WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Wysyp na Podkarpaciu. Zanim narwiesz do siatki, lepiej się upewnij

Czosnek niedźwiedzi to sezonowe liście, które z roku na rok stają się coraz modniejsze. Zanim jednak zerwiesz swój pęczek, sprawdź, czy na pewno to legalne. Jeśli zdobędziesz go z odpowiedniego źródła, wykorzystaj jeden z poniższych patentów Piotrka Kucharskiego.

Sezon na czosnek niedźwiedzi zaczął się w marcuSezon na czosnek niedźwiedzi zaczął się w marcu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Pyszności
Magdalena Pomorska

Czosnek niedźwiedzi, znany ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych, staje się coraz bardziej popularny w polskich kuchniach. Sezon na niego przypada na wiosnę, kiedy to można cieszyć się jego świeżym smakiem i aromatem. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, działa przeciwbakteryjnie i wspiera odporność organizmu, co czyni go idealnym dodatkiem do potraw w sezonie na infekcje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Czy można zrywać czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną gatunkową, a to znaczy, że może być zbierany z naturalnych stanowisk np. w lesie, tylko po uzyskaniu stosownej zgody. Chodzi o zezwolenie od Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska, a co ważne teren zbierania też jest ograniczony do trzech województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Grzywna za niedostosowanie się do tych regulacji i zrywanie czosnku niedźwiedziego na dziko to według Kodeksu wykroczeń nawet 5 tysięcy złotych. Ochrona wynika z faktu, że może być używany jako roślina lecznicza i tego dotyczą regulacje. Czosnek niedźwiedzi wpisany został też do Polskiej Czerwonej Księgi Roślin i Grzybów, jako roślina potencjalnie zagrożona.

- To bardzo ważne, że nie można sobie go zbierać, gdzie nam się podoba. W ostatnich pięciu latach zyskał tak mocno na popularności, że jest pierwszym pożądanym zielonym produktem na wiosnę. Przyczyniła się oczywiście gastronomia i nowe, ciekawe smaki. Jednak jak widzę w internecie historie, że ktoś wychodzi z lasu, z torbą pełną czosnku niedźwiedziego, bo tym handluje i jest na to popyt, to tak nie powinno być - apeluje Piotr Kucharski.

Zaopatrując się w czosnek, warto sprawdzić źródło, chociaż często możemy polegać jedynie na uczciwości sprzedającego. Sami możemy zbierać czosnek na terenach prywatnych.

- Czosnek niedźwiedzi można uprawiać z powodzeniem, on się bardzo mocno rozsiewa, dlatego trzeba też uważać i wybrać dobre stanowisko, aby nie zdominował całego ogrodu. Moje ostatnie zbiory przywiozłem z Podkarpacia. Byłem w Dukli, w takiej małej, można powiedzieć, manufakturowej masarni i oni mają po prostu na zboczu taki kawałek terenu. Tak sobie stanąłem w oknie i aż nie mogłem uwierzyć, ile go jest - dodaje kulinarny ekspert.

Jak jeść czosnek niedźwiedzi?

Przy tak intensywnych produktach jak czosnek niedźwiedzi - który nazywany jest też cebulą czarownic - proste przepisy i połączenia składników są najlepszym rozwiązaniem. I o to też zapytałam Piotrka Kucharskiego, autora książek kucharskich, chlebowego eksperta i prowadzącego programy kulinarne.

- Najprostszy sposób to posiekać i wymieć z masłem, odrobinę soląc. To jest po prostu coś rewelacyjnego i jak świeży, ciepły chleb z masłem to jest smaczny, tak z masłem czosnkowym jest po prostu doskonały - zachwala kucharz.

Podobnie jak inne świeże liście, młode listki czosnku niedźwiedziego najlepiej zużyć na bieżąco. Dobrze łączą się z wszelkimi rodzajami tłuszczów - można wykorzystać oliwę lub olej przygotowując różne warianty produktów o czosnkowej nucie.

- Po tym, jak go przywiozłem, to sobie szybko przerobiłem - zmiksowałem z oliwą i stoi to w lodówce, po prostu zalany w słoiczku i mogę go w takiej formie używać, jak mi się podoba. Tak przetworzony w smaku robi się też trochę delikatniejszy. Jeżeli chcemy jednak, żeby został z nami trochę dłużej, to też w taki sposób możemy go właśnie posiekać albo zmiksować i razem z oliwą czy z olejem przelać do kostkarek do lodu. To dużo lepszy sposób niż zamrażanie w wodzie, bo nie traci na aromacie. Po rozmrożeniu porcji można użyć do twarożku albo roztopić i zrobić na takiej mieszance wywar, zupę czy sos. Pasuje świetnie m.in. do poznańskich pyr z gzikiem, obficie posypanych szczypiorkiem - wymienia ekspert.

Czosnek niedźwiedzi - elegancki dodatek

Podobnie jak inne świeże zioła, czosnek drobno posiekany może być urozmaiceniem masy na kiełbasy czy sery. O tym również wspomina mój rozmówca, nawiązując do rzemieślniczych twórców z Podkarpacia. Wymienia też sposób restauratorów i szefów kuchni, na bardziej ekskluzywny produkt z zielonymi listkami.

Jeżeli szukamy czegoś powiedzmy bardziej fancy, to polecam olej smakowy. Wystarczy wziąć naturalny olej (np. olej z winogron, który nie ma mocnego smaku) i zmiksować z liśćmi czosnku. Następnie przefiltrować przez gazę, schłodzić w lodówce i zlać tylko górę, bo ten osad i woda, która jeszcze się wytrąci z zioła, zostaną na dole. Na koniec zlewamy czysty olej, już zabarwiony i intensywny w smaku - poleca Kucharski.

Przy obróbce termicznej czosnek może być też użyty jak liście chrzanu czy kapusty do pieczenia chleba – nasze babki stosowały to jako zabezpieczenie, kiedy jeszcze nikt nie słyszał o papierze do pieczenia i nie używano tak często foremek. Sprawdzi się też do zupy krem z białych warzyw – jako dodatek wrzucony pod koniec gotowania jak koperek, a nie beza, bo byłby zbyt intensywny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze