Ani drożdżowa, ani piaskowa. W Poznaniu tradycyjnie przygotowywana jest inna babka
Poznańska babka nie tylko jest dwukolorowa, ale jest także przygotowywana według nieco innej receptury. Niewielka zmiana sprawia, że ciasto wychodzi bardziej wilgotne i aksamitne w smaku. Wielkanocną babkę możesz polać prostym lukrem na bazie soku z cytryny, roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Już od XVII wieku baby wielkanocne są nieodłączną częścią polskiej kultury. Podobno ich kształt nawiązuje do kobiecej sylwetki i jest symbolem płodności. Niektórzy umieszczają nawet kawałek w koszyku wielkanocnym. Jednak myślę, że o wiele bardziej okazale wygląda babka postawiona w całości. Do święconki możesz przygotować jej mini wersję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka na galaretce - jeszcze lepsza niż popularna budyniowa
Babka do koszyka wielkanocnego
Przy okazji pieczenia babki wielkanocnej, możesz z części ciasta od razu upiec wersję mini do święconki. Po prostu przelej 1-2 łyżki masy do foremki na babeczkę i upiecz obok dużej babki. Pamiętaj o tym, że mała wersja potrzebuje o wiele mniej czasu na wypieczenie. Po 15 minutach sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowa.
Dodatkowy składnik w babce poznańskiej
Babka poznańska musi być dwukolorowa i najczęściej jest pieczona w podłużnej prostokątnej formie. Ale to nie jedyna różnica. Do masy obok jajek, mąki i masła, należy dodać słodką śmietankę 30 proc. – jej dodatek sprawia, że ciasto wychodzi delikatne, wilgotne i kremowe w smaku.
Przepis na poznańską babkę wielkanocną
Chociaż oryginalnie ciasto jest pieczone w podłużnej formie, z powodzeniem zrobisz je w karbowanej. Jeśli wymieszasz warstwę kakaową wykałaczką do szaszłyków, powstaną fantazyjne wzory. Masło możesz zamienić na 100 ml oleju roślinnego.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- 4 jaja,
- 100 g masła,
- 75 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- cukier puder lub lukier do dekoracji,
- masło i bułka tarta do przygotowania formy.
Wykonanie:
- Formę na babkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Oddziel białka od żółtek. Roztop pół kostki masła i odstaw do ostygnięcia. Mąkę pszenną przesiej do suchej miski, wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodaj śmietankę, przestudzone masło i łyżka po łyżce mąki wymieszane z proszkiem.
- W osobnej misce ubij białka i delikatnie wmieszaj w masę na ciasto.
- Przełóż ⅓ masy do osobnej miski i wymieszaj z kakao.
- Do formy przełóż najpierw jasną, a na wierzch kakaową masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 45 minut.
- Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już wypieczone. Jeśli tak, wyjmij je z piekarnika. Po chwili przełóż z formy na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
- Gotową babkę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.