Jakie wędliny warto włożyć do koszyczka? Sprawdź, żeby później nie świecił pustkami

Trzy najważniejsze produkty w polskiej święconce to jajka, kiełbasa i chleb. Zestaw ten często jest rozbudowywany o baranka z ciasta lub kawałek babki wielkanocnej. Niektórzy dodają także przyprawy i miód wyrażające życzenia pomyślności. Co symbolizuje wędlina w koszyku wielkanocnym?

Dziś mało kto pamięta, co oznacza mięso w koszyku wielkanocnymDziś mało kto pamięta, co oznacza mięso w koszyku wielkanocnym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Obecnie produkty w koszyku są dla wielu osób po prostu elementem tradycji, który nie pociąga za sobą realnych konsekwencji. Jednak dawniej zwyczaj święcenia pokarmów był kluczowym obrzędem wielkanocnym. Poświęconym jedzeniem dzielono się nie tylko z rodziną, ale także ze zwierzętami. W niektórych regionach Polski gotowano z tych produktów żurek chrzanowy, nazywany "święconką".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Jakie wędliny najczęściej wkładamy do koszyka?

Zgodnie z polską tradycją zdecydowanie pierwszym wyborem jest biała kiełbasa. Chociaż pochodzi z Niemiec, na stałe już zadomowiła się w naszym świątecznych zwyczajach. Zresztą polska robiona jest trochę inaczej – zamiast mięsa cielęcego dodawana jest bardziej wyrazista wieprzowina i ostrzejsze przyprawy, takie jak majeranek czy czarny pieprz (za: zpm-karol.pl).

W koszykach wielkanocnych można znaleźć także wędzoną szynkę, boczek, a nawet kabanosy. Domowe wędliny symbolizują tradycję i pracę. Kabanosy to po prostu praktyczny wybór.

Symbolika wędlin w święconce

Mięso w koszyku wielkanocnym jest symbolem obfitości i zakończenia postu. W głębszym znaczeniu religijnym odwołuje się także do ciała Chrystusa.

"Wędlina jest nawiązaniem do baranka, którego Izraelici zabijali i spożywali w gronie rodziny w święto Paschy. Przed laty, gdy mięso spożywano sporadycznie, ponieważ nie było dostępne na co dzień, uchodziło za oznakę dostatku. Wędlina w koszyczku ma zapewnić zdrowie, bogactwo, dobrobyt i dostatek całej rodzinie" – wyjaśnia Małgorzata Jaszczołt na stronie Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie (za: ethnomuseum.pl).

Samodzielnie przygotowane mięso w koszyku wielkanocnym nie tylko symbolizuje dobrobyt, zdrowie i płodność, ale jest także wyrazem szacunku do pracy człowieka oraz ofiary zwierzęcia.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie