PoradyJakie wędliny warto włożyć do koszyczka? Sprawdź, żeby później nie świecił pustkami

Jakie wędliny warto włożyć do koszyczka? Sprawdź, żeby później nie świecił pustkami

Trzy najważniejsze produkty w polskiej święconce to jajka, kiełbasa i chleb. Zestaw ten często jest rozbudowywany o baranka z ciasta lub kawałek babki wielkanocnej. Niektórzy dodają także przyprawy i miód wyrażające życzenia pomyślności. Co symbolizuje wędlina w koszyku wielkanocnym?

Dziś mało kto pamięta, co oznacza mięso w koszyku wielkanocnym
Dziś mało kto pamięta, co oznacza mięso w koszyku wielkanocnym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Obecnie produkty w koszyku są dla wielu osób po prostu elementem tradycji, który nie pociąga za sobą realnych konsekwencji. Jednak dawniej zwyczaj święcenia pokarmów był kluczowym obrzędem wielkanocnym. Poświęconym jedzeniem dzielono się nie tylko z rodziną, ale także ze zwierzętami. W niektórych regionach Polski gotowano z tych produktów żurek chrzanowy, nazywany "święconką".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla

Jakie wędliny najczęściej wkładamy do koszyka?

Zgodnie z polską tradycją zdecydowanie pierwszym wyborem jest biała kiełbasa. Chociaż pochodzi z Niemiec, na stałe już zadomowiła się w naszym świątecznych zwyczajach. Zresztą polska robiona jest trochę inaczej – zamiast mięsa cielęcego dodawana jest bardziej wyrazista wieprzowina i ostrzejsze przyprawy, takie jak majeranek czy czarny pieprz (za: zpm-karol.pl).

W koszykach wielkanocnych można znaleźć także wędzoną szynkę, boczek, a nawet kabanosy. Domowe wędliny symbolizują tradycję i pracę. Kabanosy to po prostu praktyczny wybór.

Symbolika wędlin w święconce

Mięso w koszyku wielkanocnym jest symbolem obfitości i zakończenia postu. W głębszym znaczeniu religijnym odwołuje się także do ciała Chrystusa.

"Wędlina jest nawiązaniem do baranka, którego Izraelici zabijali i spożywali w gronie rodziny w święto Paschy. Przed laty, gdy mięso spożywano sporadycznie, ponieważ nie było dostępne na co dzień, uchodziło za oznakę dostatku. Wędlina w koszyczku ma zapewnić zdrowie, bogactwo, dobrobyt i dostatek całej rodzinie" – wyjaśnia Małgorzata Jaszczołt na stronie Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie (za: ethnomuseum.pl).

Samodzielnie przygotowane mięso w koszyku wielkanocnym nie tylko symbolizuje dobrobyt, zdrowie i płodność, ale jest także wyrazem szacunku do pracy człowieka oraz ofiary zwierzęcia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mięsowielkanoczwyczaje wielkanocne

Wybrane dla Ciebie