W czasie świąt i tuż po piję tylko taką kawę. Jelita pracują jak należy i nie czuję się ciężko
Kawa może być nie tylko świetnym dodatkiem do wielkanocnych deserów. Wystarczy odpowiednio ją przygotować, a będzie miała dobry wpływ na trawienie. W dodatku taki napój ma przyjemny korzenny posmak.
Kawa z cukrem, a do tego mleko, śmietanka, a może nawet smakowy syrop... To deser sam w sobie. Jeśli do tego dodamy pyszne świąteczne słodkości i inne smakołyki, mogą pojawić się problemy z trawieniem i uczucie ciężkości. Dlatego w tym szczególnym czasie, który jest wyzwaniem dla naszej diety, rezygnuję z klasycznych dodatków do kawy. Stawiam na małą czarną z przyprawą, która wspiera metabolizm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Jak działa kardamon?
Kawa z przyprawami jest ostatnio modna i ma wiele wersji. Można do niej dodawać cynamon, imbir, a nawet paprykę chili czy pieprz. Jednak jeśli, chodzi o wspomożenie trawienia, najlepsza jest inna przyprawa korzenna. Chodzi o kardamon. Ma cytrynowo-imbirowy posmak, który dobrze komponuje się z kawą, wzbogaca jej smak i dodaje zdrowotnych właściwości. Kardamonina, główny składnik aktywny tej przyprawy, wykazuje pozytywne działanie na metabolizm, wspomaga też oczyszczanie organizmu.
Karadamon pomaga w trawieniu
Kardamon usprawnia pracę jelit, zmniejsza ryzyko wzdęć, niestrawności oraz zgagi, poprzez ułatwienie przepływu pokarmu w układzie trawiennym. A o to przecież nam chodzi, zwłaszcza wtedy, gdy jemy więcej niż zwykle. Ta przyprawa wspiera też redukcję tkanki tłuszczowej, przyspieszając spalanie kalorii i blokując odkładanie się tłuszczu. Ważne jest także to, że reguluje poziom cukru i ma dobry wpływ na układ krążenia.
Ważne!
Najnowsze badania wykazują, że kardamon, a konkretniej zawarta w nim kardamonina, może być środkiem przeciwnowotworowym. Hamuje ona bowiem wzrost komórek rakowych. To sprawia, że ta przyprawa jest cennym dodatkiem do diety, zwłaszcza w profilaktyce raka piersi.
Jak przygotować kawę z kardamonem?
Przygotowanie kawy z kardamonem to nic trudnego. Wystarczy dodać zmielone ziarna tej przyprawy do napoju. Jej dawkę można dostosować do własnych upodobań, ale z reguły wystarcza szczypta na filiżankę. Taki napój najlepiej pić bez mleka i cukru, najbardziej skuteczna będzie po prostu czarna kawa z kardamonem. Zaleca się, by nie pić jej więcej niż trzy filiżanki dziennie, aby uniknąć potencjalnych skutków ubocznych takich jak bezsenność czy podwyższone tętno. Kardamon można dodać także do herbaty, czarnej czy zielonej.