Na ostatnią chwilę robię szybkiego mazurka. Tak pyszny jak z cukierni

Czasu na świąteczne wypieki coraz mniej, ale jeszcze dziś można zrobić pysznego mazurka. Będzie gotowy dosłownie w godzinę, a jego smak zaskoczy wszystkich.

Jak zrobić szybki mazurek?Jak zrobić szybki mazurek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Dorota Gepert

Święta bez mazurka? Lepiej nawet tak nie myśleć. To tradycyjne ciasto wielkanocne jemy przecież tylko raz w roku. Ma ono długą historię, która sięga XVII wieku. Choć dziś uważany jest za typowo polski wypiek, pochodzi prawdopodobnie z Turcji. Mazurek symbolizuje zakończenie Wielkiego Postu i początek świętowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Poduszki Tereski

Prosty sposób na mazurka

Nie masz wprawy z przygotowywaniem mazurków? Z tym poradzi sobie każdy. Trzeba się tylko przyłożyć do wyrobienia ciasta kruchego. Drugi element mazurka to masa na bazie mleka w proszku, co nie jest skomplikowane. Ciasto i masa to podstawa, a przy wyborze dodatków masz już całkowitą dowolność. Do delikatnej, mlecznej masy pasują wszelkiego rodzaju pokrojone orzechy, a także suszone owoce. Jeśli masz dostęp, do dekoracji wykorzystaj także jadalne kwiaty sezonowe, na przykład stokrotki czy fiołki. Sprawdzą się także te suszone. Taki mazurek zrobi furorę na świątecznym stole.

Mazurek z mleczną masą

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • cukier wanilinowy do smaku (opcjonalnie),
  • 3 żółtka.

Składniki na masę:

  • 150 g mleka w proszku,
  • 160 g masła,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Dekoracja:

  • ulubione bakalie,
  • kwiaty świeże lub suszone.

Sposób przygotowywania:

  1. Zacznij od ciasta. Do mąki dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj, a potem stopniowo dosypuj mąkę i wyrabiaj, tak by powstały grudki.
  2. Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na ok. pół godziny.
  3. Z ciasta odkrój mały kawałek na wałeczki. Resztę rozwałkuj na placek o wielkości dna formy i umieścić go w formie. Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach ciasta.
  4. Formę z ciastem włóż do lodówki na ok. 15 minut.
  5. Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 20 minut. Potem je dobrze wystudź.
  6. Przygotuj masę. Zacznij od roztopienia masła.
  7. Mleko w proszku z cukrem, cukrem waniliowym oraz 90 ml gorącej wody dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło i ponownie wymieszaj.
  8. Gotową masę rozprowadź na wierzchu ciasta i odstaw do zastygnięcia.
  9. Udekoruj mazurka ulubionymi bakaliami lub kwiatami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥