Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Nietypowy dodatek sprawia, że smakuje lepiej niż klasyczna

Chociaż klasyczna mizeria jest pyszna, warto czasem poeksperymentować i nadać jej nieco innego charakteru. Dzisiaj proponuję ci przepis na mizerię po francusku, której smak z pewnością zaskoczy twoich bliskich.

Mizeria po francusku jest świetnym dodatkiem do obiaduMizeria po francusku jest świetnym dodatkiem do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK
Marcin Michałowski

Dlaczego mizeria po francusku jest lepsza? Sekret tkwi w nietypowym dodatku - musztardzie francuskiej. Łagodny smak i gruboziarnista konsystencja musztardy idealnie komponują się ze śmietaną i ogórkami, nadając mizerii nowego, wyrazistego charakteru. Ta wersja surówki jest nie tylko smaczniejsza, ale też bardziej sycąca i kremowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Jak zrobić mizerię po francusku?

To banalnie proste! Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • 2 zielone ogórki,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cienkie plasterki lub półplasterki. Możesz też zetrzeć je na tarce.
  2. Pokrojone ogórki przełóż do sita i posyp solą. Odstaw na kilkanaście minut, aby ociekły z nadmiaru soku.
  3. Przełóż ogórki do miski. Dodaj śmietanę i musztardę francuską. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Mizeria po francusku idealnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa, ryb lub warzyw. Możesz ją też podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Do mizerii możesz dodać również inne składniki, np. posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do mizerii szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
  • Taką mizerię możesz przygotować dzień wcześniej. Świetnie się sprawdzi w lunch boxie na drugi dzień.

Mizeria po francusku to pyszny i prosty sposób na urozmaicenie grillowego menu. Spróbuj koniecznie!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości