Ani drożdżowa, ani piaskowa. W Poznaniu tradycyjnie przygotowywana jest inna babka

Poznańska babka nie tylko jest dwukolorowa, ale jest także przygotowywana według nieco innej receptury. Niewielka zmiana sprawia, że ciasto wychodzi bardziej wilgotne i aksamitne w smaku. Wielkanocną babkę możesz polać prostym lukrem na bazie soku z cytryny, roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Poznański przepis na babkę uwzględnia dodatkowy składnikPoznański przepis na babkę uwzględnia dodatkowy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Już od XVII wieku baby wielkanocne są nieodłączną częścią polskiej kultury. Podobno ich kształt nawiązuje do kobiecej sylwetki i jest symbolem płodności. Niektórzy umieszczają nawet kawałek w koszyku wielkanocnym. Jednak myślę, że o wiele bardziej okazale wygląda babka postawiona w całości. Do święconki możesz przygotować jej mini wersję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka na galaretce - jeszcze lepsza niż popularna budyniowa

Babka do koszyka wielkanocnego

Przy okazji pieczenia babki wielkanocnej, możesz z części ciasta od razu upiec wersję mini do święconki. Po prostu przelej 1-2 łyżki masy do foremki na babeczkę i upiecz obok dużej babki. Pamiętaj o tym, że mała wersja potrzebuje o wiele mniej czasu na wypieczenie. Po 15 minutach sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowa.

Dodatkowy składnik w babce poznańskiej

Babka poznańska musi być dwukolorowa i najczęściej jest pieczona w podłużnej prostokątnej formie. Ale to nie jedyna różnica. Do masy obok jajek, mąki i masła, należy dodać słodką śmietankę 30 proc. – jej dodatek sprawia, że ciasto wychodzi delikatne, wilgotne i kremowe w smaku. 

Przepis na poznańską babkę wielkanocną

Chociaż oryginalnie ciasto jest pieczone w podłużnej formie, z powodzeniem zrobisz je w karbowanej. Jeśli wymieszasz warstwę kakaową wykałaczką do szaszłyków, powstaną fantazyjne wzory. Masło możesz zamienić na 100 ml oleju roślinnego. 

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g cukru,
  • 4 jaja,
  • 100 g masła,
  • 75 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji,
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy.

Wykonanie:

  1. Formę na babkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  2. Oddziel białka od żółtek. Roztop pół kostki masła i odstaw do ostygnięcia. Mąkę pszenną przesiej do suchej miski, wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodaj śmietankę, przestudzone masło i łyżka po łyżce mąki wymieszane z proszkiem.
  4. W osobnej misce ubij białka i delikatnie wmieszaj w masę na ciasto.
  5. Przełóż ⅓ masy do osobnej miski i wymieszaj z kakao.
  6. Do formy przełóż najpierw jasną, a na wierzch kakaową masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 45 minut.
  7. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już wypieczone. Jeśli tak, wyjmij je z piekarnika. Po chwili przełóż z formy na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Gotową babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej