To obowiązkowe przyprawy do żurku. Pominiesz jedną z nich i zupa będzie bez smaku

Żurek staropolski doceniają nie tylko polscy tradycjonaliści, ale także obcokrajowcy. Są pod wrażeniem wyrazistego, kwaśnego smaku i bogactwa dodatków, takich jak wędzonki, biała kiełbasa czy jajka. Żeby nasza wielkanocna chluba stanęła na wysokości zadania, potrzebujesz kilku kluczowych przypraw.

Wystarczy kilka prostych przypraw, aby żurek nabrał wyrazistościWystarczy kilka prostych przypraw, aby żurek nabrał wyrazistości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smak żurku powstaje nie tylko za sprawą zakwasu z mąki żytniej, ale także w wyniku połączenia go z mięsnym wywarem. Do przygotowania zupy najlepiej sprawdzi się surowa biała kiełbasa, która będzie o wiele bardziej intensywna niż parzona. Obok kiełbasy do garnka wrzuć także trochę wędzonego mięsa – mogą to być żeberka, podgardle lub boczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Jak doprawić żurek na Wielkanoc?

Niezbędny zestaw obejmuje 2-3 liście laurowe, ziele angielskie oraz garść suszonego majeranku. Przy czym majeranek warto dodać dopiero pod koniec gotowania, żeby zachował jak najwięcej aromatu. Tuż przed wrzuceniem suszu, rozetrzyj go w dłoniach.

Taką podstawę warto uzupełnić o 1-2 ząbki czosnku i świeżo zmielony czarny pieprz. Smak żurku wzbogaci proszek z suszonych grzybów. Jeśli nie masz takiego, możesz dodać wodę po moczeniu grzybów. Same grzyby leśne również sprawdzą się w wielkanocnej zupie, a nabiorą więcej wyrazu, gdy przed dodaniem ich do wywaru przesmażysz je na patelni z dodatkiem wędzonego boczku.

Co dodać, żeby żurek był bardziej kwaśny?

W uzyskaniu odpowiedniego smaku żurku pomaga stosowanie ogólnie przyjętych proporcji – na każde 500 ml zakwasu przypada 1,5 litra wywaru. Jeśli za bardzo rozcieńczysz zupę, może wyjść mdła i wtedy nawet dodatek wyżej wymienionych przypraw nie pomoże. Jak zaradzić w takiej sytuacji?

Awaryjnie możesz dodać sok z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty. Jednak uważaj z ilością, ponieważ taki dodatek możesz znacznie zmienić smak zupy. Spróbuj dodać jedną, maksymalnie dwie łyżki, i sprawdź uzyskany efekt. Do zagęszczenia możesz wykorzystać mąkę – najlepiej żytnią, aby trzymać się tradycyjnej receptury.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy