Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe

Kotlety od Tomasza Strzelczyka zawierają wyrazisty i bardzo polski akcent, który sprawia, że smakują jeszcze lepiej niż klasyczne mielone. Kucharz robi je od początku do końca, z konkretnej porcji łopatki wieprzowej. Poszłam za jego wskazówkami i moja rodzina była zachwycona.

Tomasz Strzelczyk podaje kotlety w kremowym sosieTomasz Strzelczyk podaje kotlety w kremowym sosie
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Anna Galuhn

Niedawno Tomasz Strzelczyk zamieścił na swoim kanale na YouTubie przepis na mielone z kapustą kiszoną. Pomyślałam, że takie kotlety na obiad na pewno przypadną do gustu mojej rodzinie i się nie pomylliłam. Wyszły mięciutkie i pełne smaku, a prosty sos pieczarkowy doskonale je uzupełnił.

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Przepis na kotlety mielone z kapustą kiszoną od Strzelczyka

Kucharz sam mieli mięso w maszynce i takie kotlety wychodzą najlepsze. Razem z mięsem przepuść odciśniętą kapustę kiszoną i bułkę namoczoną w wodzie (też po odciśnięciu). Jeśli farsz wyjdzie za rzadki, dodaj 1–2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Strzelczyk przypomina, żeby w przypadku kaszy odczekać ok. 20 minut, aż napęcznieje. Mielone usmażyłam na maśle klarowanym i ich aromat wypełnił całe mieszkanie.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos:

  • 1 cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 350 ml zimnej wody,
  • kilka listków tymianku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na kawałki i zmiel w maszynce razem z kapustą i bulką namoczoną w wodzie (wcześniej odciśnij je z wody).
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym.
  3. Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę musztardy, majeranek i 2 jajka. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj również podsmażoną cebulkę. Wymieszaj łyżką, po czym wyrób masę ręcznie na jednolitą masę.
  4. W dłoniach uformuj kotlety, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Na patelni po smażeniu kotletów zeszklij kolejną porcję posiekanej cebuli. Do cebuli dodaj pieczarki.
  6. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z wodą i 1 łyżeczką mąki pszennej.
  7. Kotlety ułóż na podsmażonych warzywach. Zalej rozmieszaną śmietaną, dodaj kilka lisktów świeżego tymianku. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  8. Posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki
Pomaga na niedobór żelaza. Zrób jedną rzecz, a nie wyjdzie gorzki