To obowiązkowe przyprawy do żurku. Pominiesz jedną z nich i zupa będzie bez smaku

Żurek staropolski doceniają nie tylko polscy tradycjonaliści, ale także obcokrajowcy. Są pod wrażeniem wyrazistego, kwaśnego smaku i bogactwa dodatków, takich jak wędzonki, biała kiełbasa czy jajka. Żeby nasza wielkanocna chluba stanęła na wysokości zadania, potrzebujesz kilku kluczowych przypraw.

Wystarczy kilka prostych przypraw, aby żurek nabrał wyrazistościWystarczy kilka prostych przypraw, aby żurek nabrał wyrazistości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smak żurku powstaje nie tylko za sprawą zakwasu z mąki żytniej, ale także w wyniku połączenia go z mięsnym wywarem. Do przygotowania zupy najlepiej sprawdzi się surowa biała kiełbasa, która będzie o wiele bardziej intensywna niż parzona. Obok kiełbasy do garnka wrzuć także trochę wędzonego mięsa – mogą to być żeberka, podgardle lub boczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Jak doprawić żurek na Wielkanoc?

Niezbędny zestaw obejmuje 2-3 liście laurowe, ziele angielskie oraz garść suszonego majeranku. Przy czym majeranek warto dodać dopiero pod koniec gotowania, żeby zachował jak najwięcej aromatu. Tuż przed wrzuceniem suszu, rozetrzyj go w dłoniach.

Taką podstawę warto uzupełnić o 1-2 ząbki czosnku i świeżo zmielony czarny pieprz. Smak żurku wzbogaci proszek z suszonych grzybów. Jeśli nie masz takiego, możesz dodać wodę po moczeniu grzybów. Same grzyby leśne również sprawdzą się w wielkanocnej zupie, a nabiorą więcej wyrazu, gdy przed dodaniem ich do wywaru przesmażysz je na patelni z dodatkiem wędzonego boczku.

Co dodać, żeby żurek był bardziej kwaśny?

W uzyskaniu odpowiedniego smaku żurku pomaga stosowanie ogólnie przyjętych proporcji – na każde 500 ml zakwasu przypada 1,5 litra wywaru. Jeśli za bardzo rozcieńczysz zupę, może wyjść mdła i wtedy nawet dodatek wyżej wymienionych przypraw nie pomoże. Jak zaradzić w takiej sytuacji?

Awaryjnie możesz dodać sok z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty. Jednak uważaj z ilością, ponieważ taki dodatek możesz znacznie zmienić smak zupy. Spróbuj dodać jedną, maksymalnie dwie łyżki, i sprawdź uzyskany efekt. Do zagęszczenia możesz wykorzystać mąkę – najlepiej żytnią, aby trzymać się tradycyjnej receptury.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀