PrzepisProste przepisyDo żurku wrzucam posiekane zielone listki. Lada dzień zacznie się na nie sezon

Do żurku wrzucam posiekane zielone listki. Lada dzień zacznie się na nie sezon

Żurek jest tradycyjną zupą, ale to nie znaczy, że do przepisu nic nie można dodać. Zwłaszcza, że aromat tej rośliny pasuje do niej doskonale. Chodzi o czosnek niedźwiedzi, który ostatnio robi karierę w kuchni.

Żurek z czosnkiem niedźwiedzim
Żurek z czosnkiem niedźwiedzim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żurek zawsze pojawia się na wielkanocnym stole. Gotuje się go na mięsnym wywarze, a żytni zakwas dodaje mu niepowtarzalnego charakteru. Duże znaczenie ma także doprawienie zupy. Nie może w niej zabraknąć pieprzu, czosnku, majeranku i chrzanu. Do tej listy warto też dopisać czosnek niedźwiedzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jakie działa czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się ostrym, czosnkowym zapachem, jednak jego smak jest znacznie łagodniejszy niż tradycyjnego czosnku. Zamiast ząbków, ma liście. Oprócz ciekawego smaku ta roślina ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego jest bardzo pomocna przy walce z infekcjami. Jest bogata w witaminy A, B i C oraz minerały takie jak żelazo i magnez, co wspiera układ odpornościowy i poprawia trawienie. Zawiera związki siarki, które pomagają w eliminacji toksyn z organizmu. Czosnek niedźwiedzi jest również naturalnym antyoksydantem, co ma dobry wpływ na serce i układu krążenia.

Jak stosować czosnek niedźwiedzi?

Smak czosnku niedźwiedziego jest łagodny, dlatego w kuchni można stosować go do wielu dań. Jego czosnkowy posmak doskonale pasuje do zup, past kanapkowych, sałatek. Można też z niego przygotować pesto. Jeśli chodzi o żurek, można go użyć na dwa sposoby. Listki czosnku niedźwiedziego warto dodać już podczas gotowania zupy, by miała głęboki aromat. Drugi sposób to już klasyka. Drobno posiekane listki są idealne jako pyszna ozdoba zamiast koperku czy natki. Ich świeży, ale czosnkowy smak dobrze harmonizuje ze zdecydowanym charakterem żurku.

Żurek z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1,5 l zakwasu na żurek,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 300 g surowej białej kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 200 g czosnku niedźwiedziego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby mocz w ciepłej wodzie przez około 30 minut.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj podsmażony boczek z cebulą, liście laurowe, ziele angielskie, grzyby oraz pokrojony czosnek niedźwiedzi (zostaw kilka listków do dekoracji).
  4. Do garnka dodaj białą kiełbasę i gotuj przez ok. 20 minut.
  5. Wlej zakwas na żurek i zagotuj, ale nie dopuszczaj do wrzenia.
  6. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Każą porcję żurku podawaj z jajkiem na twardo i posypuj drobno posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.

Wybrane dla Ciebie