboziarnista konsystencja musztardy idealnie komponują się ze śmietaną i ogórkami, nadając mizerii nowego, wyrazistego charakteru. Ta wersja surówki jest nie tylko smaczniejsza, ale też bardziej sycąca i kremowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić mizerię po francusku?
To banalnie proste! Potrzebujesz tylko kilku składników:
- 2 zielone ogórki,
- 100 ml śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cienkie plasterki lub półplasterki. Możesz też zetrzeć je na tarce.
- Pokrojone ogórki przełóż do sita i posyp solą. Odstaw na kilkanaście minut, aby ociekły z nadmiaru soku.
- Przełóż ogórki do miski. Dodaj śmietanę i musztardę francuską. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Mizeria po francusku idealnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa, ryb lub warzyw. Możesz ją też podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Kilka dodatkowych wskazówek:
- Do mizerii możesz dodać również inne składniki, np. posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.
- Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do mizerii szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
- Taką mizerię możesz przygotować dzień wcześniej. Świetnie się sprawdzi w lunch boxie na drugi dzień.
Mizeria po francusku to pyszny i prosty sposób na urozmaicenie grillowego menu. Spróbuj koniecznie!