Białą kiełbasę zapiekam z pysznym owocem. Dodatek musztardy do sosu podkręca smak
Biała kiełbasa ma ważne miejsce na wielkanocnym stole. Jednak żeby cieszyć się jej smakiem, wcale nie trzeba czekać do świąt. Odpowiednio przygotowana idealnie nadaje się na wiosenny obiad. Wypróbuj ją z owocowym dodatkiem i pysznym sosem.
Biała kiełbasa jest jednym z kulinarnych symboli Wielkanocy. Tradycyjnie podaje się ją na świąteczne śniadanie, a także do żurku. Jednak pomysłów na jej wykorzystani jest znacznie więcej. Warto otworzyć się też na nowe zestawienia. Biała kiełbasa najlepsza jest z chrzanem? Wypróbuj ją z dodatkiem owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie
Jaką białą kiełbasę kupować?
Nie mam mowy o dobrym daniu na bazie białej kiełbasy, kiedy nie będzie ona dobrej jakości. Powinna bazować przede wszystkim na wieprzowinie z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, majeranek czy pieprz. Ważne jest, aby unikać kiełbas o zbyt białym kolorze, co może świadczyć o nadmiernym użyciu konserwantów. Im krótszy skład kiełbasy, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa zawiera mięso, przyprawy i sól, bez zbędnych dodatków chemicznych.
Białą kiełbasę warto upiec
Białą kiełbasę często gotujemy, a właściwie parzymy. Jednak będzie ona miała znacznie więcej smaku, gdy zostanie przygotowana w piekarniku. Podczas pieczenia uwalniają się z niej głębokie i bogate aromaty. Mięso staje się delikatne i soczyste, a owoce i zioła dodają mu ciekawego posmaku. To prosty sposób, by białą kiełbasę zamienić we wręcz restauracyjne danie. Dużo dobrego robią tu owoce i naprawdę lepiej nie obawiać się takiego zestawienia. Tak jak do kaszanki pasuje jabłko, tak gruszka jest idealna do białej kiełbasy. Odrobinę słodyczy dodaje jej jeszcze żurawina.
Biała kiełbasa zapiekana
Składniki:
- 1 kg surowej białej kiełbasy,
- 2 gruszki,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 1 cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 gałązka rozmarynu świeżego,
- 1 szklanka bulionu,
- sól, pieprz, tymianek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę ponakłuwaj widelcem.
- Gruszki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój wzdłuż na plasterki.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż kiełbasę z obu stron. Dodaj drobno pokrojony czosnek oraz cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli, dołóż kawałki gruszki i żurawinę.
- Całość przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
- Całość zalej bulionem wymieszanym z musztardą i miodem. Dopraw do smaku i dołóż gałązkę rozmarynu.
- Zapiekaj kiełbasę pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.