Białą kiełbasę zapiekam z pysznym owocem. Dodatek musztardy do sosu podkręca smak

Biała kiełbasa ma ważne miejsce na wielkanocnym stole. Jednak żeby cieszyć się jej smakiem, wcale nie trzeba czekać do świąt. Odpowiednio przygotowana idealnie nadaje się na wiosenny obiad. Wypróbuj ją z owocowym dodatkiem i pysznym sosem.

Biała kiełbasa z musztardą i gruszkąBiała kiełbasa z musztardą i gruszką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Dorota Gepert

Biała kiełbasa jest jednym z kulinarnych symboli Wielkanocy. Tradycyjnie podaje się ją na świąteczne śniadanie, a także do żurku. Jednak pomysłów na jej wykorzystani jest znacznie więcej. Warto otworzyć się też na nowe zestawienia. Biała kiełbasa najlepsza jest z chrzanem? Wypróbuj ją z dodatkiem owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Jaką białą kiełbasę kupować?

Nie mam mowy o dobrym daniu na bazie białej kiełbasy, kiedy nie będzie ona dobrej jakości. Powinna bazować przede wszystkim na wieprzowinie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, majeranek czy pieprz. Ważne jest, aby unikać kiełbas o zbyt białym kolorze, co może świadczyć o nadmiernym użyciu konserwantów. Im krótszy skład kiełbasy, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa zawiera mięso, przyprawy i sól, bez zbędnych dodatków chemicznych.

Białą kiełbasę warto upiec

Białą kiełbasę często gotujemy, a właściwie parzymy. Jednak będzie ona miała znacznie więcej smaku, gdy zostanie przygotowana w piekarniku. Podczas pieczenia uwalniają się z niej głębokie i bogate aromaty. Mięso staje się delikatne i soczyste, a owoce i zioła dodają mu ciekawego posmaku. To prosty sposób, by białą kiełbasę zamienić we wręcz restauracyjne danie. Dużo dobrego robią tu owoce i naprawdę lepiej nie obawiać się takiego zestawienia. Tak jak do kaszanki pasuje jabłko, tak gruszka jest idealna do białej kiełbasy. Odrobinę słodyczy dodaje jej jeszcze żurawina.

Biała kiełbasa zapiekana

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy,
  • 2 gruszki,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 gałązka rozmarynu świeżego,
  • 1 szklanka bulionu,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę ponakłuwaj widelcem.
  2. Gruszki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój wzdłuż na plasterki.
  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż kiełbasę z obu stron. Dodaj drobno pokrojony czosnek oraz cebulę.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dołóż kawałki gruszki i żurawinę.
  6. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
  7. Całość zalej bulionem wymieszanym z musztardą i miodem. Dopraw do smaku i dołóż gałązkę rozmarynu.
  8. Zapiekaj kiełbasę pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.


Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀