WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Na ostatnią chwilę robię szybkiego mazurka. Tak pyszny jak z cukierni

Czasu na świąteczne wypieki coraz mniej, ale jeszcze dziś można zrobić pysznego mazurka. Będzie gotowy dosłownie w godzinę, a jego smak zaskoczy wszystkich.

Jak zrobić szybki mazurek?Jak zrobić szybki mazurek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Dorota Gepert

Święta bez mazurka? Lepiej nawet tak nie myśleć. To tradycyjne ciasto wielkanocne jemy przecież tylko raz w roku. Ma ono długą historię, która sięga XVII wieku. Choć dziś uważany jest za typowo polski wypiek, pochodzi prawdopodobnie z Turcji. Mazurek symbolizuje zakończenie Wielkiego Postu i początek świętowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Poduszki Tereski

Prosty sposób na mazurka

Nie masz wprawy z przygotowywaniem mazurków? Z tym poradzi sobie każdy. Trzeba się tylko przyłożyć do wyrobienia ciasta kruchego. Drugi element mazurka to masa na bazie mleka w proszku, co nie jest skomplikowane. Ciasto i masa to podstawa, a przy wyborze dodatków masz już całkowitą dowolność. Do delikatnej, mlecznej masy pasują wszelkiego rodzaju pokrojone orzechy, a także suszone owoce. Jeśli masz dostęp, do dekoracji wykorzystaj także jadalne kwiaty sezonowe, na przykład stokrotki czy fiołki. Sprawdzą się także te suszone. Taki mazurek zrobi furorę na świątecznym stole.

Mazurek z mleczną masą

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • cukier wanilinowy do smaku (opcjonalnie),
  • 3 żółtka.

Składniki na masę:

  • 150 g mleka w proszku,
  • 160 g masła,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Dekoracja:

  • ulubione bakalie,
  • kwiaty świeże lub suszone.

Sposób przygotowywania:

  1. Zacznij od ciasta. Do mąki dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj, a potem stopniowo dosypuj mąkę i wyrabiaj, tak by powstały grudki.
  2. Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na ok. pół godziny.
  3. Z ciasta odkrój mały kawałek na wałeczki. Resztę rozwałkuj na placek o wielkości dna formy i umieścić go w formie. Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach ciasta.
  4. Formę z ciastem włóż do lodówki na ok. 15 minut.
  5. Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 20 minut. Potem je dobrze wystudź.
  6. Przygotuj masę. Zacznij od roztopienia masła.
  7. Mleko w proszku z cukrem, cukrem waniliowym oraz 90 ml gorącej wody dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło i ponownie wymieszaj.
  8. Gotową masę rozprowadź na wierzchu ciasta i odstaw do zastygnięcia.
  9. Udekoruj mazurka ulubionymi bakaliami lub kwiatami.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki