Białą kiełbasę zapiekam z pysznym owocem. Dodatek musztardy do sosu podkręca smak

Biała kiełbasa ma ważne miejsce na wielkanocnym stole. Jednak żeby cieszyć się jej smakiem, wcale nie trzeba czekać do świąt. Odpowiednio przygotowana idealnie nadaje się na wiosenny obiad. Wypróbuj ją z owocowym dodatkiem i pysznym sosem.

Biała kiełbasa z musztardą i gruszkąBiała kiełbasa z musztardą i gruszką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Dorota Gepert

Biała kiełbasa jest jednym z kulinarnych symboli Wielkanocy. Tradycyjnie podaje się ją na świąteczne śniadanie, a także do żurku. Jednak pomysłów na jej wykorzystani jest znacznie więcej. Warto otworzyć się też na nowe zestawienia. Biała kiełbasa najlepsza jest z chrzanem? Wypróbuj ją z dodatkiem owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jaką białą kiełbasę kupować?

Nie mam mowy o dobrym daniu na bazie białej kiełbasy, kiedy nie będzie ona dobrej jakości. Powinna bazować przede wszystkim na wieprzowinie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, majeranek czy pieprz. Ważne jest, aby unikać kiełbas o zbyt białym kolorze, co może świadczyć o nadmiernym użyciu konserwantów. Im krótszy skład kiełbasy, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa zawiera mięso, przyprawy i sól, bez zbędnych dodatków chemicznych.

Białą kiełbasę warto upiec

Białą kiełbasę często gotujemy, a właściwie parzymy. Jednak będzie ona miała znacznie więcej smaku, gdy zostanie przygotowana w piekarniku. Podczas pieczenia uwalniają się z niej głębokie i bogate aromaty. Mięso staje się delikatne i soczyste, a owoce i zioła dodają mu ciekawego posmaku. To prosty sposób, by białą kiełbasę zamienić we wręcz restauracyjne danie. Dużo dobrego robią tu owoce i naprawdę lepiej nie obawiać się takiego zestawienia. Tak jak do kaszanki pasuje jabłko, tak gruszka jest idealna do białej kiełbasy. Odrobinę słodyczy dodaje jej jeszcze żurawina.

Biała kiełbasa zapiekana

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy,
  • 2 gruszki,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 gałązka rozmarynu świeżego,
  • 1 szklanka bulionu,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę ponakłuwaj widelcem.
  2. Gruszki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój wzdłuż na plasterki.
  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż kiełbasę z obu stron. Dodaj drobno pokrojony czosnek oraz cebulę.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dołóż kawałki gruszki i żurawinę.
  6. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
  7. Całość zalej bulionem wymieszanym z musztardą i miodem. Dopraw do smaku i dołóż gałązkę rozmarynu.
  8. Zapiekaj kiełbasę pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej