Na ostatnią chwilę robię szybkiego mazurka. Tak pyszny jak z cukierni
Czasu na świąteczne wypieki coraz mniej, ale jeszcze dziś można zrobić pysznego mazurka. Będzie gotowy dosłownie w godzinę, a jego smak zaskoczy wszystkich.
Święta bez mazurka? Lepiej nawet tak nie myśleć. To tradycyjne ciasto wielkanocne jemy przecież tylko raz w roku. Ma ono długą historię, która sięga XVII wieku. Choć dziś uważany jest za typowo polski wypiek, pochodzi prawdopodobnie z Turcji. Mazurek symbolizuje zakończenie Wielkiego Postu i początek świętowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Poduszki Tereski
Prosty sposób na mazurka
Nie masz wprawy z przygotowywaniem mazurków? Z tym poradzi sobie każdy. Trzeba się tylko przyłożyć do wyrobienia ciasta kruchego. Drugi element mazurka to masa na bazie mleka w proszku, co nie jest skomplikowane. Ciasto i masa to podstawa, a przy wyborze dodatków masz już całkowitą dowolność. Do delikatnej, mlecznej masy pasują wszelkiego rodzaju pokrojone orzechy, a także suszone owoce. Jeśli masz dostęp, do dekoracji wykorzystaj także jadalne kwiaty sezonowe, na przykład stokrotki czy fiołki. Sprawdzą się także te suszone. Taki mazurek zrobi furorę na świątecznym stole.
Mazurek z mleczną masą
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- cukier wanilinowy do smaku (opcjonalnie),
- 3 żółtka.
Składniki na masę:
- 150 g mleka w proszku,
- 160 g masła,
- 180 g cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego.
Dekoracja:
- ulubione bakalie,
- kwiaty świeże lub suszone.
Sposób przygotowywania:
- Zacznij od ciasta. Do mąki dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj, a potem stopniowo dosypuj mąkę i wyrabiaj, tak by powstały grudki.
- Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na ok. pół godziny.
- Z ciasta odkrój mały kawałek na wałeczki. Resztę rozwałkuj na placek o wielkości dna formy i umieścić go w formie. Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach ciasta.
- Formę z ciastem włóż do lodówki na ok. 15 minut.
- Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 20 minut. Potem je dobrze wystudź.
- Przygotuj masę. Zacznij od roztopienia masła.
- Mleko w proszku z cukrem, cukrem waniliowym oraz 90 ml gorącej wody dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło i ponownie wymieszaj.
- Gotową masę rozprowadź na wierzchu ciasta i odstaw do zastygnięcia.
- Udekoruj mazurka ulubionymi bakaliami lub kwiatami.