Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety od Tomasza Strzelczyka zawierają wyrazisty i bardzo polski akcent, który sprawia, że smakują jeszcze lepiej niż klasyczne mielone. Kucharz robi je od początku do końca, z konkretnej porcji łopatki wieprzowej. Poszłam za jego wskazówkami i moja rodzina była zachwycona.
Niedawno Tomasz Strzelczyk zamieścił na swoim kanale na YouTubie przepis na mielone z kapustą kiszoną. Pomyślałam, że takie kotlety na obiad na pewno przypadną do gustu mojej rodzinie i się nie pomylliłam. Wyszły mięciutkie i pełne smaku, a prosty sos pieczarkowy doskonale je uzupełnił.
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Przepis na kotlety mielone z kapustą kiszoną od Strzelczyka
Kucharz sam mieli mięso w maszynce i takie kotlety wychodzą najlepsze. Razem z mięsem przepuść odciśniętą kapustę kiszoną i bułkę namoczoną w wodzie (też po odciśnięciu). Jeśli farsz wyjdzie za rzadki, dodaj 1–2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Strzelczyk przypomina, żeby w przypadku kaszy odczekać ok. 20 minut, aż napęcznieje. Mielone usmażyłam na maśle klarowanym i ich aromat wypełnił całe mieszkanie.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 300 g kapusty kiszonej,
- 1 kajzerka namoczona w wodzie,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Sos:
- 1 cebula,
- 400 g pieczarek,
- 350 ml zimnej wody,
- kilka listków tymianku,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na kawałki i zmiel w maszynce razem z kapustą i bulką namoczoną w wodzie (wcześniej odciśnij je z wody).
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym.
- Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę musztardy, majeranek i 2 jajka. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj również podsmażoną cebulkę. Wymieszaj łyżką, po czym wyrób masę ręcznie na jednolitą masę.
- W dłoniach uformuj kotlety, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Na patelni po smażeniu kotletów zeszklij kolejną porcję posiekanej cebuli. Do cebuli dodaj pieczarki.
- W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z wodą i 1 łyżeczką mąki pszennej.
- Kotlety ułóż na podsmażonych warzywach. Zalej rozmieszaną śmietaną, dodaj kilka lisktów świeżego tymianku. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.