Stawiam na stole wielkanocnym. Każdy po nie sięga, bo takie są pyszne
Na Wielkanoc lubię robi babki i babeczki w wielu różnych wariantach smakowych. W takiej formie świetnie wyglądają nie tylko słodkie wypieki, ale także wytrawne przekąski. Ciekawą alternatywa dla puszystych muffinek są babeczki ryżowe. Możesz je zrobić z wieloma różnymi dodatkami. Ja upiekłam z kurczakiem i czerwoną papryką.
Podczas świąt wielkanocnych przy wspólnym rodzinnym stole spędzamy długie godziny – nie tylko spożywając główne posiłki, ale także rozmawiając i grając w planszówki. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się niezobowiązujące przekąski, po które każdy może sięgnąć, gdy tylko nabierze na nie ochoty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Pomysły na wielkanocne przekąski
Coraz częściej na wielkanocny stołach, obok tradycyjnych potraw, pojawiają się także nowoczesne przekąski, na przykład wytrawne tartaletki czy sałatki podawane na cieście francuskim. Wiele osób stara się również wkomponowywać tradycyjne polskie smaki w nowe potrawy. Jedną z ciekawszych propozycji jest sałatka z białą kiełbasą, która – dzięki dodatkom takim jak chrzan czy ogórki konserwowe – jest wyrazista i sycąca.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych – ale zamiast klasycznego nadzienie, możesz umieścić w środku wiele różnych ciekawych składników. Dobrym pomysłem jest przygotowanie pasty w duchu zero waste, na przykład z warzyw gotowanych na zupę czy używanych do barwienia jajek. Farsz z dużą ilością zieleniny, takiej jak czosnek niedźwiedzi czy szczypiorek, doda im świeżości i wyjątkowego smaku.
Przepis na ryżowe muffiny z kurczakiem
Do kurczaka i ryżu możesz dodać także inne warzywa, na przykład marchewkę, fasolkę szaparagową, szpinak lub zielony groszek. Pamiętaj, żeby je wcześniej podsmażyć, aby podczas pieczenia babeczki nie podeszły wodą.
Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka,
- 100 g ryżu,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula dymka,
- 1 mały por,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 duże łyżki bułki tartej,
- pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu,
- 2 łyżki oleju.
Wykonanie:
- Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mięso pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż drobno pokrojoną cebulę dymkę (bez szczypiorku), pokrojony w plasterki por i czosnek. Po chwili dodaj pokrojoną na małe kawałki czerwoną paprykę.
- Warzywa z patelni przełóż do mięsa, dodaj ugotowany ryż, 1 surowe jajko, bułkę tartą i posiekany szczypiorek z dymki.
- Wszystko razem wymieszaj i nałóż do silikonowych foremek na muffinki.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.